Kum Dökme Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? Kum Dökmeye Ne İyi Gelir?
Kum dökme her insan görülebilecek bir sağlık sorunudur. Özellikle beslenme şekilleri ve bazı hayat tarzı değişiklikleri bu hastalığa yol açabiliyor. Peki, kum dökme belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır?
Kum Dökme Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Kum dökme günümüzde çok rastlanan bir sağlık sorunudur. Nüfusun 'unda görülebilen bir hastalıktır. Kum dökme genellikle kendini böbreklerdeki bazı belirtilerle gösterir. Bu hastalığı tespit edebilmek için bazı testler yapılır: Özellikle idrar tahlili yapılarak kum olup olmadığı anlaşılabilir. Yapılan bu tahlillerle kum dökme aşamasında idrarda eritosit ve lökosit gibi kan hücreleri de görülebiliyor. Belirtilerin göstermesiyle birlikte kişilerde görülen kumlar için bir tedavi süreci başlatılır.
Kum dökme genellikle fosfat ve sistin gibi kristallerden dolayı gerçekleşir. Bu kristaller vücut sıcaklığında idrarda çözülememesi gibi durumlarda katı olarak idrarlarda kalır. İnsan vücudu içerisinde bulunan üriner sistem böbrek içinden ince idrar kanallarına bağlı olarak idrar kesesine idrar taşır ve vücut dışarısına atılır. Böbrek içinden idrar torbasına giden kum ve taşlar idrar kanallarından geçemeyeceği için belirtileri oluşturur. Geçemeyen bu kum ve taşlar zaman geçtikçe birikerek daha büyük sorunlara yol açabilir.
Biriken taş ve kumlar böbreklerde bir şişme oluşturur ve bu şişmeler ağrı ve bulantı gibi belirtileri beraberinde getirir. Taşlar idrar kanallarına geçmeye çalıştıkça vücuttaki ağrı oranı daha fazla yükselir ve idrara çıkma isteği artar. Yaşanan bu süreçlerde idrarın rengi koyulaşabilir ve kan görülebilir. İdrar yaparken kişilerde yanma hissi oluşur. Kum dökme durumlarında oluşan ağrı çok şiddetlidir ve kişiler bu duruma karşı hastanelere başvurur. Taş ve kum döken kişilerde görülebilen bazı belirtiler şu şekildedir;
- Kasıklarda ağrı
- Sırtta ağrı
- Kanlı idrar
- Koyu idrar
- Mide bulantısı
- Kusma
- İdrar yaparken yanma hissi
Kum Dökmeye Ne İyi Gelir?
İdrarda çözülemeyen kristallerin boyutu oldukça önelidir. Oluşan kristallerin boyutu büyüme kaydettikçe idrarla atılması zor bir duruma gelir. Kişilerin idrarlarını bekletmesi sıkıntılı bir durumdur. Bekletilen idrar sebebiyle kristaller idrarın dibine çökebilir ve daha büyük kristalleri oluşturabilir. Kristallerin atılamadığı sürece böbrek bölgelerinde ağrılar oluşur. Oluşan bu böbrek ağrıları bazı kişilerde görülmeyebilir.
Böbrek taşlarının birçok boyutu bulunur. Tedavi aşamasında bu boyutların önemi oldukça önemlidir. 5mm'den küçük olan böbrek taşları için bazı ağrı kesici ilaç tedavileri uygulanır. Fakat ağrı kesicinin iyi gelmediği durumlarda farklı tedavi yöntemleri uygulanabiliyor. Böbrek taşları için uzman doktorlar ses dalgası ile taş kırma yöntemini tercih edebilir. Bu tedavi yöntemi taşın çok sert olmasından dolayı cevap veremeyebiliyor. Bu gibi durumlarda lazerle taş kırma tedavisi uygulanıyor.
Kum Dökmekten Korunma Yöntemleri
Kum dökme her bireyde görülebilecek bir sağlık sorunudur. Bazı nedenlerden dolayı insan sağlığında bu tarz hastalıklar oluşabiliyor. Kum dökmeyi engelleyebilecek bazı durumlar bulunuyor. Bu durumlar gündelik yaşamda dikkat edildiği sürece böbreklerde veya idrarda kum veya taş oluşma olasılığı çok düşüktür. Her hastalıkta olduğu gibi dengeli beslenme kum dökme sağlık sorununda da çok önemlidir. Kum dökmekten korunmak için şu durumlar göz önüne alınmalıdır;
- Fazla tuz tüketmemek
- Gün içerisinde 2 ile 3 litre arası su içmek
- Sebzelerle beslenmek
- Egzersiz yapmak
Kum Dökme ve Mide Bulantısı
Kum döken kişilerde belirti olarak mide bulantısı çok görülen bir belirtidir. Bu belirti sonrasında doktorlar hastalara ilave ilaç tedavisi uygulayarak mide bulantısını ortadan kaldırabilir. Bu durumun yanına enfeksiyon riski de bulunduğunda, enfeksiyonun da ortadan kaldırılması hastalık için önemlidir. Bu gibi durumlarda doktorlar antibiyotik tedavisine başvurarak, hastalarda oluşan enfeksiyonu azaltmak için bu yöntemleri kullanabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Alışveriş öncesi kahve tüketenler dikkat! Bu etkisini kimse bilmiyor.... Bakın neyi tetikliyormuş
Vakalar çoğaldı, yoğun bakıma yatışlarda artış var! Bir hafta süren öksürük, kas ve eklem ağrısı varsa aman dikkat!
Konserve böyle görünüyorsa sakın tüketmeyin! Ev yapımı da olsa tehlikeli! ZEHİRLİYOR
Türkiye obezitede ABD ile yarışıyor: "Toplumun üçte biri obez"
15-49 yaş arası kişilerde felç vakaları arttı! Uzman isim sebebini açıkladı