Ne zaman aşı olacağım? e-Nabız, MHRS, e-Devlet aşı randevusu sorgulama
Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı Türkiye'de uygulanmaya başladı. Uygulanmaya başlanan aşının öncelik grupları da belirlendi. Türkiye genelinde ilk olarak sağlık çalışanlarına koronavirüs aşısı yapılmaya başlandı. Peki, Koronavirüs aşı sırası nasıl öğrenilir? Aşı randevusu alma: e-Nabız, MHRS, e-Devlet..
Çin menşeili Sinovac firmasının CoronaVac isimli aşısı Türkiye'ye ulaştı ve uygulanmaya başlandı. İlk etapta sağlık çalışanları aşılanmaya başladı. Aşı takviminin işlemeye başlamasıyla bakanlık, e-Nabız, MHRS ve e-Devlet uygulamalarını güncelledi. Peki, aşı önceliği kimlerde olacak? Koronavirüs aşı sırası nasıl öğrenilir? Aşı randevusu alma: e-Nabız, MHRS, e-Devlet. İşte koronavirüs aşı takvimine dair detaylar..
Koronavirüs aşı sırası nasıl öğrenilir?
Sağlık çalışanları aşı takvimine göre ilk aşılanacak meslek grubu olurken ardından ise 65 yaş üstü vatandaşlar aşılanacak. Buna göre kamu, özel, üniversite ve vakıf vb. tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyerleri ile eczacılar ve eczacı kalfaları da dahil olmak üzere sağlık çalışanları öncelikli olarak aşı olabilecek. Vatandaşlar eğer aşı olacaklar listede öncelikli ise Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden "randevu talebi oluştur" butonuna basarak randevu talebi oluşturabilir.
Bu kişilerin aşı çalışmalarının tamamlanmasının hemen ardındansa yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan kişiler ve buraların çalışanları aşılanacak. Daha sonra da 65 yaş üstü bireylerin aşılanmasına geçilecek. İlk etapta 85 yaş üstü daha sonra 80-84 yaş arası olmak üzere aşamalı olarak 65 yaş üstüne aşı uygulaması yapılacak. 65 yaş üstünün de tamamlanmasıyla birlikte aşılamada ilk aşama sona ermiş olacak.
Covid-19 aşılamasında ikinci aşamada ise hizmetin sürdürülmesi için gerekli öncelikli sektörler aşılanacak. Buna göre Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı çalışanları ile kritik görevde bulunan kişiler aşılanacak. İkinci grubun diğer aşamaları ise şöyle.
Üçüncü aşamada ise artık yaş kriterine geçilecek. İlk olarak 40-49 yaş arası bireyler aşılacak daha sonra yaşlar azaltılarak son etapta 18-29 yaş arası kişiler aşı olacak. 4. ve son aşamada ise sırası geldiği halde aşı yaptırmayanlar aşı olabilecekler.
e-Nabız uygulamasına aşıyla ilgili yeni özellikler ekledi. Vatandaşlar, uygulamaya eklenen "Covid-19 aşı durumu bilgilendirme özelliği" sayesinde aşı için belirlenen olup olmadıklarını görebilecek. Aşı olup olamayacağınızı E-Nabız sisteminden ya da 2023'e 'Aşıla' yazıp SMS atarak öğrenebileceksiniz. Aynı zamanda hastaneye gelemeyen vatandaşların evlerine gidilerek aşı uygulaması gerçekleştirilecek.
E NABIZ GİRİŞ NASIL YAPILIR?
Sisteme girişte kimlik doğrulama iki şekilde mümkün olmaktadır.
1. E-Devlet kapısı üzerinden E-Devlet şifresi, E-İmza veya Mobil İmzanızı kullanarak T.C. numaranız ile sisteme giriş yapabilirsiniz (Şekil1). E-Devlet girişine tıkladığınızda Şekil2’de gördüğünüz E-Devlet girişine yönlendirileceksiniz.
Giriş yaptığınızda profil bilgilerinizi oluşturmak için yönlendirildiğiniz ilk ekranda Kullanım Şartları bulunmaktadır. Profilinizi oluşturmaya başlamak için “e-Nabız Sistemi kullanım koşullarını okudum” yazısının yanında bulunan kutucuğu işaretlemeniz gerekmektedir. (Şekil3).
Profil bilgilerinizi oluşturmak için 2. Aşama kişisel bilgilerinizdir (Şekil4).
Paylaşım Seçeneklerinden kişisel sağlık bilgilerinize kimlerin erişimde bulunmasını istediğinizi seçebilirsiniz. Profil bilgilerinizi oluştururken son aşama ise Erişim Bilgileridir. Burada cep telefonu bilgilerinizi ve sisteme girişte kullanmak istediğiniz e-Nabız şifrenizi oluşturup girmeniz gerekmektedir. Daha sonra cep telefonunuza gelen tek kullanımlık erişim kodunu Onay Kodu alanına yazarak e-Nabız ı aktifleştirme işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz. (Şekil 5)
2. E-Devlet şifreniz yoksa Sağlık Bakanlığına kayıtlı Aile Hekiminize cep telefonu numaranızın kaydını yaptırarak, telefonunuza gelecek kısa mesaj ile size iletilen tek kullanımlık erişim kodunu kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?