Çarpık dişlere şeffaf plak yöntemi
Çarpık dişlerin düzeltilmesinin estetik kaygılar dışında sağlık açısından da önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, üç boyutlu bilgisayar programlarıyla, kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklar yardımıyla, tel kullanmadan dişlerin düzeltilebileceği yeni yöntemleri uyguluyor. Yaş ve mesleki statü açısından tel takılmasını istemeyen herkes ve her yaş grubu için özel planlamalar ile ve çoğu zaman sabit tel tedavilerine göre daha hızlı ve konforlu bir yöntem olduğu belirtiliyor.
Çarpık diş sahibi çoğu insanın, ortodonti tedavisinde kullanılan tellerin kötü görüntüsünden rahatsız oldukları için çarpık dişlerle yaşamaya devam ettiğini belirten Ortodontist Dr. Zeynep Uçar Süsal, çarpık dişlerin arasının yeteri kadar iyi temizlenmediği için, diş eti hastalıkları ve diş çürümelerine zemin hazırladığına dikkat çekti. Buna göre dişlerin yarattığı kapanış bozukluğu, yüz estetiğini bozup, çene kaslarına baskıyı artırırken, eklem problemleri ile baş, sırt ve omuz bölgelerinde ağrıya yol açabilir. Ayrıca çarpık dişler, gülüş estetiğini de olumsuz etkileyerek beraberinde psikolojik sıkıntıları da getirebilir.
Invisalign (Şeffaf plak) tedavisi nasıl oluyor?
Son yıllarda ön plana çıkan Invisalign (şeffaf plak) tedavisi çarpık dişlerin kişiye özel üretilen şeffaf plaklar ile düzeltilmesidir. Erişkinlerde ve çocuklarda uygulanabilir.
Şeffaf, çıkartılabilir ve rahat bir yöntem olup, düzenli doktor kontrolü gerektirmektedir ve yemekler hariç bütün gün takılması gerekmektedir.
Tel ile diş düzeltilmesinde göre, ağızda rahatsız edici bir görüntü oluşturmaz. Telsiz diş düzeltme tedavisine başlamadan önce, hastanın diş yapısı incelenir. Üç boyutlu bilgisayar programları ile hastanın yüz, çene ve diş yapısına uygun bir tedavi planı oluşturulur ve bu plan hasta ile birlikte değerlendirilip onaylandıktan sonra firma tedavi plaklarını hazırlar. Tedavi plakları dişleri milimetrik ölçülerde, planlanan şekilde hareket ettirir.
Sabit tel tedavisine alternatif
Şeffaf plaklarla yapılan telsiz tedavi yöntemleri çok çeşitli olup, günümüzde ülkemizde de bu tedavi plaklarını yapan firmalar bulunmaktadır. Sabit tel tedavi alternatifi olarak uygulanan bu yöntemler, klasik yöntemlere göre pek çok avantaj ve konfor sunmaktadır.
En önemlisi estetik olarak hiç gözükmemesi, ağzımızda tellerle oluşabilecek batma ağrı bu yöntemde minimal olması ve özellikle yemek yasağı olmaması ve diş temizleme kolaylığı yaşı küçük hastalarda büyük avantaj oluşturmaktadır.
Şeffaf plak tedavi yöntemlerinden biri olan invisalign yöntemi ile çoğu zaman diş çekimi planladığımız sınır vakalarında çekim yapılmadan, ya da dişsel genişletme tedavilerinde damaklık kullanmadan tedavi alternatifi sunması ve konforlu bir tedavi olması çok fazla tercih edilmesini sağlamaktadır.
Pek çok şeffaf plak tedavilerinde plakların kullanım süresi 2 hafta iken Invisalign için bu süre 1 haftaya düşmüş ve tedavi süresini oldukça kısaltmıştır. Tedavi süreleri ortalama 7-18 ay arasında değişmektedir.
Braket ve tellerin neden olabileceği metal alerjileri bu yöntemde oluşmaz.
Tedavinizin son şeklini ve ne zaman biteceğini tedavi başında görerek tedavi planına hastanın da katılmasını sağlamaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip misin yoksa nezle mi? Grip, nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farklar ne? İşte ayırt etmenin yolu
Vücutta 300'den Fazla Reaksiyonda Görevi Var! Eksikliğinde En Sık Görülen Belirti Kas Krampları... Magnezyumun Önemi
Ağız Kanseri Riski: Erkeklerde 2 Kat Fazla Görülüyor! Belirtileri Göz Ardı etmeyin...
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz