hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Metastaz Nedir, Nasıl Gelişir? Metastaz Yapan Kanser Kaçıncı Evredir, İyileşir Mi?

    Metastaz Nedir, Nasıl Gelişir Metastaz Yapan Kanser Kaçıncı Evredir, İyileşir Mi
    expand

    Kanser günümüzün en önemli sağlık problemlerinden birisidir. Çok ciddi bir hastalık olan kanserin bazı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Kanser hastalığının en korkulan bazı mekanizmalarına yönelik istenilen ilerleme kaydedilememesidir. Bu mekanizmalardan birisi de metastaz olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Metastaz Nedir?

    Bir dokuda gelişen tümör dokusuna ait hücrelerin bazı süreçler sonucunda kendisine yakın olan damar dolaşımına geçmesi ve buradan farklı vücut dokularına ulaşması ve burada gelişimini sürdürmesine metastaz adı verilmektedir. Bu nedenle metastaz vücudun çeşitli bölgelerinde köken aldığı dokudan farklı organ ve dokulara tümör hücrelerin gelişimi ile sonuçlanmaktadır.

    Metastaz sonrasında tümör ulaştığı bölgede tahribata yol açmaktadır. Bu nedenle dokunun çalışmasını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle artan tümör hücrelerinin yarattığı kanser hastalığına bağlı tabloya ek olarak etkilenen doku ile ilgili şikayet ve bulgularda gelişmeye başlar.

    Metastaz Nasıl Gelişir?

    Kanser hastalığında vücutta etkilenen hücreler hızla çoğalmaya başlar ve gen yapısı giderek değişime uğramaktadır. Bunun sonucunda yeni özellik kazanan hücreler Vücudun dokusunda tahribata neden olur. Vücut bağışıklık sisteminden kaçarak çevre dokularda yer alan damar yapışını tetiklemeye başlar Metastaz da bu şekilde gelişmektedir.

    Metastaz Yapan Kanser Kaçıncı Evredir?

    Kanserin diğer organlara metastaz yapması hastalığın nihai evresi olarak görülmektedir. Teşhisinde ise uzman bir ekip tarafından hastalık öyküsü ve detaylı fizik muayene ile değerlendirilir ve teşhis sonrasında ek görüntüleme ve laboratuvar tetkikleri gibi incelemelere başvurulabilir. Bu tetkikler ve elde edilen verilen ışığında ise metastaz teşhisi konulmaktadır.

    Metastaz İyileşir Mi?

    Metastaz hastalığın nihai evresi olarak kabul edilse de bazı vakalarda metastaz sonrası etkili tedavi yöntemlerinin uygulandığı bilinmektedir. Metastaz gelişmiş hastalarda uygulanan ve iyileşme şansı bulunan tedaviler şunlardır:

    - Kemoterapi
    - Radyoterapi
    - Nükleer tıp uygulamaları
    - Hormon tedavisi
    - İmmünoterapi
    - Girişimsel yöntemler
    - Cerrahi uygulamaları

    Metastaz Belirtileri Nelerdir?

    Metastaz durumu kanser hücresinin kökenine, genetik özelliğine ve hastanın kişisel özelliklerine bağlı gelişim gösterir. Kanser hastalığı esnasında metastaz gelişiminin belirtileri ise şunlardır:

    - Kemik ağrıları, kemiklerde deformite ve kan kalsiyum fosfor düzeyinin artmasına bağlı kabızlık
    - Akciğer metastazı sonrası öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrıları
    - Lenf bezlerine metastaz sonrasında şişlik, ağrı ve iltihaplı sıvı gelmesi
    - Sinir sistemi metastazı sonrası inme bulguları sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow