Kulak Nasıl Temizlenir? Kulak Temizlemenin Püf Noktaları Nelerdir?
Tıpta buşon şeklinde isimlendirilen kulak kiri; aslında kir değil, insan vücudunun doğal salgısıdır. Serumen ismi verilen bu salgı; dış kulağın yolunda, derinin alt bölümünde yer alan salgı bezlerinden kaynaklanmaktadır. Kulak zarına dış ortamlardan gelecek toz, bakteri ve kir parçalarından korunmasını sağlayan salgı, görevini tamamladıktan sonra kendi kendine kuruyarak kulak kepçesine atılır. Kulak kanalı veya dış kulak yoluna atılan, halk dilinde kulak kiri şeklinde bilinen salgının adı buşondur.
Pek çok insan evde; kulak temizleme mumu veya kulak çubuğu ile yaptığı temizlik; oldukça yanlış ve tehlikeli bir uygulamadır. Bu tür temizleme gereçleriyle yapılan temizlik esnasında, serumen salgısı fark edilmeden yok edilir. Kulak salgısının bu biçimde temizlenmesi kulağın kaşınmasına neden olurken, kurak zarını dışardan gelecek bakteri ve kirlere karşı savunmasız bir şekilde bırakır. Bunun dışında kulak temizleyici araçlarla yapılan bilinçsiz temizleme işlemi, buşonun kulağın iç bölümüne itilip tıkanmasına neden olur.
Kulak Nasıl Temizlenir?
Kulak temizliği için en fazla kullanılan araçlardan biri kulak mumu ve kulak çöpüdür. Bu tür araçlar; buşonların kulak zarına itilerek, kulağa zarar vermesine neden olur. Salgılar, zaman içerisinde enfeksiyona dönüşerek ilk önce kulak olmak üzere pek çok organa zarar verebilir. Kürdan çeşidindeki sert ve sivri cisimler ile kulakların temizlenmesi de sık sık yapılan hatalardan birisidir. Sivri olan isimler; kulakların kanalında çok fazla salgı üretilmesine ve kanamaya neden olur.
Kulak kanallarının duştan sonra temizlenmesi oldukça basittir. Suyun yumuşatmış olduğu kirler oldukça kısa zamanda temizlenir. Bununla beraber kulakların her gün temizlenmesi de ciddi olan sağlık problemlerine neden olabilir. Kulağın iç bölümü oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Uzman kişilere göre kulaklar hafta içerisinde iki veya üç defa temizlemek yeterli olacaktır.
Kulak Temizlemenin Püf Noktaları Nelerdir?
Kulak temizlemenin bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktaların uygulanması, kulağa ve kulağın kanallarına zarar vermeden temizlenmesine yardımcı olacaktır. Kulak temizlemenin püf noktaları ise;
- Kulak temizliği için kullanılan parafin yağı metodu, mum üstünde ısıtılmalıdır. Isınmış olan yağ, bir şırınga içerisine doldurularak kulağın içerisine yavaşça damlatmak gerekir. 2 ile 3 dakika boyunca baş yan tarafa yatırılarak beklenmelidir. Daha sonra kulaklar su ile durulanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken kullanılan suların aşırı soğuk ve sıcak sıvıların kullanılmamasıdır. Bu şekilde kulaklar zarar görebilir. Bu yüzden de parafin yağı fazla ısıtılmamalıdır.
- Genel olarak cilt bakımı adına kullanılan gliserin, kulak temizliği için kullanılabilir. Tam anlamıyla organik bir sıvı olduğundan herhangi bir sağlık problemine neden olmaz. Bir kulak adına 2 veya 3 damla gliserin yeterli olacaktır.
- Son senelerde hem Türkiye hem de dünya çapında çok sık kullanılan kulak temizleme araçları da pratik bir çözümdür. Eczanelerde satılan bu cihazlar, silikon başlığa sahiptir. Vakumlu olduklarından biriken kirlerin orta kulağa doğru itilmesi önlenir.
- Kulakları devamlı ağrıyan veya çınlayan bireyler, mutlaka olarak bir KBB hekimine görünmek gerekir. Ağrı, çınlama, ve dolgunluk hissi gibi birçok belirti pek çok hastalığın belirtisi olabilir.
- Kulağın dış bölümünün temizlenmesi oldukça önemlidir. Burada birikmiş olan kirler; hem kötü görünüm oluşturur hem de enfeksiyon olasılığını arttırır. Kulak kepçesi; dış sonrasında peçete veya kağıt havlu ile silinmelidir.
Kulağın temizlenmesi için kulak çöpleri ve kulak temizleme mumları çok fazla tercih edilse de bu metotları tercih etmemek, kişinin kulak sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yukarıda belirtilen metotlar ile kulakların temizlenmesi daha faydalı olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası
Uzmanı korkunç gerçeği açıkladı: Antibiyotik direnci nedeniyle her 45 saniyede bir kişi ölüyor! Önlem alınmazsa tehlike büyük