Meyan Kökü Faydaları Nelerdir? Meyan Kökü Nelere İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?
Meyan kökü; şifalı etkileri sayesinde vücudu hastalıklardan koruyan bir bitki türüdür. Meyan kökü, aynı şekilde pek çok hastalığın tedavisi için destek olmaktadır. Meyan kökü; Avrupa ve Asya kıtalarında doğal şekilde yetişir. Boyu, 2 metreye dek uzayan bitkinin kök bölümleri toprağın en derinine ilerler.
Senenin her ayında toplanan bu kök, Türkiye çapında Akdeniz Bölgesi'nde yaygın şekilde yetişmektedir. Pek çok yörede, çay ve şerbet şekilde kullanılan bu kök, insan sağlığı açısından oldukça önemli etkilere sahiptir.
Meyan Kökü Faydaları Nelerdir?
Meyan kökü faydaları;
- Meyan kökü; içermiş olduğu kumarin maddesiyle insan vücudundaki iltihap kapan hücreleri temizlemeye destek oluyor. Bilhassa kış mevsiminde balgam, kuru öksürük gibi problemlere iyi gelmektedir.
- Meyan kökü; fitoöstrojen, protein, kolin, flavonoidler, B vitamini kompleksi, potasyum, fosfor gibi birçok vitamin ve minerallerle dolu olan bir bitki türüdür.
- Meyan kökü; bilhassa çay şekilde tüketildiği zaman cildi yatıştırmaya ve nemli tutmaya yardımcı olmaktadır. Meyan kökü ile cildi besleyerek, nemli kalmasına yardımcı olacaktır.
- Meyan kökünün, saçları uzattığı belirtilmektedir.
- Meyan kökü, güzellik için kullanılan bitkilerin içerisinde yer almaktadır. Cilt ve saç sağlığı için oldukça önemli katkılara sahiptir.
- Meyan kötü, nemlendiren özelliği sayesinde saç derisini nemli tutar. Kuru saç derisi problemi olan, kepek problemi olan ve pul pul görünüme sahip olanlar için oldukça önemli bir bitkidir.
- Meyan kökü; kabızlığa iyi gelmekle beraber eklem ve kemik ağrılarını dindirmektedir.
- Meyan kökünün fitoöstrojenik özelliklere sahiptir. Bu özelliği ile kadınların adet ve menopoz etkilerini en aza indirir. Meyan kökü, şişkinlik ve ağrı problemlerine de iyi gelmektedir. Meyan kökü, menopozda sıcak basması gibi durumların önüne geçmektedir.
- Meyan kökünden sağlanan çay, birkaç damla Hindistan ceviziyle karıştırdıktan sonra saç derisine uygulandığı zaman faydası görülecektir.
- Meyan kökü; oldukça farklı kullanım sahalarına sahiptir. Meyan kökü çay şeklinde tüketildiği zaman sindirim ve solunum problemlerinin çözülmesine yardımcı olmaktadır.
- Meyan kökü ile yapılan gargara, ağız problemlerine iyi gelmektedir. Ağız yaraları adına meyan kökünün kaynatılması ve bu suyla gargara yapılması tavsiye edilmektedir.
Meyan Kökü Nelere İyi Gelir?
Meyan kökü, insan sağlığı açısından pek çok yarara sahiptir. Pek çok konuda faydası bulunan meyan kökü, pek çok duruma iyi gelmektedir. Bu durumlardan bazıları ise aşağıdaki gibi sıralanacaktır;
- - Meyan kökü; boğazda oluşmuş ağrı ve iltihapları ortadan kaldırır.
- - Nezle, grip, soğuk algınlığı gibi bulguları iyileştiren özelliğe sahiptir.
- - Meyan kökünden yapılan çay, karaciğer rahatsızlıkları ve iltihabı konusunda olumlu etkileri bulunur.
- - Ödem oluşumunu önleyerek, hazımsızlığı gideren meyan kökü, ülsere karşı korur.
- - Susuzluk hissini yok eden meyan kökünün, vücudun su oranını koruduğu bilinmektedir.
- - Meyan kökü, ishale karşı olumlu etkiler sağlar.
- - Harici şekilde kullanıldığı zaman egzama yaralarının düzelmesine olanak sağlar.
- - Vücuttan suyu atan meyan kökünün çayı, bilhassa kilo vermeyi isteyenler adına destekleyen durumdadır.
Meyan Kökü Nasıl Kullanılır?
Meyan kökünün kullanıldığı alanlar; bira ve ilaç sanayisinde, kolalı içeceklerin yapımı konusunda oldukça fazla kullanılır. Bunun yanı sıra Anadolu Bölgesinde meyan kökünden şerbet yapılıp tüketilir. Üç senelik kökünden sağlanan meyan balı; koyu renkli çubuk veya toz halinde ya da dörtgen biçimindeki parçalar olarak satılır. Kök bölümleri kullanılmasının dışında çay yapılarak da tüketilmektedir. Meyan kökünün şerbeti yapılarak tüketilmesinin yanı sıra meyan kökünün her türlü kullanım alanı, insan sağlığı açısından faydalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yapay zekada cinsel istismar tehlikesi; ebeveynler dikkatli olmalı
Kalp krizine benzer belirtileri var! ‘Panik Bozukluk’ kadınlarda daha sık görülüyor
Uzun süren ve tekrarlayan karın ağrılarına dikkat
İnci gibi dişlerin sırrı bu besinlerde
Kış geldi, hastalıklar kapıyı çaldı! Hangi belirtiler hangi virüsü işaret ediyor?