Larenjit Nedir, Neden Olur? Larenjit Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
Günümüzde sağlık alanında önemli gelişmeler oluyor. Birbirinden farklı hastalıkların önüne geçmek için bu hastalıklar ile ilgili bilgi sahibi olunmalıdır. Özellikle bu hastalıkların belirtileri ortaya çıktıktan sonra gereken tedavi uygulanır. Larenjit de en çok görülen hastalıklardan birisidir. Belirtileri erken fark edildiği takdirde larenjit tedavisi de başlar.
Larenjit Nedir, Neden Olur?
Gırtlar ve ya ses telleri aşırı kullanıldığı takdirde bazı tahriş ve enfeksiyonlar oluşabilir. Enfeksiyonlar ise iltihaplanmaya dönüşerek larenjit hastalığına neden olur. Ses telleri yumuşak hareketler ile titreşimler meydana getirir. Bu titreşimler ise sesleri oluşturur. Larenjit olan hastalarda iltihaplanma nedeniyle ses kutusu da denilen gırtlak şişer ve ses de kısılır.
Bazı larenjit vakalarında doğru ses tespit edilemez hale gelmektedir. Bu hastalık neticesinde nefes alma zorluğu yaşanır. Ayrıca boğaz ağrısının de görüldüğü hastalıkta ses boğuk çıkar. Larenjit hastalığın pek çok farklı nedeni olabilir. Özellikle bakteriyel enfeksiyonlar larenjite neden olabilir. Sigara tüketen kişilerde de larenjit görülebiliyor. Ayrıca çevresel faktörler ile endüstriyel dumanı solumak da larenjit hastalığına neden olabiliyor.
Larenjit Belirtileri Nelerdir?
Ses kutusu ve ses tellerinde görülen larenjit hastalığının bazı belirtileri bulunmaktadır. Özellikle de soğuk algınlığı, sinüzit, bronşit ve ya çeşitli hastalıkların sonrasında larenjit görülebilir. Çocuklarda ve yetişkinlerde ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve konuşmada zorluk görülebilir. Bunun yanı sıra zayıf sesler çıkarmak ve ses kaybı, boğazda sürekli olan bir gıdıklanma hissi, kuru boğaz ve kuru kuru öksürük de larenjit hastalığının belirtilerinden birisidir. Larenjit hastalarında yüksek ateş, yutkunmada güçlük yaşanması ve sürekli boğazı temizleme dürtüsü de larenjitin belirtilerinden en öne çıkanlardır. Boğazda hırıltı da oluştuğunda larenjit hastalığından şüphelenmek gerekebilir.
Larenjit Nasıl Tedavi Edilir?
Özellikle kış mevsiminde larenjit çok sık görülmektedir. Akut larenjit hastalığı genellikle 7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Bu süreçte ise ses dinlendirilir. Sıvı tüketilmesi ve havanın da nemlendirilmesi önemlidir. Bu noktada kişisel bakıma da çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Kronikleşmiş larenjit tedavilerinde ise öncelikle altta yatan nedenler tespit edilir. Özellikle aşırı sigara ve alkol tüketiminin önüne geçilir.
Doktor muayenesi ardından antibiyotik kullanımına başlanır. Ağrı kesici ilaçların yanı sıra kortikosteroidler de kullanılır. Bunun yanı sıra larenjit tedavisinde doğru ve sağlıklı beslenme de çok önemlidir. Öğretmen ve ses sanatçıları larenjit olduğunda düzenli ses terapisi yapılır. Bu hastalık sürecinde evde bakım da çok önemlidir. Larenjit tedavisinde ılık tuzlu su ile gargara yapılmalı. Kuru ve dumanlı ortamlardan da uzak durulmalı. Ayrıca bol bol su da tüketilmeli.
Larenjit Nasıl Önlenmektedir?
Larenjit hastalığının önlenmesi için bazı detaylara çok dikkat edilmesi gerekir. Sesin sağlıklı olması ve ses kutusunda tahrişi önlemek için gün boyunca bol bol su içilmelidir. Bunun yanı sıra gün içinde susuzluk da çekilmemelidir. Sesin çok daha sağlıklı olması için boğazı kurutması ile bilinen kahve, soda ve kafein içeren tüm ürünler tüketilmemelidir. Larenjit olmamak için sigara ve tütün kullanımından uzak durulmalıdır. Sigara ses tellerine zarar verir. Sürekli boğazı temizlemek de ses tellerinin tahriş olmasına neden olur. Ayrıca viral enfeksiyondan uzak durulması için ellerin temizliğine de çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
Larenjit Nedenleri Nelerdir?
Larenjit hastalığının pek çok nedeni bulunmaktadır. Genellikle kısa süreli olan larenjit hastalığının asıl nedeni bulunmalıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonu larenjitin en önemli nedeni arasında sayılır. Bakteriyel enfeksiyonlar ve fazla alkol tüketimi de larenjit hastalığının nedenlerindendir. Özellikle çığlık atılması, tezahürat, sürekli şarkı söylemek ve sesin aşırı kötü kullanımı da larenjit nedenleri arasında gösterilmektedir. Bebekler ve çocuklar sürekli ağladığı takdirde larenjit olabilirler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın
Uzmanından sağlıklı dişler için altın tavsiyeler