hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mültifokal göz içi lens ameliyatı

    Mültifokal göz içi lens ameliyatı
    expand

    Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bozkurt Şener, Multifokal göz içi ameliyatları hakkında bilinmeyenleri açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Multifokal lens nedir, kimlere uygulanır?

    Bazı kişiler hem yakın hem uzak için ayrı gözlük kullanırlar. Bazı kişiler ise tek bir gözlükle hem yakını, hem uzağı görebilirler. Multifokal lens yakını ve uzağı bir arada gösterme özelliğine sahip bir göz içi merceğidir.

    Katarakt ameliyatı tekniği ile takılıyor?

    Multifokal göz içi lens yerleştirme tekniği tamamen bir katarakt cerrahisidir. Standart katarakt ameliyatında ne yapılıyorsa multifokal lens cerrahisinde de aynı işlemler uygulanmaktadır. Bu cerrahide hastanın göz içinde bulunan doğal lensi çıkartılarak yerine gözün içyapısına uygun ve hastanın görmesini iyileştirecek bir mercek yerleştirilir. Bu cerrahide farklı olarak, standart (sadece uzağı gösteren, yakın için gözlük gerektiren) bir mercek yerleştirme yerine multifokal lens (yakını ve uzağı gösteren) göz içine yerleştirilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Multifokal lenslerin avantajları nelerdir?

    Multifokal lensler, tasarımına bağlı olarak yakın-uzak ve orta mesafe ( trifokal ) diyebileceğimiz odaklama özelliğine sahip merceklerdir. Uzun yıllardır bu teknoloji dünyada kullanılmaktaydı ama bugün kullandığımız yeni jenerasyon yüksek teknolojili mercekler ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.

    Ömür boyu kalıyor

    Bu ameliyatlarda takılan mercekler ömür boyu göz içinde kalır. Yani hastaların takıp çıkarttıkları kontakt lens gibi bir mercek değildir. Hekim tarafından gözün içine yerleştirilir. Lensin alerji yapması veya doku tarafından kabul edilmemesi söz konusu değildir.

    Multifokal lensler kimlere uygulanmalıdır?

    Kataraktı olan hastalar ayrıntılı bir muayeneden geçirildikten sonra gözlerinin yapısı Mültifokal göz içi lens ameliyatı
    uygunsa bu lensleri kullanılabilir. Her hastanın gözü bu tip bir ameliyata uygun olmayabilir. Kataraktı olan hastaların mesleki konumu, yaşı, sosyal aktivitesi, okuma alışkanlığı, entelektüel düzeyi de hasta seçiminde önem taşımaktadır. Kataraktı olmayan ve gözlüğü yaşantılarından tamamen çıkartmak isteyen kişilerde multifokal lensler sayesinde günlük rutin işlerini gözlüksüz yapabilecek hale gelebilirler. Bu ameliyat öncesinde hastanın detaylı bilgilendirilmesi çok önem taşır.  Uygun hasta seçimi, uygun teknik, ameliyatın gerçekleştirildiği kurumun ve hekimin tecrübesi ve tabii ki doğru mercek seçimiyle yapılacak bu ameliyattan hasta da hekim de en iyi sonucu alacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mercek seçimi ve doğru uygulanması bu cerrahinin en önemli tarafıdır. Hastanın gözüne uygulanacak lensin tipi, derecesi, göze nasıl bir açıyla yerleştirileceği, yapılan ölçümlere göre lens numarasının (hem astigmat, hem uzak ve yakını düzeltebilecek)  tam tespit edilmesi önemli ve deneyim isteyen bir uygulamadır.

    Ameliyat sonrasında bir süre damlalar kullanılarak göze koruma sağlanmaktadır. Yaklaşık 3-4 hafta kadar bu damlaların kullanılması ve gözün korunması gerekmektedir. Ameliyattan 3-4 gün sonra hemen hemen tüm hastalar günlük ev ve iş düzenlerine dönebilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugünkü teknoloji ile başarı oranı çok yüksek, komplikasyon oranı çok düşük ve hastaya yaşatacağı sıkıntı çok az olan bir hastalık ve tedavi şeklidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow