Makat çatlağı riskini artıran faktörler nelerdir?
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Onur Bayraktar, makat çatlağı olarak da bilinen anal fissür problemi hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Makatın girişinden iç tarafına uzanan yırtık ya da çatlaklara anal fissür denir. Anüsün etrafını saran ve onu kapalı tutan sfinkter adı verilen kaslar vardır. Genellikle sert ve kuru dışkılama ile anüsün içini örten mukoza isimli doku yaralandığında komşuluğundaki sfinkter kasları kasılır. Oluşan spazm, rahat dışkılamayı engellediği gibi şiddetli ağrıya da neden olur.
Belirtileri nelerdir?
Dışkılama sırasında ve sonrasında birkaç saat sürebilen şiddetli ağrı, yanma, tuvalet kağıdına az miktarda bulaşan parlak kırmızı renkte kanama, ıslaklık ve kaşıntı bu problemin belirtileri arasındadır.
Anal fissür riskini artırabilecek faktörler nelerdir?
Kabızlık: Sert kıvamda dışkılama (bazen de ishal) yırtılma riskini artırır.
Doğum: Gebelik süresince bağırsak düzeninin bozulması anal fissür, hemoroid gibi sorunların daha sık görülmesine neden olur.
Crohn hastalığı: Bu iltihabi bağırsak hastalığı, anal kanal mukozasını yırtılmaya karşı daha kırılgan hale getirirken, hastalık seyrinde görülen tekrarlayan ishaller çatlak oluşum riskini artırır.
Yaş: anal fissürler her yaşta ortaya çıkabilir, ancak bebeklerde ve orta yaşlı erişkinlerde daha sık görülür.
Nasıl tanı konulur?
Tanı için fizik muayene yeterlidir. Fissür iyileşmesine rağmen rektal kanama devam ediyorsa sigmoidoskopi ya da kolonoskopi yapılabilir.
Anal fissür nasıl tedavi edilir?
Tedavide ilk yapılması gereken, var ise kabızlığın engellenmesi ve gaytanın yumuşatılmasını sağlamaktır. Bunun için diyette lif alımı artırılır ve gerekirse gayta yumuşatıcı ilaçlar verilir. Ilık suya oturma banyoları ve anüs etrafını saran sfinkter kaslarının gevşemesini sağlayan kremler çatlağın iyileşmesine yardımcı olur. Eğer bu tedaviler işe yaramaz ise botulinum toksini (botoks) enjeksiyonu veya cerrahi tedaviler uygulanır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip misin yoksa nezle mi? Grip, nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farklar ne? İşte ayırt etmenin yolu
Vücutta 300'den Fazla Reaksiyonda Görevi Var! Eksikliğinde En Sık Görülen Belirti Kas Krampları... Magnezyumun Önemi
Ağız Kanseri Riski: Erkeklerde 2 Kat Fazla Görülüyor! Belirtileri Göz Ardı etmeyin...
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz