Narkolepsinin altından domuz gribi aşısı çıktı
İsveç'te yapılan araştırma sonucunda, domuz gribi aşısı olan çocuk ve gençlerde gündüz aşırı uyku halinin (narkolepsi) daha fazla görüldüğünün kanıtlandığı açıklandı.
İsveç'te Sağlık Bakanlığı'na bağlı İlaç Dairesi Başkanlığı ile Stockholm Karalinska Enstitüsü uzmanlarının birlikte yürüttükleri çalışmada, domuz gribi aşısı ile narkolepsi arasında bağlantı olup olmadığının araştırıldığı ve çalışmanın ilk sonuçlarının tamamlandığı bildirildi.
İsveç'te salgından korunmak amacıyla 3.3 milyon kişinin aşı olduğu ve 2.5 milyon İsveçlinin de aşı olmamayı tercih ettiği, araştırmada iki grubun karşılaştırıldığı bildirildi. İlaç Dairesi Başkanı Prof. İngmar Person'un Uppsala'da yaptığı açıklamaya göre, aşı olanlarda narkolepsi görülme sıklığı, aşı olmayanlara göre 3 kat daha fazla.
Çocuklar ile 21 yaş altındaki gençlerde narkolepsiye yakalanma riskinin 3 kat daha fazla olduğu açıklanırken, riskin 30 yaş grubuna kadar olanlarda 2 kat daha fazla olduğu, ancak 40 yaş üstünde bulunanların risk grubunda olmadıkları kaydedildi.
Araştırma sonucuna göre, domuz gribi aşısı olanlarda narkolepsiye yakalanma riski, çocuklar ve gençlerde daha fazla görülüyor. Nöroloji ve bağışıklık sistemi ile ilgili 50 uzmanın katıldığı araştırmanın sonucunda, domuz gribi aşısının, narkolepsi dışında, multipl skleroz (MS), epilepsi, yüz felci, diyabet ya da artrit gibi diğer nörolojik hastalıkları artırdığı yönünde bir bulguya rastlanmadığı bildirildi.
İsveçli uzmanların çalışmaları, 1 Ekim 2009 ile 1 Aralık 2011 yılını kapsıyor. Prof. Ingmar Person, araştırma sonucuna göre, domuz gribi aşısı ile narkolepsi arasında çok sağlam bir bağlantı saptandığını söylerken, "Bizler salgın hastalık başladığında halkı korumak amacıyla aşı kampanyası uygulamasını bir sorumluluk olarak gördük. Ancak narkolepsi bizim için sürpriz oldu" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?