Kuru Soğanın Faydaları Nelerdir? Kuru Soğan Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?
Yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan kuru soğan, sağlığa olan faydalarıyla zengin bitkiler arasında bulunuyor. Zambakgiller ailesinden olan kuru soğan, Türk yemek kültüründe uzun yıllardan bu yana bulunuyor. Kuru soğanın faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nasıl kullanılmalı, yan etkileri neler gibi soruların yanıtlarını derledik.
Salatalarda ve yemeklerde kullanılabilen kuru soğan, Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkelerin çoğunda yetişiyor. Kırmızı, beyaz ve sarı renklerde bulunan kuru soğan sağlığa birçok açıdan fayda sağlayabiliyor.
Kuru Soğanın Faydaları Nelerdir?
Lezzet ve faydaları açısından severek tüketilen kuru soğan, antioksidan etkisiyle bilinen bitkiler arasında yer buluyor. Bunun yanı sıra vücut üzerinden değişik faydaları bulunuyor.
- l Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin sayılarının çoğalmasında yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
- l Kalp sağlığına iyi gelen kuru soğan, kalpte oluşabilecek problemlere faydalıdır.
- l Enfeksiyon giderici özelliği bulunan kuru soğan, solunum yolu rahatsızlıklarında pozitif etkiye sahiptir.
- l Kanın pıhtı durumuna gelmesine engel olur.
- l Kuru soğan kolesterol seviyesini dengeleyici özelliktedir.
- l Kandaki şeker miktarının düzenlenmesinde yardımcıdır.
- l Ruh sağlığına faydalıdır.
- l Kuru soğan saç dökülmelerinin azalmasına yardımcı görev görür.
- l Kuru soğan diş sağlığını korumakta önemli faydaya sahiptir. Ayrıca diş eti sağlığını korumak için haftada bir kez kuru soğan tüketilebilir.
Kuru Soğan Neye İyi Gelir?
Kuru soğanın sağlığa sunduğu faydalar uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Uzmanlar kuru soğan tüketen kişilerin diğer insanlara göre daha sağlıklı olabileceklerini ifade ediyorlar. Kuru soğanın faydalarının yanında birçok hastalığa, vücut problemine iyi geldiği belirtiliyor.
l Kuru soğan burun tıkanıklığı durumlarında tüketilebilir. Daha rahat nefes almayı sağlar.
l Astım benzeri ciddi sorunların iyileştirilmesinde ve giderilmesinde fayda gösteriyor.
l Kuru soğan kanser sebebi olan kanserli hücrelerin vücuttan atılmasına destek olur.
l Kuru soğan ödem attırıcı özeliğe sahip olduğundan, zayıflamak amacıyla tüketilebilir.
Kuru Soğan Nasıl Kullanılmalı?
Kuru soğan tüketiminde bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Özellikle soğanın taze olması faydalarını alabilmek için gerekli görülüyor. Kuru soğan yemeklerden önce tüketilebileceği gibi birlikte veya yemek sonrasında kullanılabilir. Ancak günde en fazla 1 adet kuru soğan tüketilmeli. Aşırı kullanılması halinde mide zarına zarar erebilir.
Kuru Soğan Yan Etkileri Nelerdir?
Kuru soğanın normal tüketim sınırları içinde yan etkileri çok azdır. Fakat aşırı tüketilmesi halinde bazı yan etkiler görülebilir.
l Kuru soğan gözlerde ve ağızda aşırı biçimde tahrişe neden olabilir. Özellikle vitamin eksikliği bulunan kişilerde buna daha sık rastlanabilir.
l İshal, gaz sıkışması ve kramp aşırı tüketimde görülebilen yan etkiler arasında yer alır.
l Kuru soğana karşı alerjisi bulunan kişilerde, alerjik reaksiyon durumu gözlemlenebilir.
l Kuru soğan kesildiğinde gözlerde yaşarmaya neden olabilir.
Bunlar dışında kuru soğanın hafif yan etkileri olabilir. Kuru soğan tüketecek bireylerin ek hastalıkları varsa mutlaka doktorlarından bilgi aldıktan sonra tüketmelidirler.
Kuru Soğan Kokusu Nasıl Geçer?
Kuru soğan önemli faydalara sahip olmasına rağmen bazı insanlarca tüketilmiyor. Bunun en önemli nedeni olarak ise kuru soğanın tüketim sonrasında yaydığı koku olarak gösterilebilir. Ancak kuru soğan tüketimi sonrası ortaya çıkan koku çeşitli yöntemlerle yok edilebilir.
- l Kuru soğan kokusu karanfil çiğneyerek veya bir tutam maydanoz tüketilerek giderilebilir.
- l Naneli sakızla birlikte yarım bardak limon suyu içmek kuru soğanın kokusunu gidermeye yardımcı olur. (Limon suyuna su ilave edilmelidir.)
- l Patates püresi, taze nane yaprağı, mantar ve havuç tüketmek kuru soğanın kokusunu gidermek için ideal tercihler arasında yer alıyor.
Kuru soğanın kokusunu gidermek için tüketilen yiyeceklerde aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Kokuyu gidermek için kullanılanlar genellikle keskin yapıda olduklarında buna dikkat edilmelidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'HER 4 ERKEKTEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR!' Mustafa Keser, prostat kanserine yakalandı! Bu belirtiler varsa dikkat!
Kalp hastalıkları riskini artırıyor, kansere yol açıyor! Uzman isimden kritik uyarı: 'Tehlike saçıyor!
Kısırlığa ve kansere sebep oluyor! İçtiğiniz suya bile dikkat...
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en temel yolu! Uzman uyardı
Fazla tüketimi yarardan çok zarara neden oluyor! Uzman uyardı