Kulak ağrısı: Nasıl geçer, ne iyi gelir?
Kulak ağrısı, bir anda ortaya çıkan, bunun sonucunda yanma ve basınç şeklinde hissedilen belirtiler gösteren bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Kulak ağrısının ana nedenini ise uzmanlar, ‘orta kulak ile boğaz arasındaki östaki kanalında tıkanmalar yaşanması’ olarak belirtiyor. Peki, kulak ağrısı nasıl geçer, ne iyi gelir? İşte, nedenleriyle birlikte kulak ağrısı hakkında merak edilenler sorular…
Haberin Devamı
/

Kulak ağrısı, gün içerisinde veya gece ortaya çıkan bir rahatsızlıkken; hafif şiddette görülmeye başlayan ağrı, zaman içerisinde dayanılamaz hale dönüşebiliyor. Enfeksiyonlar, basınç travması, kulak kiri, kulak zarının zarar görmesi gibi farklı nedenlerle ortaya çıkan kulak ağrısı için çeşitli yöntemlerle önlem alınabilir. Evde uygulanabilir yöntemlerle ağrının dinmesi de sağlanabilir. İşte detaylar…Kulak ağrısı nasıl geçer?Kulak ağrısı, aniden oluşan; zonklama, yanma, basınç şeklinde hissedilen, keskin bir ağrı çeşididir. Oldukça basit sebeplere bağlı olabildiği gibi, ciddi sebepleri de barındırabilmektedir. Kulağın ortasında konumlanan östaki borusunun tıkanmasına bağlı olarak meydana gelen kulak ağrısı, her yaştan insanı etkileyen ve özellikle çocuklarda sıkça rastlanan bir rahatsızlıktır. Kulak ağrısı kulağın kendisinden de kaynaklandığı öngörülüyor. Baş, boyun gibi bölgelerde yaşanan herhangi bir problemden de kaynaklanabilir. Kulak ağrısının yanı sıra, tıkanıklık ve az işitme gibi belirtiler de sıkça görülenler arasında.Peki, kulak ağrısının nedenleri nelerdir?
Enfeksiyonlar
/

Orta kulak ve dış kulak enfeksiyonları olarak görülen kulak ağrısının en yaygın nedenleri arasında yer alıyor. Kulak zarının hemen arkasındaki orta kulağı geniz bölgesine bağlayan östaki borusunun tıkanması sonucu orta kulak iltihabı oluşabilir. Sigara dumanı, sinüzit, soğuk algınlığı, kalıtım ve alerji gibi faktörler tıkanıklığa yol açabilen sebepler arasındadır. Şişme, kızarıklık, hassasiyet, kaşıntı, ısınma, baş dönmesi, işitme kaybı ve akıntı, kulak enfeksiyonlarının başlıca belirtileri arasında yer alıyor. Kulakta oluşmamasına rağmen sinüs, diş ve boğaz enfeksiyonları da kulak ağrısına yol açan diğer enfeksiyonlar arasındadır.
Haberin Devamı
Alerjiler
/

Vücut alerjik reaksiyon gösterdiğinde, başlıca belirtilerden biri de sinüs boşluğundaki aşırı mukus üretimidir. Sümüksü bir sıvı olan mukus, kulak zarına baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Saman nezlesi, toz, polen ve hayvan alerjileri bu tip kulak ağrısına yol açabilir. Yiyecek ve böcek alerjilerinde ise kulak ağrısına pek rastlanmaz.
Basınç travması
/

Uçak seyahatleri sırasında yolcuların bazıları aniden ortaya çıkan şiddetli kulak ağrılarından şikâyet ederler. Havadayken basınç seviyesinde meydana gelen değişiklikler bu ağrıya neden olur. Sadece yükseklere çıkıldığında değil, su altına dalındığında da yine basınç farkıyla birlikte aniden bir kulak ağrısı ortaya çıkabilir. Bu duruma ‘barotravma’ yani, ‘basınç travması’ adı verilir. Sebebi ise kulağın, iç kulak ile dış kulak arasındaki basınç farkını eşitleyememesidir. Alerji ya da bölgesel bir iltihaplanma gibi nedenlerden ötürü östaki borusu tıkalıysa, hava iç ve dış kulak arasında rahatça hareket edemez ve bu nedenle kulak zarının iki yanındaki basınç seviyesinde farklılık olurken, bu basınç farkı kulak ağrısına hatta kulak zarının zedelenmesine neden olabilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kulak zarının zarar görmesi
/

