hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mikroplar lösemi riskini azaltabilir

    Mikroplar lösemi riskini azaltabilir
    expand
    KAYNAKDHA

    Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) verilerine göre, her yıl 15 yaşından küçük 215 bin çocuğa kanser tanısı konuluyor. Çocuğun erken dönemlerde mikroplarla karşılaşmasının bağışlık sistemini güçlendireceğini söyleyen Prof.Dr. Berrin Pehlivan, ailelere uyarılarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı IARC’ın 2019 verilerine göre her yıl 15 yaşından küçük 215 bin çocuğa ve yaşları 15-19 olan 85 bin çocuğa kanser tanısı konuluyor. Çocuk lösemisinin en sık görüldüğü yaşlar ise 2-5 yaş olarak görülmekte. Uzmanlar, zengin toplumlarda hastalığın görülme sıklığının yüksek olduğunu belirtirken yaşamın erken dönemlerinde enfeksiyona hiç maruz kalınmaması ile belli bir yaşa gelindiğinde mikroplara maruz kalınmasının bir sonucu olarak hastalığın tetiklenebileceğinin altını çiziyor.

    Konuyla ilgili konuşan Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof.Dr. Berrin Pehlivan, mikroorganizmalarla karşılaşmayan çocuğun bağırsak sisteminin kendini geliştiremeyeceğini ve hastalığa genetik yatkınlığı olan çocuklarda da lösemi riskini artıracağını söyledi.

    Hastalığın gelişmiş toplumlarda görülme sıklığının artmasıyla konuyla ilgili araştırmaların yapıldığını belirten Prof.Dr. Berrin Pehlivan, ortaya atılan nedenlerden birinin de yaşamın erken dönemlerinde enfeksiyonlara maruz kalınmaması olarak belirtildiğini söyledi.

    Pehlivan, “Çocukluk çağında löseminin en sık görüldüğü yaşlar 2-5 yaş arası. Bebeğin erken dönemde mikroorganizmalarla karşılaşması bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Bebek veya çocuklar mikroorganizmalara maruz kalınmazsa bağışıklık sistemi kendini geliştiremeyecektir. Zayıflayan bağışıklık sistemi beklenmedik bir anda gelen mikroorganizmalarla başa çıkamayacaktır. Ancak bu bilgilere şu noktada dikkat etmek lazım: Geç enfeksiyona maruz kalan her çocuk değil de genetik mutasyonu olup lösemi eğilimi olanlarda bu durum lösemi riskini artırır” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Berrin Pehlivan, ALL oluşumunun kesin nedenlerinden bahsetmenin hâlâ çok güç olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

    “Kalıtsal ve kazanılan bazı sebeplerle genler etkilenip olgunlaşmamış kan hücreleri kontrolsüz çoğalmaya başlayabilirler. Annenin hamileliği sırasında çalıştığı yer, kullanılan ilaç ve vitaminler, annenin sigara veya alkol kullanması ya da herhangi bir kimyasala maruziyeti, radyasyona maruz kalma çocukta lösemi gelişme riskini artırır. Erken dönemde tanı hayat kurtarıcı olabilir. Bu sebeple aşırı kilo kaybı, iştahsızlık, kemik ve eklem ağrıları, boyunda, koltuk altında veya kasıkta lenf bezlerinin şişmesi, uzun süre geçmeyen ateş ve gece terlemeleri lösemiyi düşündürmeli ve çocuklar mutlaka doktora götürülmeli.”

    Prof.Dr. Berrin Pehlivan, lösemiden korunmanın yollarını şöyle sıraladı:

    “Sigara içilen ortamlardan çocukları uzak tutun. Çocuklarınızı dengeli beslenmeye sevk edin. Telefon, bilgisayar vb. ile uzun süre vakit geçirmesini engelleyin. Evde kullanılan halı gibi eşyaların sentetik olmaması daha iyi olabilir. Çocuklarınızın kıyafetlerinde pamuk ve yün tercih edin.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow