hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kulak Tıkanıklığı Nedir, Neden Olur? Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

    Kulak Tıkanıklığı Nedir, Neden Olur Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer
    expand

    Günlük yaşamda pek çok kişinin sık bir şekilde karşılaştığı ve hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz bir şekilde etkileyen sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Bu konulardan birisi de bir ya da her iki kulakta ortaya çıkacak; boğuk duyma, işitme kaybı, çınlama gibi türlü ve kulakla ilgili şikayetlerle beliren kulak tıkanıklığı şikayetidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kulak Tıkanıklığı Nedir?

     Kulak tıkanıklığı; pek çok kişinin günlük yaşamında çok sık karşılaştığı bir hastalık türüdür. Çoğu zaman tek kulakta ortaya çıkan bu durum, kimi zaman her iki kulakta birden görülmektedir. Kulak tıkanıklığı; dışarıdan gelen seslerin dalgalarının, işitme kanallarında doğru bir biçimde iletilmemesi neticesinde gelişmektedir. Kulak; iç, orta ve dış kulak olarak üç kısımda ayrılmaktadır.

     Dış kulakta toplanmış olan ses dalgaları, işitme kanallarına iletilmektedir. İşitme kanalları boyu aktarılmış olan ses dalgaları, kulak zarı şeklinde isimlendirilen yapıda titreşime dönüştürülmektedir. Titreşimler, orta kulakta görev alarak, iç kulaktaki işitme sinirleriyle beyne aktarılır. Dış kulaktan, iç kulağa dek kanallarda herhangi bir işlev bozukluğunun olması, kulak tıkanmasına sebep olur. Kulakta şişkinlik hissi, işitmenin kalitesinin bozulması gibi bulgularla ilerleyen kulak tıkanması, çoğu zaman önemsenmeyip, tedavisi geciktirilen bir hastalık olarak belirtilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kulak Tıkanıklığı Neden Olur?

     Kulak tıkanmasının oluştuğu sebepler;

     - Kulak zarıyla alakalı sorunlar yüzünden tıkanıklık söz konusu olabilir. Kulak zarının delinmesi ya da türlü nedenler ilke kalınlaşıp, esnekliğinin kaybolması durumunda kulak tıkanıklığı ile karşılaşılabilir.

     - Kulak kepçesine bağlı sorunlardan ötürü de kulak tıkanıklığı meydana gelebilir. Kulak kepçesinde oluşan deformasyonlar, iltihaplanma ya da tümörler neticesinde ses dalgalarının kulak yoluna iletilmesinin önlendiği hastalıklarda kulak tıkanması yaşanabilir.

     - Orta kulağa bağlı problemler ile de kulak tıkanması oluşabilir. Orta kulak boşluğunun türlü mikroorganizmalardan ötürü iltihap kapması, gripte kulak tıkanıklığının gelişmesi, kulak kemikçiklerinde deforme oluşması, burun ya da geniz boşluğunda sorunlara bağlı şekilde sıvı ile dolması gibi problemlerden ötürü de kulak tıkanıklığı ile karşılaşılabilir.

     - Kulak yolundaki sorunlar yüzünden kulak tıkanıklığı ile karşılaşılabilir. Kulak tıkanmasının en önemli sebebi; buşon gelişimiyle kulak yolunun türlü travmalara maruz kalması, enfeksiyonlar, kemik yapısı, tümör ya da yabancı cisimlerle tıkanması neticesinde kulak tıkanması meydana gelebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

     Kulak tıkanıklığının geçmesi adına;

     - Kulak tıkanmasının en önemli sebebi kulak kirinin oluşmasıdır. Kulak kiri tıkanması olarak bilinen bu durumda, türlü ilaç tedavileriyle kulak kirinin sıvılaştırılması sağlanıp, tıkanıklık sorunu çözülebilir. Eğer kulak kiri sertleşmiş ya da ilaç tedavisine cevap vermeyecek durumdaysa bilhassa doktor açısından türlü metotlarla, kulak tıkanması sorunu halledilebilir.

     - Östaki borusunun işlevsel aksamalarına bağlı şekilde orta kulak boşluğunun sıvıyla dolması sonucunda, burun içerisine sprey tarzında verilen anti- inflamatuvar ilaçlardan faydalanılabilir.

     - Kulak yolu ve kepçesindeki enfeksiyonlara bağlı olan ödemlerden ötürü kulak tıkanması meydana gelmişse, bu yerlere lokal antibiyotik damlalar veya anti-inflamatuvar ilaçlar verilebilir.

     - Kulak yolu veya kepçesindeki anatomik yapılardan ötürü tümörler sebebiyle oluşan tıkanmalarda cerrahi tedavilerin yapılması gerekebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Orta kulak iltihaplarında genel olarak oral yolla ağrı kesici ve antibiyotik tedavisine başvurulur. Kimi orta kulak yolu iltihapları, bulunan yerde yoğun sıvı birikimiyle sonuçlandığı zaman, kulak zarına tüp takılarak, orta kulak boşluğundaki sıvının boşaltılması ve havalandırılması gerekebilir.

     - Kulak zarındaki deformasyonlarda genel olarak cerrahi tedaviler sık bir şekilde tercih edilen metotlardır. Bununla birlikte kulak zarının hasar görmesinden ya da yapısında oluşan bozulmalar tam anlamıyla giderilmediğinden iletim türü, işitme kaybı tamamen tedavi edilemeyebilir. Bunun dışında kulak zarında bulunan delinmelerde ötürü, buranın sık enfeksiyon kapması sonucunda, uzun zamanlı antibiyotik tedavisine başvurulur.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow