Kuduz belirtileri neler, kaç günde ortaya çıkar? Kuduz olunduğu nasıl anlaşılır?
Gündemde yer alan Bitlis kuduz vakaları nedeniyle kuduz belirtileri vatandaşlar tarafından aramalarda hız kazandı. Peki, ölümcül olan kuduz belirtileri neler, kaç günde nasıl ortaya çıkar? İşte konuyla ilgili bilgiler…
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde sahipsiz köpeğin saldırısına uğrayan ve kuduz virüsü tespit edilen çocuğun gelişmeleri sonrası kuduz konusu gündem oldu. Köpek, kedi, keçi, at, eşek, inek gibi evcil hayvanlar ile kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik, kirpi, köstebek gibi yabani hayvanlar kuduza yakalanabilen kuduzun belirtilerine dair detaylar merak ediliyor.
KUDUZ KÖPEK ISIRAN ÇOCUK ÖLDÜ
21 Ekim'den beri Kuduz tanısıyla Ankara'da tedaviye alınan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde doktorların tüm müdahalelerine rağmen yaşam savaşını kaybetti.
KUDUZ NEDİR?
Kuduz, enfekte hayvanların tükürüğünden, yani salyasından insanlara yayılan ölümcül bir virüstür. Kuduz virüsü genellikle ısırma yoluyla diğer canlılara bulaşır. Kuduz hastalığı erken müdahale edilmesi zorunlu bir hastalıktır. Kuduz belirtileri ve semptomlarının görülmeye başlandığı hemen her vakada hastalık bireyin ölümüne neden olur. Bu nedenle, kuduza yakalanma riski ile karşı karşıya kalan her bireyin korunmak için kuduz aşısı yaptırması zorunludur. Kuduz hastalığının kesin tanısı laboratuvar teşhisiyle konulmaktadır. Kuduz, kliniği geliştikten sonra ölümle sonuçlanan bir hastalık olup, tedavisi bulunmamaktadır.
KUDUZ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Halsizlik
Ateş
Baş ağrısı
Ajitasyon
Akıl karışıklığı
Anksiyete
Aşırı tükürük üretimi
Halüsinasyonlar
Hiperaktivite
Isırılan bölgede duyu değişikliği
Kısmi felç
Kusma
Mide bulantısı
Uykusuzluk
Suya karşı korku duyma
Yutma güçlüğü ve yutma güçlüğü nedeniyle sıvı içmeye karşı geliştirilen korku hissi bulunur.
Yaranın etrafında kaşıntı
KUDUZ BELİRTİLERİ KAÇ GÜNDE ÇIKAR?
Kuduz belirtileri hastadan hastaya saat ve gün farkları olduğunu göz önüne sermiştir. Bazı kişilerde, özellikle çocuklarda 3 -4 haftalık periyotlarda belirtilerin bazıları ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde ise bu süre 8 haftaya kadar çıkabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?