Kulak zarı yırtıldığında veya diğer bir deyişle delindiğinde belirtilerden biri de kulak ağrısıdır. Uzmanlar tarafından sıkça dile getirilen uyarılardan biri, kulağa yabancı cisimler sokulmamasıdır. Bu durum farkında olmadan kulak zarının delinmesine yol açabilir. Kulağı temizlemek için kullandığımız kulak çöpleri nazik bir şekilde kulağa sokulmalı, fazla ileri itilmemelidir. Kaşıntı ya da temizlik bahanesiyle kulak fazla kurcalanmamalıdır. Kulağa alınan güçlü bir darbe ya da silah sesi gibi yüksek bir ses de kulak zarına zarar verebilir. Kulak zarı genellikle 2 ay içerisinde kendi kendini iyileştirmektedir.
Kulak kiri
/

Biriken kulak kiri de kulak ağrısı nedenlerinden biridir. Ancak böyle bir durumda bile bu kiri kendi kendinize temizlemeye kalkışmak kötü sonuçlar doğurabilir. Kulak kirini daha dibe doğru itmeniz halinde kulak zarını zedeleyebilir, kulak kirini çözmek için damla kullanmanız gerekebilir. Ya da doktorunuz basit bir işlemle kulak kirini kulağınızdan çıkarabilir veya kulak yıkama yöntemi uygulayabilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Çene kemiği problemi
/

Az rastlanan nedenlerden biridir. Çene kemiğindeki sorunların kulak ağrısına yol açtığı bilinmektedir. Çene ve kafatasının birleştiği noktada, kireçlenme ya da sadece diş gıcırdatma nedeniyle ortaya çıkan bir sorun kulağa vurabilir.
Diş apsesi
/

Diş ya da diş etlerinde bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşan iltihap yüzünden kulak ağrısı meydana gelebilir. Ancak bu durumda sadece kulağınızın değil dişinizin de ağrıması beklenir. Bu ağrının çözümü için kulak burun boğaz doktorundan çok bir dişçiye görünmek faydalı olacaktır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kulak kanalında egzama
/

Kulak içi gibi cildin yağlı bölgelerinde görülebilecek türde bir egzama, kulak ağrısına yol açacak şekilde kulak kanalını etkileyebilir. Etkilenen bölge tahriş olur, iltihaplanır ve kızarır. Bu belirtiler dışında deride pul pul dökülmeler görülebilir.
/

Kulak ağrısına ne iyi gelir?Eğer çok sık ve şiddetli şekilde yaşadığınız bir sorun değilse, kulak ağrısına evde çözüm getirebilirsiniz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ansızın gelen kulak ağrısında ilk şoku atlattıktan sonra ilk önce oturur pozisyondaysanız, dik oturun.
/

Doktor önerisi olmadan kendi kendinize kulak damlası kullanmayın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Esnemeye çalışın.
/

Bulunduğunuz ortamı havalandırın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Kulak kepçenizi oynatın.
/

Ciklet çiğneyin.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Burnunuzu iki parmağınızın arasına sıkıştırın, önce derin nefes alın ve havayı genzinize doğru iterek üfleyin. Kafanızın içinden gelen açılma sesini duyun. Bu ses, basınç eşitlemesinin olduğunu gösterir ve kulak ağrısı da ortadan kalkar.
/

Isıtılmış bir havluyu kulağınıza koyun veya Saç kurutma makinası ile ısıtın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Sıvı tüketin.
/

Kulağınıza yabancı bir cisim sokmayın. Temizliğini mümkünse kulak çöpü yerine, yumuşak ve ince dokulu bir kâğıt mendil parçasıyla yapın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Yüzerken, duş alırken kulağınıza su kaçmamasına azami şekilde dikkat edin.
/

Soğuk ve ayaz olan havalarda dışarı çıkarken, yazın ise klima yakınlarında otururken kulaklarınızı şapka ve buna benzer bir koruyucuyla kapatın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Sigara içmeyin, içilen ortamda durmayın.