hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Laktoz intoleransının belirtileri nelerdir ve nasıl başa çıkabiliriz?

    Laktoz intoleransının belirtileri nelerdir ve nasıl başa çıkabiliriz
    expand

    Laktoz intoleransı, laktozun vücutta parçalanmasını sağlayan laktaz isimli enzimin eksikliğinden kaynaklanır. Bu enzim, normalde laktozu parçalayarak glikoz ve galaktoza dönüştürür. Eksik olduğunda ise parçalanamaz ve Laktoz intoleransının belirtilerini ortaya çıkarır. Süt ve süt ürünlerinin tüketiminden sonra yaşanan şişkinlik, huzursuzluk, hareket içeren aktivitelerin kalitesinde düşüklük, mide krampları, bulantı, ishal gibi sorunlar laktoz intoleransının habercisi olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkede her altı çocuktan birinde laktoz intoleransı görülüyor

    Ülkemizde her altı çocuktan birinde laktoz intoleransı olduğu belirtilmektedir. Genelde birçok insan bu sebeple sütve süt ürünlerinin tüketimini azaltma eğilimindedir fakat bu kesinlikle doğru bir çözüm değildir. Çünkü sütün içindeki kalsiyum çocuklarda kemik gelişimi için önemli bir rol oynamaktadır.

    Çocuğunuzda nasıl tespit edebilirsiniz?

    Her şeyden önce, günlük beslenme programını sıkı bir şekilde takip ederek çocuğunuzun laktoz limitini öğrenmeniz önemli. Bazı çocuklarda mevcut sorunlar çok az süttüketimden sonra gerçekleşirken bazıları için bunun eşiği daha yüksek olabilir. Bu nedenle tüketilen ürünlerin etiketlerini kontrol ederek içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak önemli bir takip biçimidir. Bazen tespit etmek zor olabilir. Bu gibi durumlarda çocuğunuzun laktoza duyarlılığını öğrenebilmek için bir çocuk doktoruna başvurmanız daha faydalı olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Laktoz intoleransı olan çocuklarda nasıl bir beslenme alışkanlığına geçilmelidir?

    Çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken bir başka önemli nokta ise günlük tüketilen şeker miktarını ayarlamaktır. Şekerin dengeli tüketilmesi, sağlıklı vücut ağırlığının her yaşta korunması için önemlidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow