Mevsimsel alerjiler neden olur?
Bahar aylarında bitkilerin canlanması ile birlikte oluşan bitki tozları yani bilinen adı ile polenler bu alerjiye sebep olur. Bu bitki tozlarının rüzgar ile havada daha geni bir alana taşınması ve yayılması ile birlikte mevsimsel alerji çemberi artış gösterir. Bahar aylarında polenlerin artması ve yayılması ile oluşan mevsimsel alerjiler kişilerde burunda akıntı ve tıkanıklık, hapşırık, gözlerde sulanma, kızarıklık ve kaşıntı, nefeste darlık ve hırıltı astım gibi belirtiler göstermektedir. Uzman Diyetisyen Aysima Duygu Aksoy konu hakkında bilgiler verdi.
Bahar mevsimi, mevsimsel alerjiden mustarip kişiler için zor geçebiliyor. Bu mevsimde artan polenler ve partiküller, alerjik reaksiyonları uyarabiliyor. Bu reaksiyonlar genellikle; burun tıkanıklığı, aşırı mukus üretimi, hapşırma, kaşıntılı sulu gözler, cızırtılı boğaz, kulaklarda kaşıntı, yorgunluk ve uyku bozuklukları olabiliyor. Natürel tedaviler, alerji semptomlarının rahatlatılmasına yardımcı olabilir.
Alerjik semptomların sakinleştirilmesinde eliminasyon diyetinden faydalanılabilir. Eliminasyon diyeti sırasında; alkol, kafein, süt ve süt ürünleri, yer fıstığı, şeker ve endüstriyel ürünler, işlenmiş hazır gıdalar, kabuklu deniz canlıları, meyve suları, soya veya glüten yani buğday, kurubaklagiller kullanmayın. Bu dönemde daha sık tüketilmesi gereken besinler; kemik suları, probiyotikten zengin fermente ürünler - turşu, sirke vb., taze sebze ve meyveler, serbest gezen hayvan etleridir.
Ayrıca ananas içerisindeki bromelain de alerjik semptomların rahatlatılmasına yardımcı olacaktır. Isırgan otu da anti histaminik ve anti inflamatuar özellikleri nedeniyle yine semptomların sakinleştirilmesine yardımcıdır. Bunların yanı sıra vitamin A ve çinkodan da zengin bir beslenme yine bu dönemde önerilir.
Eliminasyon diyeti ile birlikte bitkisel desteklerden faydalanabilirsiniz. Sabahları aç karna çörek otu yağı tüketmek yine semptomların rahatlatılmasına yardımcıdır. Ayrıca mentol, okaliptüs, lavanta ve nane yağlarının / buharlarının koklanması da solunum problemlerinin rahatlatılmasına yardımcıdır. Su tüketimini arttırmak ve bahar mevsiminde polen ve partiküllerden kaçınmak bu dönemde semptomların bastırılmasına yardımcıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çoğu kişi bilmiyor! Kış aylarında saç dökülmesinin en önemli nedeniymiş! Önlemek mümkün...
Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır! Biyolojik yaşınızı biliyor musunuz? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı
Yetersiz uyku demans riskini artırıyor
Normal kahve mi yoksa kafeinsiz kahve mi? Kafeinsiz kahve nedir ve nasıl yapılır?
Ezber bozan araştırma: Yumurta beyin sağlığını koruyor ve kolesterolü düşürüyor