Monosit (Mon) Nedir? Monosit Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur, Nasıl Geçer?Monosit (Mon) Nedir? Monosit Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur, Nasıl Geçer?
Bakteri, virüs ve mantarlar ile savaşan bir çeşit beyaz kan hücresi olan monositler, bağışıklık sisteminde bulunan en büyük beyaz kan hücreleri olarak tanımlanıyor. Vücudun önemli yapı taşlarından olan monositler, belli mikroplar vücuda girdiği zaman saldırı için hızla o bölgeye koşarlar. Vücuda saldıran bulaşıcı organizmalar ve kanser hücreleri ile savaşarak onları tamamen ortadan kaldırma görevini üstlenirler.
Monosit (MON) Nedir?
Monositler, vücutta olan en büyük beyaz kan hücresi türü olup beyaz kan hücrelerinin yaklaşık olarak %2 ila 'unu oluşturmaktadır. Monositler, aynı zamanda kemik iliği tarafından üretilen akyuvarlardır. Bağışıklık sistemi hücreleri olarak da bilinen monositler; bahsedildiği üzere viral, bakteriyel, fungal ve protozoal enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaktadır. Bu bağışıklık hücreleri, makrofajlar ya da dendritik hücreler haline geldikleri dokulara girmeden önce birkaç gün kanda dolaşırlar.
Monosit Yüksekliği Neden Olur?
Monosit yüksekliği, monositoz olarak adlandırılmaktadır. Monosit yüksekliği; vücudun enfeksiyon, iltihap ve kanser gibi anormal sorunlar ile mücadele ettiğine işaret edebilmektedir. Diğer bir ihtimal monositlerin bazı problemler yüzünden beklenilen düzeyde verimle ya da tam fonksiyonlu olarak çalışamadığıdır.
Monosit yüksekliğinin başlıca nedenleri:
- Maya enfeksiyonları
- Bakteriyel enfeksiyonları
- Parazit enfeksiyonları
- Koroner kalp hastalığı
- Romatizma bozuklukları
- Tüberküloz
- Obezite
- Romatoid artrit
- Huzursuz bağırsak sendromu
- Akciğer hastalıkları ve enfeksiyonları
- Kardiyovasküler hastalık
- Lenfoma
- Hodgkin hastalığı
Monosit Düşüklüğü Neden Olur?
Monosit (MON) sayısı sağlıklı bir insanda da düşük olabilmektedir. Bu sebeple her zaman bir probleme işaret sayılmaz. Monosit düşüklüğü, üretildiği yer olan kemik iliğinde bazı problemler olduğu manasına gelebilir. Bağışıklık sistemini baskılayabilecek tedaviler ve durumlarda söz konusu olabilir. Monosit düşüklüğü tıbben monositopeni olarak adlandırılır.
Monosit düşüklüğünün başlıca nedenleri:
- Stres - Lupus - Romatoid artrit - Lösemi - Tüberküloz - Akut viral enfeksiyonlar - B12 eksikliği - Anemi
Monosit Yüksekliği ve Düşüklüğü Nasıl Geçer?
Monosit yüksekliği bir hastalık değildir. Monosit yüksekliği, herhangi bir hastalığın varlığında gözlenebilen klinik bir durumdur. Kan tahlili neticesinde teşhis edilir. Monosit oranının düşürülmesi için kişide var olan hastalık tespit öncelikle tespit edilmeli ve uygun bir tedavi yöntemi doktor gözetiminde uygulanmalıdır. Tedavi sürecinde hastaların uyku düzenine özen gösterilmeli ve düzenli uykuya önem verilmelidir. Sağlıklı beslenmede dikkat edilmesi gereken hususların başında geliyor. Hastaların yaş, sağlık ve beden durumlarına uygun bir beslenme programı belirlenmelidir. Bu tarz bir rahatsızlığı olan kişilerin düzenli egzersiz yapmalarının önemli faydaları vardır. Monosit değerinin düşük olması neticesinde sık sık enfeksiyon, solunum yetersizliği ve baygınlık gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Uzman hekimler tarafından monosit değerinin düşüklüğüne neden olan etkenler tespit edilmekte ve buna bağlı olarak tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Tedavi için çoğunlukla mantar önleyici ilaçlarla ve antibiyotikler kullanılmaktadır. Yorucu egzersizler, sauna, uzun süren soğuk algınlığı, sinir sistemi tetiklenmesi, büyüme hormonları, testosteron, menopoz, leptin hormonunun çalışması, B12, C ve D vitaminleri monosit değerlerinin yükselmesini sağlamaktadır.
Normal Monosit Değeri Kaç Olmalı?
Normal MON değeri, %0-9 aralığında kabul edilmektedir. Bu aralık dışında olan MON değerleri, uzman doktor değerlendirmesi neticesinde farklı biçimde yorumlanabilmektedir. Bu sebeple uzman doktorlara mutlaka konuya dair danışılmalıdır. Hamilelerde Monosit Yüksekliği Hamilelik döneminde monosit yüksekliği sıklıkla gözlenen bir durum değildir. Gebelerin ağır enfeksiyonlara maruz kalması, alerjik ve otoimmun hastalıklar yaşanması neticesinde monosit yüksekliği meydana gelebilmektedir. Hastaların yaptırdığı kan tahlilinde monosit değerinin ve üzerinde seyretmesi ciddi bir duruma işaret eder. Bu durumda hastaların muayene olmaları gerekir. Hamile kişiler stresten uzak durmalı ve uygun şekilde egzersiz yapmalıdırlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HİÇ MASUM DEĞİL! Akciğer kanseri riskini 10 yıl öne çekiyor... Sinsi tehlikeye dikkat!
"Hastaların kanıyla kırık kemikleri tedavi edecek" implant geliştirildi
Uzmanı uyardı: "Aşermek ya da tüketilen besinler bebeğin cinsiyetini etkilemez"
Uzun süreli kaşıntı ciddi sağlık problemlerinin habercisi
Yeni araştırma sonuçları şaşırttı! Bu şekilde beslenmek Alzheimer riskini azaltıyormuş