Morbid obezite hakkında bilmeniz gerekenler
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, morbid obezite hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Morbid obezite, vücut kitle indeksinizin (BMI) 35'ten yüksek olduğu bir durumdur. BMI, vücut yağını tahmin etmek için kullanılır ve bedeninize göre sağlıklı bir vücut ağırlığında olup olmadığınızı belirlemeye yardımcı olur.
Morbid obezite neden olur?
Yemek yediğinizde, vücudunuz vücudunuzu çalıştırmak için tükettiğiniz kalorileri kullanır. Dinlenirken bile, vücudun kalbinizi pompalamak veya yiyecekleri sindirmek için kaloriye ihtiyacı vardır. Bu kaloriler kullanılmazsa, vücut onları yağ olarak depolar. Günlük aktiviteler ve egzersiz sırasında vücudunuzun kullanabileceğinden daha fazla kalori almaya devam ederseniz, vücudunuz yağ depoları oluşturacaktır. Obezite ve morbid obezite, vücudunuzda çok fazla yağ depolanmasının sonucudur.
Antidepresanlar gibi bazı ilaçlar kilo alımına neden olabilir. Hipotiroidizm gibi tıbbi durumlar da kilo alımına yol açabilir, ancak genellikle obeziteye yol açmayacak şekilde yönetilebilir.
Morbid obezite için kimler risk altındadır?
Vücudunun kullanabileceğinden daha fazla kalori alan herkes kilo alabilir ve obez olabilir. Bazı araştırmalar, genetik faktörlerin vücudunuzun enerjiyi depolamasında rol oynayabileceğini göstermiştir.
Yeme alışkanlıklarınız ve günlük aktivite seviyeniz de dahil olmak üzere birçok davranışsal faktör de obezitede rol oynar. Birçok insan yeme alışkanlıklarını çocukken geliştirir ve yaşlandıkça uygun vücut ağırlığını korumak için bunları rafine etmekte zorlanır. Bir yetişkin olarak işinizde hareketsiz olabilirsiniz ve egzersiz, yemek planlama ve fiziksel aktivite için daha az zamanınız olabilir.
Stres, kaygı ve uyku eksikliği gibi diğer faktörler kilo alımına neden olabilir. Sigarayı bırakan kişiler genellikle geçici kilo artışı yaşarlar. Kadınlar ayrıca hamilelik sırasında aldıkları kiloları vermekte zorlanabilirler veya menopoz sırasında ek kilo alabilirler. Bu faktörler mutlaka morbid obeziteye yol açmaz, ancak başlangıcına kesinlikle katkıda bulunabilir.
Morbid obezitenin komplikasyonları
Obezite bir sağlık sorunudur. Uygun tedavi olmadan obezite, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlar kireçlenme, kalp hastalığı ve kan lipid anormallikleri, inme, tip 2 diyabet, uyku apnesi, üreme sorunları, safra taşları, belirli kanserler, obezite hipoventilasyon sendromu, metabolik sendrom sorunlarına neden olabilir.
Morbid obezite tedavisi
Morbid obezite için birkaç farklı tedavi seçeneği vardır. Bunlar arasında diyet ve egzersiz yer alır. Uzun süreli kilo vermeyi sağlamanın en etkili yolu hakkında veri yoktur, ancak sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz genel sağlığın anahtarıdır. Stresli zamanlarda aşırı yeme veya atıştırma yerine kullanılabilecek stres yönetimi araçlarını öğrenmek de önemlidir.
Diyet ve egzersiz yoluyla yavaş yavaş kilo vermenize yardımcı olacak gerçekçi hedefler belirlemek için doktorunuz ve diyetisyeninizle birlikte kilo vermelisiniz.
Kilo vermek için başka yöntemler denediyseniz ancak uzun süreli kilo vermeyi sürdürmede başarılı olamadıysanız, cerrahi ve cerrahi olmayan obeziteyi tedavi etmek için bir seçenek olabilir. Şiddetli obezite ile ilişkili diğer hastalıkların (Örneğin; diyabet, kalp hastalığı ve uyku apnesi) riskinin azaltılmasına sıklıkla yardımcı olabilir.
Obezite ve morbid obezite ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden durumlardır. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz içeren sağlıklı bir yaşam tarzı obeziteyi önlemek için önemlidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘ÖLÜM ÜÇGENİ!’ Dr. Mehmet Öz böyle uyardı! Yüzdeki o bölgeye bunu yapan yandı!
Sakın çöpe atmayın! O meyvenin kabukları da şifa deposu! Yaşlanma sürecini yavaşlatıyor, kolajen üretimini destekliyor
Kainat Güzellik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Ayliz Duman'ın eski hali ortaya çıktı! Meğer böyle 2 yılda 30 kilo vermiş!
3 yıl erken yaşlandırıyor! Uyku sorunu olanlara kötü haber
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün