Kurban Bayramı'nda sindirim sisteminizi koruyacak 5 öneri!
Kurban Bayramı'nda herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan et yemenin keyfini çıkarmak için bazı önemli konulara dikkat edilmesi gerekir. Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Eylem Karatay, Kurban Bayramı’nda sindirim sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Haberin Devamı
/

Et protein başta olmak üzere çeşitli besinler içerse de, aynı zamanda bir dizi doğal kimyasal toksin, doymuş yağ ve sindirimimizi zorlaştıran elementler içerir. Çok fazla et yemek, diyabet riskini artırmaktan kalp hastalığına ve hatta kansere kadar ciddi sonuçlara yol açabilir.
Sindirim sistemini etkileyebilir!
/

Hepimizin farklı sindirim sistemleri var ve bunlar genetiğimize ve beslenme alışkanlıklarımıza dayanıyor. Etin kesimine bağlı olarak, bazılarının yağ oranı oldukça yüksektir. Yağların vücut tarafından sindirilmesi daha uzun sürer ve bu nedenle ertesi gün hazımsızlığa neden olabilirler. Kabızlık, normalde kırmızı etlerde (sığır eti veya kuzu eti) bulunan yüksek demirin bir sonucu olabilir. Ayrıca kırmızı et, düzenli bağırsak hareketleri için gerekli olan lif bakımından düşüktür. Kırmızı eti sadece ölçülü miktarlarda (haftada sadece iki kez 100-200 gr) bol sebze veya tahıl ile yemeye çalışın.
Haberin Devamı
Tansiyonu yükseltebilir
/

Yüksek tansiyon yaşıyorsanız, bu eti azaltma zamanının geldiğinin bir işareti olabilir. İşlenmiş ve pişirilmiş etler, baharatlandıkları ve tuzla korundukları için yüksek düzeyde sodyum içerirler. Ayrıca tavuk derisi ve kırmızı etin doymuş yağ oranı yüksektir. Bütün bunlar hipertansiyonun kötüleşmesine ve hatta koroner kalp hastalığının gelişmesine yol açabilir.
Bağışıklık sistemini zayıflatabilir
/

Vücudunuz eti düzgün bir şekilde sindirmediğinde, normalden daha sık hasta olabilirsiniz. Kırmızı ette bulunan doğal şeker (Neu5Gc olarak adlandırılır) nedeniyle bağışıklık sisteminiz etkilenebilir. Bu nedenle kırmızı eti; kinoa, fındık, yeşil sebzeler ve meyve gibi daha besleyici yiyeceklerle yemeye çalışın. Temel antioksidanlar, lif ve protein sağlarlar ve tüm makro ve mikro besin ihtiyaçlarınızın karşılanmasını sağlarlar. Bağışıklık sisteminizi desteklemek için biraz egzersiz ve yeterli D vitamini eklemeyi unutmayın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kurban Bayramı’nda nelere dikkat edilmeli?
/

* Eti pişirmeden önce mümkün olduğunca fazla yağı alın. Haşlanmış et, kızarmış etten daha sağlıklıdır, aynı öğünde yağ ve protein kombinasyonu sindirimi zorlaştırır ve hazımsızlık, kalp yanması ve mide bulantısına neden olur.
/

* Etin yanına sebze (patates, havuç, bezelye, brokoli vb.) eklenmesi sağlıklı sindirim ve yağın emilmesinde önemli rol oynar.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

* Diğer parçalara göre az miktarda yağ içeren kısımların (hayvanın boyun ve uyluk bölgeleri gibi) seçilmesi tercih edilir.
/

* Izgara et sağlıklı bir hazırlama yöntemidir, ancak ısıya maruz kalma süresini sınırlamak için et parçalarının boyutunu en aza indirmelisiniz. Ayrıca kömürün üzerine düşmesini ve zararlı maddelerin oluşumunu önlemek için görünür yağları uzaklaştırmalısınız. Bu nedenle bu zararlı maddelerin oluşumunu azaltmak için kavurmadan önce etin üzerine sirke ve limon ekleyerek baharatlamanız önerilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

* Etin lezzetli ve vücudun ihtiyaç duyduğu birçok önemli besin açısından zengin olduğunu kimse inkar edemez. Ancak diğer yandan, ilgili birçok sağlık sorunundan (sindirim bozukluklarına, gut, kardiyovasküler hastalıklar, artan kolesterol seviyeleri vb.) kaçınmak için aşırı et tüketiminden kaçının. Ortalama et tüketiminizde günlük 75-100 gramı geçirmemeye dikkat edin.