hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meningokok nedir? Meningokok hastalığı nedir, tedavisi belirtileri neler?

    Meningokok nedir Meningokok hastalığı nedir, tedavisi belirtileri neler
    expand

    Mucize Doktor dizisinde meningokok hastalığı merak uyandırdı. Dizinin son bölümüne meningokok kelimesi damga vurdu. Meningokok ne demek sorusu araştırılıyor. İşte meningokok hastalığı ile ilgili bilgiler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meningokok Mucize Doktor'un son bölümünde gündeme geldi. Dizideki bir hastalık olan meningokok günümüzde yaygın hastalıklar arasında yer almaktadır. Halk arasında meningokok menenjit olarak da bilinmektedir. Peki ama meningokok nedir, belirtileri neler, tedavisi nedir?

    Meningokok nedir?

    Mucize Doktor dizisinde geçen meningokok hastalığı; Neisseria meningitidis veya meningokok mikroskopta çift kahve çekirdeğine benzeyen bir bakteridir. Meningokoksemi veya diğer adıyla invazif meningokokkal hastalıklar tüm dünyada çocuklarda ve yetişkinlerde önemli bir ölüm ve sakatlık nedenidir, bulaşıcı bir hastalıktır.

    Meningokok belirtileri neler?

    Hastalık başlangıçta nezleye (soğuk algınlığına) benzeyebilir. 24-48 saat içerisinde ateş 38 - 40° C ´ye çıkabilir. Ateş birden bire ortaya çıkabilir ve soğuk titremeler ve kramplar buna eşlik edebilir. Şiddetli baş ağrısı, kusma, yeme ve içme isteksizliği sık görülür. Hasta kişi uyuşuk veya huzursuz, ağrılar içerisinde ve sinirlidir , ve belki bilinç bulanıklığı yaşar.

    Meningokok hastalığı deride kırmızı yada mor noktalar yada lekeler olarak görülen kanamalara da sebep  olabilir. Bazı hastalarda ensede ve sırtta sertlik görülebilir, bu hastalarda başı öne eğmek çok ağrılı ve zordur. 1 yaşın altındaki bebeklerde belirtiler biraz farklı olabilir. Çocuklar daha az hareketli olabilir, yeme ve içmede isteksizlik, en ufak dokunmada ağlama, gittikçe artan uyku hali ve kusma görülebilir. Meningokok hastalığı bir kaç saat içinde gelişebilir. Bu sebeple hasta kişinin durumu ağırlaşırsa, derhal tıbbi yardım alın.

    Meningokok tedavisi var mı?

    Meningokok hastalığı hastalar hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Hastalanma döneminde erken tedavi
    başlatılırsa, hastalık hemen hemen her zaman taf şifa ile tedavi edilebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow