Menopozda hormon tedavisinin faydaları ve riskleri
Kadın Hastalıkları, Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Telce Ayşen Küçükceran, menopoz sürecinde hormon tedavisi hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Menopozal hormon tedavisi estrojen ve progesteron hormonunu içeren bir tedavi şeklidir. Estrojen menopozla birlikte oluşan şikayetleri ortadan kaldırırken progesteron rahimi olan kadınlarda estrojenin rahim duvarını kalınlaştırıcı etkisini azaltmak için kullanılır. Bir sebepten rahimi alınmış olan kadınlarda sadece estrojen yeterlidir.
Hormon tedavileri hakkında bilinmesi gerekenler
Estrojen ve progesteron hormonu; tablet, cilde sürülen jel, yapıştırılan yama, rahim için takılan spiral gibi birçok formda bulunmaktadır. Hekiminiz size en uygun tedaviyi sağlık risklerinize göre seçerek önerecektir. Bilinmesi gereken önemli bir nokta menopozda hormon tedavisinin onaylanmış ilaçlardan oluştuğudur, ‘biyoidentik/biyoeşlenik’ hormon olarak piyasada bulunan ilaçların ise bu tedaviden farklı olduğudur.
Biyoeşlenik hormonlar onaylı olmadığı gibi içerdikleri hormon miktarı da kutudan kutuya değişkenlik göstermektedir. Bir ilacın onaylı olması etkinliği ve güvenilirliğinin çalışmalarla kanıtlı olması demektir. Biyoeşlenik hormonlarda onay alacak çalışmalar yapılmamıştır; dolayısıyla etkinin ve yan etkinin miktarı bilinmemektedir.
Menopozda hormon tedavisinin kullanımına dair yapılan geniş örneklemli çalışmalar estrojen ve progesteron takviyesinin ileri yaştaki kadınlarda (60 yaş üstü) kalp krizi, meme kanseri, kan pıhtılaşması ve inme riskini artırdığı ancak genç menopoz hastalarında böyle bir etkinin olmadığını ortaya koymuştur.
Kalp krizi: Hormon tedavisine bağlı kalp krizi geçirme riski yaş ile ilişkilidir. Hormon takviyesi menopozun ilk 10 senesinde veya 50-59 yaş arasında alındıysa kalp krizi riski artmamaktadır.
Meme kanseri: Estrojen ve progesteron tedavisinde meme kanseri riski bir miktar artmakla birlikte sadece estrojen tedavisinde risk artışı görülmemektedir.
Kemik erimesine bağlı kırık: Kemik erimesine bağlı kalça veya omurga kırığı riski estrojen-progesteron veya sadece estrojen takviyesi alan kadınlarda daha azdır.
Demans: Hormon tedavisi ile yaşlı menopoz hastalarında demans gelişme riski artarken genç menopoz hastalarında bu risk artmamaktadır.
Depresyon: Birçok kadında menopoza geçiş aşamasında anksiyete ve/veya depresyon görülür. Bazı çalışmalar estrojen tedavisinin depresyonu azalttığı göstermektedir. Nitekim bazı kadınlar estrojenin yanında antidepresana da ihtiyaç duymaktadır. Genel olarak depresyon şikayetinin menopozdaki hormonlar dengelenince azaldığı bilinmektedir.
Uyku problemleri: Menopoza geçiş aşamasındaki veya menopozdaki kadında uyku problem vardır. Estrojen tedavisi gece terlemelerini azaltarak uykuyu rahatlatmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...