Mutasyona uğrayan virüs (Covid 20) ölümcül mü, özellikleri, etkileri neler? Virüsün mutasyona uğraması iyi bir şey mi?

İngiltere’de virüsün mutasyona uğraması tüm dünyayı alarma geçirdi ve kısıtlamalar arttırıldı. Mutasyona uğrayan virüsle ilgili tüm detaylar mercek altına alındı. Bununla birlikte pek çok kişi bu virüsle ilgili doğru yanlış pek çok şey ortaya atmaya başladı. Peki, mutasyona uğrayan virüsün özellikleri neler, ölümcül mü, etkileri neler?
İngiltere'de mutasyona uğrayan yeni koronavirüsün tespit edilmesiyle Noel kutlamaları öncesi kısıtlamalar artırıldı, Türkiye dahil birçok ülke İngiltere'den seyahatleri yasakladı.
Mutasyona uğrayan virüs ilk nerede ortaya çıktı?
Değişime uğrayan yeni tür virüs ilk olarak Eylül ayında tespit edildi. Kasım ayında Londra'da tespit edilen vakaların dörtte birine yakını yeni tür virüsle bağlantılı. Bu oran, Aralık ortasında vakaların üçte ikisine yükseldi. Yetkililer yeni türün çok daha hızlı yayıldığı uyarısı yaptı.
Mutasyona uğrayan virüsün özellikleri neler?
- Diğer virüs türlerinin hızla yerini alıyor.
- Virüsün önemli olan bölgelerini etkileyen mutasyonlar var.
- Bu mutasyonlardan bazıları laboratuvar çalışmalarında virüsün hücreleri etkileme özelliğini artırdığı görüldü.
-Daha bulaşıcı ancak daha ölümcül olduğuna yönelik bulgu yok.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Cumartesi günkü açıklamasında yeni türün eskisine kıyasla yüzde 70'e varan oranlarda daha bulaşıcı olabileceğini belirtti.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, İngiltere’de keşfedilen ve çok hızlı bir şekilde yayılmaya başlayan mutasyon geçirmiş yeni COVID-19 türünün aşı üzerinde bir etkisinin olmadığını söyledi.
Bilim insanlarına göre söz konusu mutasyonlara ilişkin en büyük endişelerden birini, virüsün daha önceki varyantlarına karşı geliştiren antikorların mutasyona uğramış versiyonu üzerinde etkili olmama ihtimali oluşturuyor.
Mutasyona uğrayan bir diğer tür de A222V. Bu da İspanya'da tatil yapanlarla bağlantılı olduğu belirtilen ve Avrupa'ya yayılan bir mutasyon.
Mutasyon ve Varyant ne demek?
Mutasyon ve varyant kelimeleri değişim anlamına gelmektedir. Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir. Son yapılan araştırmaya göre COVID-19 virüsü mutasyona uğradı ve daha ölümcül hale geldi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘Menenjit aşısı hayati önem taşıyor’
Bir hastalık bitmeden başka bir enfeksiyona yakalanıyorsanız işte sebebi! Prof. Dr. Tevfik Özlü 'Artış var' dedi uyardı
Ameliyatla alınamayan tümörler dondurularak yok ediliyor
Sahte bebek mamalarına dikkat! Böyle görünüyorsa sakın almayın
Estetik yaptırmak isteyenlerin en sık düştüğü 5 hata