Neden dizlerim ağrıyor? Diz ağrısından kurtulmak için çözüm
Diz ağrısı oldukça sıktır, yürümeyi ve günlük aktiviteleri etkileyebilir. Diz ağrısının pek çok nedeni vardır. Ergenlerde ve genç yaşlarda belirgin bir travma olmadan ortaya çıkan ağrı en sıklıkla diz önünde hissedilir. Genellikle bayanlarda görülür ve yapısal olarak diz kapağı ve karşısındaki kemik arasındaki uyumsuzluğa bağlı olarak ortaya çıkan ön diz ağrısı, diz kapağının eklem yüzündeki yumuşaması ile ilgilidir (kondromalazi patella). Bu tip ağrı genellikle merdiven inip çıkma veya yokuş aşağı yürüme sırasında ve çömelme ile hissedilir. Uzun süren yolculuklar veya diz bükülü pozisyonda uzun süre oturma ağrıyı artırır. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof.Dr. Nurzat Elmalı Pembenar'daki köşesinde anlattı.




Ortopedideki en önemli ilerlemelerden biri de ortobiyolojiklerin tedavide kullanımıdır. Ortobiyolojikler, hücreler, kan bileşenleri ve büyüme faktörleri gibi eklem kıkırdağının doğal iyileşme sürecini iyileştiren, ağrı ve enflamasyonu azaltarak eklem fonksiyonunu düzenlemeyi amaçlayan uygulamalardır. Osteoartrit (kireçlenme) tedavisinde kişinin kendi kanından hazırlanan trombositten zengin plazma (PRP) ve kök hücre içeren kemik iliği aspiratı konsantresi (BMAC) veya karın yağ dokusundan hazırlanan stromal vaskuler fraksiyon (SVF) un diz içerisine uygulanması ile ağrının azaltılması ve eklem fonksiyonunun yeniden kazanılması sağlanabilir. Konservatif tedavinin yetersiz kaldığı hastalarda uygulanır.

Hastanın kolundan alınan kanda santrifuj cihazında ayrıştırılan trombositler, hastanın artritik dizine enjekte edilir. Santrifüj işlemi ile normalde kanda bulunandan 5-6 kat daha fazla trombosit elde edilir. Trombositler içerisinde bulunan kıkırdak için iyileşme faktörleri zenginleştirilmiş olur. PRP injeksiyonları 2-3 hafta ara ile 2 veya 3 kez uygulandığında uzun süreli bir etki sağlar. Hastalar enjeksiyondan birkaç saat sonra normal günlük aktivitesine devam edebilir.
Kök hücre
Kalçadan alınan kemik iliği aspiratı (BMAC) veya karın yağ dokusundan alınan stromal vaskuler fraksiyon (SVF) içerisinde bulunan kök hücreler santrifuj işlemi ile ayrıştırılarak artritik diz içerisine enjekte edilir. Kök hücre enjeksiyonu ameliyathanede hafif sedasyon altında yapılır. Hastaların 1-2 gün bacağına fazla yüklenmemesi önerilir. PRP veya Kök hücre uygulamalarından sonra 2-6 hafta içerisinde iyileşme beklenir. Her iki yöntem de en az 6-9 ay etkili ve güvenli bir iyileşme sağlar.