Menenjit Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılmalı? Menenjit Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

Geçmiş zamanlardan beri en ciddi sorunları arasında yer alan menenjit özelikle çocukluk döneminde ortaya çıkıyor. Bu hastalık genellikle beyin ve omurilik çevresindeki bir zarda meydana geliyor. Ciddi bir enfeksiyon hastalığı olan menenjit hastalığına çeşitli virüs ve bakteriler yol açıyor.
Menenjit hastalığı tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sonuçlar doğuruyor. Hatta ilerleyen evrelerde ölüme bile yol açabiliyor. Hastalığın ardından ölmeyen yaşayan kişilerde ise görme kaybı ve işitme kaybı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Menenjit hastalığını önleyen en önemli etken ise menenjit aşısı olarak ortaya çıkmıştır.
Menenjit Aşısı Nedir?
Menenjit hastalığını önlemede en etkin kullanılan yöntem genellikle aşıdır. Türkiye genelinde B tipi olarak bilinen menenjit aşısı kullanılır. Bu aşının ismi ise Bexsero olarak bilinir. Bu aşı bütün menenjit hastalıklarına karşı bir koruma sağlamaktadır. Menenjit aşısının içeriğindeki bileşenler sayesinde menenjit hastalığına karşı tam koruma sağlanır. Bu nedenle de belirli dönemlerde menenjit aşısı yapılarak hastalığa karşı koruma sağlanır.
Ne Zaman Yapılmalı?
Menenjit aşısı genel olarak hekim tarafından uygun görüldüğü takdirde uygulanır. Özellikle de yakın temaslı kişilere antibiyotik olarak bu aşının yapılması da önerilir. Türkiye genelinde menenjit aşısı risk gruplarına uygulanmaktadır.
Menenjit aşısı rutin aşı takviminde yer almaz. Bunun yanı sıra gerekli durumlarda menenjit aşısı uygulanır. Ayrıca Ordudaki erlere ve erbaşlara da rutin olarak menenjit aşısı yapılmaktadır. Hac ziyaretinden dönen kişilere de menenjit aşısı yapılmaktadır. Bunun nedeni ise kalabalık ortamlarda bulunulmasıdır. Menenjit aşısı bebeklerde de 2. aylarını doldurduktan sonra uygulanır.
Menenjit Aşısının Yan Etkisi Var mı?
Menenjit aşısı uygulandıktan sonra diğer aşılarda olduğu gibi bazı yan etkiler de görülmektedir. Bu yan etkiler kişiden kişiye değişir. Özellikle de menenjit aşısı yapıldıktan sonra ateş ve aşı yerinde ağrı meydana gelebilir. Aşı yapılan bölgede hafif sertlik ve yine o bölgede kızarıklıklar da ortaya çıkar. Bu şekilde menenjit aşısının yan etkileri kişilerin vücuduna ve bünyesine göre değişmektedir. Bu tüm yan etkiler kısa süre içerisinde de geçebilir.
Menenjit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Menenjit hastalığının bazı belirtiler vardır. Bu belirtilerden herhangi birisi görüldüğünde mutlaka uzman bir hekime de görünmek gerekir. Menenjit hastalığının belirtileri baş ağrısı ve yüksek ateş ile başlar. Ayrıca boyun tutulması ve ense sertliği de meydana gelir. Oldukça sertleşen boyun ile birlikte hastalığın etkileri de ortaya çıkar.
Menenjit hastalığı belirtileri arasında özellikle hızlı soluk alıp verme de görülebilir. Bu hastalığın belirtilerinden bir tanesi dahi görülse uzman bir hekime görünmekte yarar vardır. Ellerde ve ayaklarda soğukluk ile titreme de yaşanıyor ise menenjit geçirme ihtimali çok yüksektir. Menenjit hastalığı nedeni ile bebeklerde iştah kaybı ten renginde değişim de görülebilir. Bu hallerde bebekler de hemen uzman bir hekime götürülmelidir.
Menenjit Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Menenjit hastalığının tedavisi oldukça uzmanlık ister. Tüm hastalıklarda olduğu gibi menenjit hastalığında da erken tanı çok büyük bir önem taşır. Menenjit hastalığının tanısının konulmasında geç kalındığı takdirde ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.
Çocuklarda başta olmak üzere menenjit hastalığı geçiren kişilerde uygulanan antibiyotik tedavisi hasar bırakmadan iyileşmede önemli bir rol oynar. Hastalığa yakalanmamak için ise risk grubunda görüldüğü takdirde mutlaka aşı yapılması önerilmektedir. Menenjit hastalığında erken tanı konulması hayat kurtarır. Bu nedenle belirtiler görüldüğünde önlem alınmalıdır.
Menenjit Aşısı İle İlgili Merak Edilenler
Menenjit aşısı bu hastalıktan korunmak için genel olarak karma aşı ile birlikte yapılır. Çocuklara uygulanan karma aşılar özellikle mikrobik menenjite karşı bir koruma sağlar. Her menenjit türüne göre bir aşı türü bulunmaktadır.
Meningokok menenjit oldukça serttir. Bu tür menenjit oldukça ağır seyreder ve ölüm riski de yüksektir. Bu menenjit türü genellikle 5 yaş altı çocuk ve 15-20 yaş arasındaki gençlerde görülür. Kalabalık ortamlardan bulaşmaktadır. Bu hastalık türünün aşısı ise hib aşısı olarak bilinmektedir.
Menenjit hastalığını yaratan bakterilerin kana karışması sonrasında yutak iltihabı, kemik ve eklem iltihabı ile zatürre gibi hastalıklar da meydana gelir. Bu aşının dozunun da doğru şekilde ayarlanması gerekir. Menenjit aşısı Sağlık Bakanlığı denetiminde bulunan eczanelerde satılmaktadır. Menenjit aşısının fiyatı ise genel olarak 200 liradan başlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
"Aort yırtılması erkeklerde, kadınlara oranla 2-3 kat daha sık görülür"
Demir eksikliğinin sebebi bu bakteri olabilir! Karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikayetlerle kendini belli ediyor
Belirti vermeden ilerliyor! Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden biri... Akciğer kanserinde risk faktörleri
Tavuk, kırmızı et, yumurta ve süt ürünlerini tüketirken dikkat! Bahar ve yaz aylarında risk artıyor
A,B,C,D,E ve K vitaminleri zarar verebilir! Bu vitaminleri aynı anda kullanmayın! Böbrek taşı riskini, kemik ağrılarını, kanda pıhtılaşmayı arttırıyor! İşte doz aşıldığında vitaminlerin zararları