Menopoz Belirtileri Nelerdir? Kaç Yaşında Başlar Ve Ne Kadar Sürer? Menopoz Dönemi Sorunları
Adet döngülerinin sonuna işaret eden menopoz için teşhis, adet dönemi gerçekleşmesinden 12 ay sonra konur. Özellikle 40 ya da 50’li yaşlarda başlama durumu bulunan menopoz, pek çok belirti üzerinden etkisini gösterir. Diğer bir ifade ile yaşamın yeni bir evresine geçiş olarak da nitelenen menopoz, adet döngüsünün sona erdiğine işarettir. Her ne kadar bir sağlık sorunu olmadığı söylense bile, hormonal açıdan bazı değişiklikler yarattığını dile getirmek mümkün. Aynı zamanda menopoz sürecinin başlaması ile bazı rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu da hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan sorunlar meydana getirir.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Bir kadının art arda 12 ay süresi içerisinde adet görmemesi ile beraber menopoz dönemi başlar. Genel olarak 45 ile 55 yaşları arasında gerçekleşen menopoz, hamilelik döneminin bittiğini de anlatmaktadır. Tabii bu yaşların altında veya üzerinde de menopoz ortaya çıkabiliyor. Pek çok kişi ise menopoz dönemine girdiğini hangi belirtiler üzerinden anlayabileceği konusunda bilgi sahibi olmaya çalışmaktadır.
- Adet düzensizlikleri
- Ateş basma sorunu
- Yumurtlamada düşüş
- Depresif ruh hali içerisine girme
- Uyku sorunu
- Aşırı terleme
- Gergin ve sinirlilik hali
- Konsantrasyon bozukluğu
- Aşırı iştahlanma
- Baş ağrısı ve baş dönmesi
- Nabız artışı
- Yüz bölgesinde kızarma
- Yorgunluk
- Odaklanma sorunu
- Dikkatsizlik
- Cinsel istekte azalma
Yukarıda verilen belirtilerden birkaç tanesi 40 veya 50'li yaşlarda ortaya çıktığı zaman, menopoz dönemine girme duruma öne çıkmaktadır. Böyle durumlarda yapılması gereken doktora başvurmak ve neler ele alınması gerektiği konusunda bilgi almaktır.
Menopoz Kaç Yaşında Başlar?
Menopoz genel olarak 40 ila 55 yaşları arasında gerçekleşebilir. Ancak yüzde açısından daha yaygın şekilde 45 ile 55 yaşlarında olan kadınlar için geçerlidir. Ancak fiziksel olarak kişinin bulunduğu vücut yapısına göre, 45 yaşın altında ya da 55 üstünde bu durum meydana gelebilmektedir. Zira 55 yaşına kadar adet gören ve hamile kalabilen kadınlar bulunuyor. Bu durum tamamen kişinin fizyolojik yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak menopoza ne kadar geç girilirse yaşanabilecek risk faktörü o kadar artış gösterir. Böyle durumlarda yapılması gereken doktora başvurmak ve destek almaktır.
Menopoz Dönemi Ne Kadar Sürer?
Menopoz belirtileri adet bitmeden aylar ve hatta yıllar önce dahi başlayabilir. Aynı zamanda son adet döneminin ardından da menopozun başlayabileceğini dile getirmek mümkündür. Bu konuda bazı kadınlar menopoz dönemine çok uzun yıllar deneyimlese dahi, genel olarak adet son adet döneminden sonra 4 yıl sürer. Tabii bu durum kişinin fizyolojik yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Böyle durumlarda bazı kadınlar 4 yıldan az ya da 4 yıldan biraz fazla bu dönemi yaşayabiliyor.
Menopoz Dönemi Sorunları
Menopoz döneminde yaşanan sorunlar genel olarak belirtilerle aynı şekilde seyreder. Özellikle son adet döneminin ardından ateş basması ve aşırı terleme çok sık görülür. Aynı zamanda cinsel bölgedeki değişiklikler ve cinsel fonksiyon bozuklukları yaygın şekilde meydana gelen problemler içerisindedir. Psikolojik şikayetler de menopoz döneminin en büyük sorunları içerisinde yer alır. Özellikle depresyon ve uzun söyle mutsuzluk ciddi depresif problemler yaratabilmektedir. Menopoz aynı zamanda kemik metabolizması açısından da bazı sorunlar yaratabiliyor. Çok fazla görünmese bile kalp damar sistemi üzerinde etkileri olduğunu söylemek mümkün. O yüzden menopoz döneminde bu tür sorunlar ile karşı karşıya kalındığı zaman, mutlaka uzman bir doktora görünmek en önemli husustur.
Menopoz Yaşlılık Başlangıcı mıdır?
Pek çok kadın menopoz dönemine girdiği zaman bunu yaşlılık başlangıcı olarak alır. Ancak menopoz sadece, ‘adet kanamasının sona ermesi’ şeklinde ifadesi bulunan bir dönemdir. Böyle dönemlerde bazı kadınlar adet görmekten tamamen uzaklaşır. Bazı kadınlarda ise adet dönemini biraz daha geç yaşamak suretiyle, belirli aralıklar üzerinden bunun sürdürür. Ancak pek çok kişinin düşündüğü gibi menopoz yaşlılık başlangıcı değildir. Bu sadece uzmanların da dile getirdiği gibi hormonal açıdan bir değişiklik anlamına gelir.
Menopoz Döneminde Ne Yapmak Gerekir?
Menopoz son adet döneminin ardından yaşanan bir geçiş dönemidir. Bu dönemi mümkün olduğu kadar sakin ve çok fazla üzerinde durmadan geçirmek gerekmektedir. Yani bu dönem kendi kendine geçip gidecek bir süreçtir. Bu süreç içerisinde istenmeyen bazı sağlık sorunları yaşanabilir. Bu durum sürecin bir unsurudur ve önemli bir belirti söz konusu olursa doktora başvurmak yeterlidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Aralık Ayından İtibaren Vakalar Arttı! Yoğun Öksürük, Yüksek Ateş Ve İshal Şikayetleri İle Kendini Göteriyor! Bu Hastalığa Dikkat
'Halsizim' diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Sahte Olmayan Ne Kaldı? Peynirde, Kıymada Hatta Ekmekte İnanılmaz Hileler! Kaşar Peynirine Patates Püresi, Kıymaya Et Aroması, Una Beyazlatıcı...
Alzheimer 20 Yıl Önceden Geliyorum Diyor! İşte O Belirti...
Sabah Kahve İçmeden Güne Başlayamayanlara İyi Haber! Vücuda Etkisi Araştırıldı! Öyle Bir Faydası Ortaya Çıktı ki.. Dilara Koçak Yazdı