Kozalak Reçelin Faydaları Nelerdir? Kozalak Reçeli Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir?

Reçeller özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alır. Bu reçellerin arasında bazı reçeller ise doğal olmasından dolayı oldukça lezzetli ve şifa kaynağıdır. Bu doğal ve şifa kaynağı ürünlerden bir tanesi de çam kozalağından elde edilen reçellerdir. Çam ve köknar kozalaklarından meydana getirilen reçeller soğuk algınlığı ve öksürük gibi sağlık sorunlarının tedavi edici özelliğe sahiptir. Çam kozalağı reçeli ile ilgili merak edilen detayları derledik.
Özellikle kahvaltı sofraları reçellerle donatılarak daha da güzel hale gelir. Birçok meyveden reçel yapılabileceği gibi çok farklı ürünlerden de reçeller yapılabilmektedir. Bu ürünlerden bir tanesi de çam ve köknar ağaçlarında bulunan kozalaklarıdır. Çam ve köknar kozalaklarından meydana getirilen reçeller son yıllarda oldukça fazla yapılmaya başlanmıştır. Bu sebeple hem lezzetli olması hem de şifa deposu olmasından dolayı birçok kişi tarafından tüketilmektedir.
Kozalak Reçelinin Faydaları Nelerdir?
Kozalak reçeli yapmak aslında oldukça basit bir olaydır. Ancak kozalakların toplanma mevsimi bu reçeli yapmak için oldukça önemlidir. Çam ve köknar ağaçlarının meyvesi olan kozalaklar farklı bir şekilde reçel şeklinde tüketilebilir. Bu kozalaklardan yapılan reçeller sağlık deposu olarak karşımıza çıkar. Yaz sonu kuruyarak düşen kozalaklar toplanır ve genel olarak soba yakmak için kullanılırken, son yıllarda kozalak reçeli yapmak için de kozalaklar toplanır.
Kozalak reçelinin insan sağlığı için birçok faydası bulunmaktadır;
Bu faydaların başında öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleri azaltma konusunda etkili olması gelir. Aynı zamanda soğuk algınlığı gibi hastalıklara da iyi geldiğini bilinen kozalak reçeli kahvaltı sofralarında tüketebileceği gibi ayrıca bir tatlı kaşığı yendikten sonra ılık su ile de tüketilebilir.
Kozalak Reçeli Ne İşe Yarar?
Kozalak reçeli hem kahvaltı sofralarında hem de ayrıca tüketilebilen ürünlerin başında gelir. Kozalak reçeli yapmak son yıllarda oldukça yaygın olan bir reçeldir. Tıbbi tedavinin yanında özellikle; astım, bronşit ve solunum yolu hastalıklarında alternatif olarak kozalak reçeli tüketilebilir.
Kozalak reçelinin faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır.
- Astım dostu olduğu bilinen kozalak reçeli özellikle astım hastalığı olan kişiler tarafından tüketilmesi önerilir.
- Solunum rahatsızlıklarının en doğal ilaçlarından bir tanesi olan kozalak reçeli öksürük, astım, bronşit, balgam söktürücü özellikleri bulunur.
- Mineral bakımından zengin olan kozalak; akciğerleri temizleme konusunda da etkilidir. Kozalak reçelinin tüketilmesi akciğerleri temizlediği için; daha rahat nefes almaya yardımcı olur.
- Vücut direncini artıran kozalak reçeli; özellikle soğuk kış aylarında vücudun direncini korumada etkilidir.
- Çam kozalağı yağı çıkartılarak saçlara sürüldüğünde, bu yağ saçlara canlılık verir ve saçları besler.
- Kokusu ferahlatıcı bir özelliğe sahip olan çam kozalağı stres giderici bir şifa kaynağıdır.
Çam Kozalağı Reçeli Neye İyi Gelir?
Çam kozalağı tüketimi sık sık yapılması gereken besinlerin başında gelir. Özellikle solunum yolu rahatsızlıkları olan kişiler çam kozalağı reçelini aç karnına bir kaşık yiyerek üzerine ılık su içtiklerinde ve bu uygulamayı bunu düzenli yaptıklarında solunum rahatsızlıklarını hafiflettiği görülecektir.
Bağışıklığını güçlendirmek isteyen kişiler de yine vücutlarının dirençli olmasını sağlamak amacıyla çam kozalağı reçeli kullanılmalıdır.
Çam kozalağı vücudu yenileyerek vücuda enerji verme konusunda etkili olan reçellerdendir. Düzenli tüketilmesi tavsiye edilen çam kozalağı solunum yollarını rahatlatır ve hastalıkları önlemede etkilidir ve doğal şifa kaynağı olarak bilinir.
Çam Kozalağı Reçeli Nasıl Yapılır?
Çam kozalağı reçeli yapımı da oldukça basit olan bir reçeldir. Ancak bu reçeli yapmak için çam kozalaklarının toplandığı dönem önemlidir. Çam kozalakları mayıs ayı civarında toplanmalıdır. Toplanan çam kozalaklarının boyutlarının küçük olması da önemlidir. 30- 40 adet küçük çam kozalağı toplanır. Bir buçuk litre içme suyu ve bir buçuk kilogram toz şeker malzeme olarak hazırlanır.
Kozalaklar toplandıktan sonra öncelikle temizlenir. Önce kaynatılır, suyu süzülür. Bir buçuk litre su ile 30- 40 adet çam kozalağı bir saat kadar kaynatılır.
Kaynatılan kozalakların içine şeker ilave edilir ve kaynatmaya devam edilir. Kaynama esnasında tencerenin yüzeyinde oluşan köpükler tahta bir kaşık yardımıyla toparlanır. Bu işlem birkaç kez tekrar edilir. Reçel kıvamına gelene kadar dikkatle kaynatılan çam kozalakları reçel kıvamına geldikten sonra 5 dakika kadar limon suyu sıkıldıktan sonra tekrar kaynatılır. Böylece çam kozalaklarından meydana gelen kozalak reçeli hazırlanmış olur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çocuklarda menenjite yol açıyor! Uzmanından enfeksiyon uyarısı
Organik olmayan her sebze ve meyve kanseri tetikliyor
Kış bitti, tehlike başladı! İlkbahar güneşi sanıldığından daha zararlı...
Her 8 kişiden 1'inin kalbi risk altında: Sessizce ilerleyen bu hastalıkların hedefinde olabilir misiniz?
Deodorantlardan 2 kat daha etkili doğal yöntem! Mehmet Öz sırrını verdi! '5 dakikada etki ediyor, ter kokusunu bıçak gibi kesiyor!'