Merak edildi: Uyumak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? Uyku Bozukluğu Çekenler İçin Sağlıklı Uyku Önerileri...
Güne keyifli ve güzel bir başlangıç yapmak için sağlanması gereken en önemli koşul kaliteli bir uykudur. Sosyal yaşamı önemli derecede etkileyen uyku problemleri yaşadığınız zaman hemen ilaç kullanmak yerine pratik ve doğal yöntemler kullanarak uyku sorunlarınızın çözüme ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Uyumak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Uyku, bedensel dinlenmeyi sağlarken zihinsel fonksiyonların da yenilendiği bir süreçtir. Sağlıklı bir vücut için düzenli bir uyku düzeni çok önemlidir. Uyku süresinden ziyade uyku kalitesinin arttırılması gerekir. Uyumak için hemen ilaca sarılmak yerine deliksiz bir uykuya sahip olmak için dikkat etmeniz gerekenler;
Kaliteli bir uyku için salonda televizyonun karşısında uyuklamak yerine yatak odasına giderek uyumayı tercih etmeniz gerekir. Televizyon karşısındaki kestirmeler, uyku düzeninizin bozulmasına neden olabilir.
İyi bir uyku için ideal oda sıcaklığı 21-22 derece olmalıdır.
Televizyon, telefon ve bilgisayar gibi dikkatinizi dağıtacak ve uykunuzu bozacak herhangi bir elektronik alet yatak odasında bulunmamalıdır.
Yatak odasının iyi bir ışık ve ses izolasyonuna sahip olması gerekir.
Uyurken gece lambası kullanmak gerekir. Çünkü uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu ancak karanlıkta salgılanır.
Melatonin hormonu, 20:30 - 23:00 arasında en üst seviyeye ulaşır. Melatonin hormonundan yeteri kadar faydalanmak için bu saat dilimleri arasında uykuya dalmak uyku kalitesini önemli ölçüde artırır.
Uyku için yatağa yatmadan önce diş fırçalamak veya tuvalet ihtiyacı gibi gerekli tüm hazırlıklar tamamlanmalı ve uykunun bölünmesi önlenmelidir.
Akşam 19.00’dan sonra herhangi bir yiyecek tüketilmemelidir. Özellikle de bu saatlerden sonra çay kahve gibi uyarıcılardan uzak durmak çok önemlidir. Uykuyu getirmesi için tüketilen süt ve diğer yiyecek ve içecekler ise reflünün tetiklenmesine neden olabilir.
Haftada en az 3 gün spor yapmak uykusuzluğa faydalıdır.
Hafta sonu dahil her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya dikkat etmeniz gerekir. 12.00 - 14.00 arası gerçekleşen melatonin salgılamasından faydalanmak için hafta sonları 45 dakikayı geçmeyecek şekilde öğlen uykusuna yatabilirsiniz. Yatağa yatıldıktan 45 dakika sonrasında uyuyamadıysanız yataktan kalkarak başka bir odada kitap okuyarak biraz zaman geçirdikten sonra tekrar yatağınıza geçmeniz uyumanıza yardımcı olur.
Uyku Bozukluğu Çekenler İçin Sağlıklı Uyku Önerileri
Uyku bozukluğunu gidermek ve uyku düzeninizi yoluna koymak için aynı saatlerde yatıp aynı saatte kalkmaya ve yatağa yattığınız zaman odanızda hiçbir elektronik alet bulundurmamaya özen göstermeniz gerekir. Normal sağlıklı bir insan için günlük 7-8 saatlik bir uyku yeterli olur. Ama uyku düzeni herkesin parmak izi gibi kendine özeldir.
Kronik Uykusuzluk Nasıl Sorunlara Yol Açar?
Kronik uykusuzluğa gün içinde yapılan çeşitli hatalar neden olabileceği gibi uyarıcılara maruz kalma, çok fazla çay ve kahve tüketme, uyku apnesi, huzursuz bacaklar sendromu veya gece gelen panik atak gibi çeşitli rahatsızlıklar da gündüz yakınmalara neden olabilir. Kronik uykusuzluk durumlarında,
Konsantrasyon güçlüğü
Gündüz dikkat eksikliği
Aşırı sinirlilik
Depresyon
İş performansında azalma
Yüksek tansiyon ve metabolik bozukluklar gibi kadar pek çok soruna neden olabiliyor.
Uyku Problemi Nasıl Çözülür?
Uykusuzluk, uyku halinde olmanız gereken saatlerde uykuya dalmakta güçlük çekmek ya da uyku sırasında sürekli uyanmak olarak tanımlanıyor. Vücudun dinlenmeye ihtiyacı olan bu kritik saatlerde kaliteli uyuyamamak, uykudan ihtiyacınız olan verimi alamamanıza ve ihtiyacınız olan enerjiyi sağlanamamasına neden oluyor. Uyku problemleri, herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa uyku düzeninizi yeniden sağlayabilmek için yatış kalkış saatlerinize ve daha pek çok hususa dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde uykusuzluk çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘ÖLÜM ÜÇGENİ!’ Dr. Mehmet Öz böyle uyardı! Yüzdeki o bölgeye bunu yapan yandı!
Sakın çöpe atmayın! O meyvenin kabukları da şifa deposu! Yaşlanma sürecini yavaşlatıyor, kolajen üretimini destekliyor
Kainat Güzellik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Ayliz Duman'ın eski hali ortaya çıktı! Meğer böyle 2 yılda 30 kilo vermiş!
3 yıl erken yaşlandırıyor! Uyku sorunu olanlara kötü haber
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün