Menoraji (Aşırı Adet Kanaması) Nedir, Neden Olur? Menoraji Nasıl Tedavi Edilir?
Menoraji, aşırı şekilde olan ve uzun süren adet kanamalarına verilen isimdir. Adet kanamalarının çok fazla ve uzun olması, bireyin yaşam kalitesini doğrudan etkilediğinden mutlaka uzman doktorlara danışılmalıdır.
Menoraji (Aşırı Adet Kanaması) Nedir?
Kadınlar belli dönemlerde adet kanaması geçirebilirler. Fakat adet kanamasının çok fazla olması ve normal döngüsünden çok daha uzun sürmesi, sorunlara neden olabilir. Aşırı ve uzun olan adet kanamaları tıp dilinde menoraji ismiyle anılır. Kişinin menoraji rahatsızlığı durumunda, yaşam kalitesi düşer ve hayati olarak doğrudan etkilenebilir. Bundan dolayı menoraji küçümsenmemeli ve erken tedaviye alınmalıdır.
Menoraji Neden Olur?
Menoraji rahatsızlığının çok sayıda sebebi olabilir. Hormonal nedenlerle birlikte, tiroit sorunları veya over sendromu menorajiye neden olabilecek faktörlerdir. Uzun süre adet olunmaması durumlarında menoraji sorunu ortaya çıkabilir. Bunların haricinde menorajiye çok sayıda faktör neden olarak gösterilebilir.
Endometrium tabakasından kaynaklanan polipler kanama artışına neden olabilirler.
Miyomlar, rahmin kas tabaklarından kaynaklanan kitlelere verilen isimdir. Miyomlar rahmin endometrium tabakasına baskı yapabilirler. Bu durum kanamayı artırabilir.
Ayrıca endometrium tabakasının rahim duvarının içerisine ilerlemesi durumunda menoraji durumu görülebilir.
Menoraji Nasıl Tedavi Edilir?
Menoraji tedavi işlemi, kişide görülen aşırı adet kanamasının sebebine göre yapılır. Yani hangi sebepten ötürü çıkmışsa buna yönelik tedavi işlemleri gerçekleştirilir. Birincil tedavi yöntemi olarak bazı haplar tavsiye edilir.
Haplar menoraji rahatsızlığını %20-40 arasında azaltmaya yardımcı olurlar. İlaç tedavilerinden gerekli olumlu dönüşler alınamaması durumlarında uzman doktorlar cerrahi müdahaleleri gerekli görebilirler. Cerrahi müdahale genellikle ağır vakalarda başvurulan yöntemler arasında yer alır. Acil kürtaj cerrahi müdahalenin bir parçasıdır.
Gerekli görülmesi halinde bazı teknikler kullanılarak rahim atar damarları kapatılabilir. Rahmin alınması gündemdeyse bu tedavi yöntemine de başvurulabilir. Tedavi yönteminin belirlenmesi hastanın içerisinde bulunduğu durum ve uzman hekimin alacağı inisiyatif kararlara bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Menoraji Tehlikeli Midir?
Menoraji rahatsızlığı halk arasında çok dikkate alınmaz. Fakat menorajinin normal bir durum olmadığı ve buna göre adımlar atılması gerektiği bilinmelidir. Çünkü menorajiye neden olan faktörler, hayatı tehdi edici unsurlar da olabilirler. Rahim kanseri veya çeşitli diğer damar bozuklukları menoraji nedenleri arasında yer alırlar. Tüm bu olasılıklar göz önüne alınırsa, menorajinin erken teşhis edilmemesi halinde oldukça tehlikeli olduğu söylenebilir. Teşhis erken yapılırsa, tehlike durumundan kurtulmak o kadar mümkün olacaktır.
Menoraji Teşhisi Nasıl Konur?
Menorajinin teşhisi için ilk olarak uzman doktora başvurulmalıdır. Bunun için Kadın Doğum Hastalıkları uzmanı olan doktorlara gidilebilir. Doktor ilk ağızdan kişiden hastalığın öyküsünü alır. Burada hastanın utanmadan hastalığında neler yaşıyorsa birebir doktora anlatması hayati önemdedir. Hastalık öyküsü sonrasında fiziksel muayeneye geçilir.
Hormon bozuklukları, anemi ve diğer sorunların teşhis edilebilmesi için hastadan kan testleri istenebilir. Gebelik şüphesi varsa buna yönelik tanı işlemleri yapılır. Menorajinin altında yatan sebebin ne olduğunu öğrenmek adına rahimden parça alınması söz konusu olabilir. Tüm teşhis işlemleri hastanın daha iyi şekilde tedavi edilmesi ve tedavinin yolunun net şekilde belirlenebilmesi içindir.
Menoraji Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Menoraji teşhisi ve tedavisi halk arasında pek önemsenmez. Bundan dolayı bazı tehlikeli durumların ortaya çıkması kaçınılmaz olur. İlk olarak menoraji rahatsızlığının normal adet kanaması olmadığı bilinmelidir.
Bununla birlikte sadece aşırı adet kanaması olarak tanımlanması doğru olmaz. Bunun nedeni ise altında yatan hastalıkların kişinin hayatını tehdit edebilecek düzeylerde olabilme ihtimalidir. Mernoraji tedavi edilmediğinde, hastalıkta ilk evreler aşılıp diğer evrelere geçilebilir. Bu durumda kişinin hayatının tehlikeye girmesi söz konusu olabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SESSİZ KATİL! Uzman isimden böbrek kanseri uyarısı: ‘Riski azaltmak için…’
40 yaş altı felç geçiren erkeklerin sayısı artıyor! Nedeni ise...
Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir!
Araştırma: Alzheimer riski en düşük meslek belli oldu!
SÜREKLİ ÜŞÜME HİSSİ NEDEN OLUR? D vitamini eksikliğinden kansızlığa tek tek açıklandı! ÜŞÜMEYE İYİ GELEN BESİNLER