hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lenfödem probleminde hangi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır?

    Lenfödem probleminde hangi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır
    expand

    Tedavi edilmediği takdirde farklı sağlık sorunlarına yol açan lenfödem rahatsızlığı hakkında tüm detayları Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sinem Yiğit Uğur sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biriken sıvı miktarı lenfatik sistemin taşıma kapasitesinden fazla ise lenfödem görülür

    Lenfödem, lenfatik sistemdeki bozukluklara bağlı olarak hücreler arası sıvı artışı olarak tanımlanır. Her ne sebeple olursa olsun, lenf sistemi düzgün çalışmıyorsa veya kan damarları sıvıyı gerektiği gibi boşaltmazsa dokularda sıvı birikecektir. Biriken sıvı miktarı lenfatik sistemin taşıma kapasitesinden fazla ise lenfödem oluşur. Lenfödem sorununa yol açtığı bilinen sebepler ise; cerrahi müdahaleler, travma, tümöral bozukluk ve radyoterapi uygulamasıdır.

    Genellikle yüz, karın, bacak ve boyun bölgesinde görülen lenfödem belirtileri ise;

    - Huzursuzluk,
    - Ciltte gerginlik ve sertlik hissi,
    - Belirli bölgelerde görülen şişlik,
    - Şişkinliğin görüldüğü yerlerde hareketlerde zorlanma,
    - Tekrarlayan enfeksiyon

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tedavi edilmeyen kişilerde ciltte kalınlaşma, sertleşme ve elefantiyazis dahi görülebilir.

    Lenfödem tanısı için tıbbi öykü çok önemlidir. Lenfödem şüphesi hasta ilk olarak travma, enfeksiyon veya cerrahi müdahale açısından kontrol edilmelidir. Lenfödem genellikle kolların ve bacakların şişmesine neden olur ve bu durum ultrason görüntüleme ile teşhis edilebilir. Lenfödem hastalarında kol bölgesinde ağırlık, ağrı, kolu rahat hareket ettirememe gibi belirtiler olabilir. Ultrason ile net bir teşhis yapılamıyorsa, doktor başka görüntüleme cihazlarını kullanabilir. Ameliyat sonrası oluşabilecek hafif şişlik ve ağrılar çok ciddileşebilir ve ileride hastanın günlük hayatını etkileyebilir, bu nedenle fizik tedavi uzmanı ile takip gereklidir.

    Lenfödem hastalığında tedavi yöntemleri nelerdir?

    Tercih edilen tedavi yöntemleri hastalığın durumuna ve kişilerin ihtiyacına göre belirlenmektedir. Sıklıkla başvurulan yöntemler ise; manuel lenf drenaj, egzersiz, cilt bakımı ve bandaj ya da çorap ile kompresyondur. Bu tedavi yöntemlerini detaylıca incelemek gerekirse;

    Manuel lenf drenaj yöntemi: Bu yöntemde amaç ödem bölgesinden lenf sıvısını alıp vücudun çalışma bölgesindeki lenf bezlerine aktarmaktır. Manuel lenfatik drenaj, cilt altındaki yüzeysel lenfatik damarlara hafif basınç uygulanarak yapılır. Manuel lenfatik drenaj, dolaşım üzerinde etkisi olmayan diğer terapötik masaj teknikleriyle karıştırılmamalıdır. Diğer masaj teknikleri lenfödem için faydalı değil zararlı da olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Egzersiz yöntemi: Lenf akış hızı, iskelet kasları tarafından sağlanan aralıklı dış basınca bağlıdır. Bu nedenle, sıvıyı boşaltmaya yardımcı olmak için kas aktivitesine ihtiyaç vardır. Egzersiz yaparken bandaj veya çorap kullanılmalı, direnç egzersizleri ve ağırlık antrenmanlarından kaçınılmalıdır. Egzersiz planı, hastanın tedavisinde uzmanlaşmış bir fizyoterapist tarafından geliştirilmelidir. Lenfödemli hastalar ısınma ve pompalama, nefes alma ve hafif esneme egzersizleri yapmalıdır.

    Cilt bakımı: Lenfödem bulunan deride cildin kurumasından sorunun önüne geçilebilmesi için sık sık nemlendirilmesi gerekir. Ayrıca ödemli bölgedeki mantar oluşma ihtimali fazla olduğu için mutlaka takip edilmelidir.

    Kompresyon bandaj – çorap yöntemi: Manuel lenf drenajından sonra aktive olan lenfatik sistemin etkinliğini korumak için kullanılan özel bir bandajdır. Bandaj yaparken en uçtan itibaren basıncı çok dengeli bir şekilde ayarlamanız gerekir. Basınç ayarı için kısa elastik bandajlar kullanın. Bu bandajların görevi, kas aktivasyonu sırasında yüksek basınç ve istirahatte düşük basınç uygulanmasını önlemek ve böylece etkilenen uzuvda lenf yeniden birikmesini önlemektir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow