hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Menapoz döneminde beslenmeye dikkat!

    Menapoz döneminde beslenmeye dikkat
    expand

    Uzman Diyetisyen Gözde Karaca konu hakkında bilgiler verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beslenme, yaş, çevresel faktörler, sigara ve alkol kullanımı, doğum yapıp yapmama gibi faktörlerin menapozun başlangıç zamanına etkileri bulunmaktadır.

    Menopoz döneminde obezite, osteoporoz, kalp-damar hastalıkları ve insülin direnci gibi hastalıkların oluşum riski artış göstermektedir. Östrojen hormonunun azalması ile bel çevresinde yağlanma meydana gelmektedir. Bu dönemde metabolizma hızında da yavaşlama görüldüğü için beslenmeye dikkat etmek ekstra önem kazanmaktadır. 

    Beslenme içeriği planlanırken her öğünde mutlaka tüm besin öğelerinin olmasına dikkat edilmelidir. Tüm besin öğelerinin olması vitamin-mineral eksikliklerinin ortaya çıkmasını minimize edecektir. 

    Yağdan fakir bir beslenme planlanmalıdır. Metabolizmanın yavaşlaması ve östrojenin azalması ile yağlanma artabileceği için doymuş yağ ve trans yağ tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yemeklerde kullanılan yağ kaynağı olarak zeytinyağı tercih edilmelidir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tuz tüketimi sınırlandırılmalı, günlük 5 mg’ı aşmamaya çalışılmalıdır. Fazla tuz tüketimi ödeme sebebiyet verecektir. 

    Her gün mutlaka 1 adet yumurta yenmeli, kurubaklagil,balık, kefir gibi kaliteli protein kaynakları günlük beslenmeye mutlaka eklenmelidir. 

    Kalp-damar sağlığını korumak adına ara öğünlere ceviz eklenmelidir. Fakat sağlıklı besinlerin tüketiminin sınırsız olduğu düşünülmemelidir. Sağlıklı besinlerde de fazla tüketimin yağlanmaya sebep olabileceği göz önünde bulundurularak porsiyon kontrolü sağlanmalıdır. 

    Günlük ortalama 3 porsiyon meyve tüketilmelidir. 

    Yemeklerin ızgara, haşlama, fırın veya buharda pişirilmesi önerilmektedir. 

    Bağırsak faaliyetlerini düzenlemek adına sebze, meyve, kurubaklagil tüketimi arttırılmalıdır. 

    Karbonhidrat tercihi olarak beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. 

    Organların sağlıkla çalışabilmesi adına günlük en az 2-2,5 litre su tüketimi sağlanmalıdır. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow