Kötü kolesterolü düşürüyor: Adaçayı Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Adaçayının Yan Etkileri Nelerdir?
Adaçayı, herkes tarafından tüketilen ve insan sağlığına çok fayda sağlayan çaylar arasında yer alıyor. Adaçayının etkileri insanların daha sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı oluyor.
Adaçayı Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Sağladığı faydalarla ön plana çıkarak insanlara fayda sağlayan bir bitkidir. Bazı sağlık problemlerine karşı doğal tedavi yöntemi arayan kişiler bu tür bitkileri tercih edebiliyor. Doğal bitkiler eski çağlardan günümüze kadar şifre olarak adlandırılıyor. Bu şifa bitkilerinin sağlığa olan katkılarıyla insan vücudu daha dirençli bir yapıya dönüşebiliyor. Pek çok kişi adaçayı hakkında araştırma yaparak faydaları hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Adaçayının insan vücuduna sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir;
Depresyona faydalıdır
Beyin fonksiyonlarını geliştirir
Sakinleştiricidir
Stresi azaltır
Hafızayı güçlendirir
Kan şekerini dengeler
Safra kesesini düzenli çalıştırır
Yaşlılığı yavaşlatır
Boğaz ağrılarına iyi gelir
Ağız yaralarında kullanılır
Diş iltihaplarına iyi gelir
Baş ağrılarını engeller
Mantar enfeksiyonuna karşı korur
Menopozu düzenler
İshale iyi gelir
Sindirim sistemini düzenler
Saçların beyazlamasına karşı kullanılır
Terlemeyi azaltır
Adaçayının insanlara sağladığı faydalar bu şekilde sıralanabilir. Daha birçok hastalığa iyi geldiği bilinen bir bitkidir. Eski çağ dönemlerinden bugüne kadar tercih edilen ve kullanılması yaygın olan bir çay türüdür. Sağladığı faydalarla ön plana çıkarak insan sağlığına oldukça iyi gelir. Bazı hastalıklarda kullanılan doğal tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Özellikle stresle başa çıkma konusunda oldukça etkilidir. Stresli bir hayatı olan kişilerin adaçayı tüketmesiyle birlikte stresi azaltacaktır. Herhangi bir vücut ağrısı veya enfeksiyon durumlarında çok fayda sağlayan bir bitkidir.
Adaçayının yararları olduğu kadar bazı durumlarda zararları da olabiliyor. Bu zararlar şu şekildedir;
Erkeklerde meme büyümesi yapar
Erkeklerin cinsel isteğini azaltır
Fazla östrojen üretir
Çok fazla tüketilmesi durumunda sperm kalitesi düşer
Kalp ritmini değiştirebilir
Kalp hastalarının fazla tüketmemesi gerekir
Adaçayın Yan Etkileri Nelerdir?
Adaçayı ilaç sektöründe yaygın olarak kullanılan bitkidir. Orta çağlardan günümüze kadar gelen bu bitkinin insan vücuduna olan katkıları oldukça fazladır. Ada çaylarının yaklaşık olarak 5000 farklı türü bulunuyor. Pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen adaçayının kullanımı gün geçtikçe artıyor. Bu çay türlerinin insanlara ne gibi fayda sağladığı pek çok kişinin merak ettiği bir konu oluyor. Özel aromasıyla ve kokusuyla her insanın ilgisini çekebilen bir çay türüdür.
Adaçayının çok fazla tüketilmesi durumunda bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu etkiler tüketime göre insan vücudunda büyük tepkimelere yol açabilir. Özellikle kalp hastalarının çok fazla tüketmesi durumunda, bazı sağlık sorunları oluşabilir. Her ne kadar faydalı olsa da, fazla tüketim yapıldığında olası yan etkileri bulunur. Özellikle erkeklerde birçok sorun oluşturabilir. Cinsel isteği azaltmasıyla bilinen adaçayı, erkekleri bu konuda oldukça etkileyebiliyor.
Adaçayı Ne Kadar Tüketilmeli?
Adaçayı şifa bitkileri arasında yer alan bitkilerden biridir. Fakat sağlığa olan etkileriyle birlikte fazla tüketilmesi de bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Gün içerisinde fazla tüketim yapılmasıyla birlikte olası yan etkileri beraberinde getirebilir. Her gıda da olduğu gibi fazla tüketilmesi insan sağlığının fonksiyonlarını bozabilir. Gün içerisinde belirlenen tüketim miktarından fazla tüketilmemesi öneriliyor. Pek çok kişi şifa sağlaması nedeniyle tüketimi fazlalaştırarak, zararların oluşmasına neden oluyor.
Adaçayı Nasıl Yetiştirilir?
Şifa bitkisi olarak bilinen adaçayı, kapalı veya açık alanlarda kolaylıkla yetiştirilebiliyor. Adaçayı yetiştirmek isteyenler genellikle küçük bir bitki alarak çoğaltma işlemi yapıyor. Genellikle Mayıs ayında dikilen bu bitkiler, kısa bir süre içinde istenilen seviyeye gelebiliyor. Adaçayları çoğunlukla yılda iki veya üç defa açar. Her saksıya tohum eklemesi yapmak ve her gün sulama işlemi yapmak çok önemlidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip, nezle, soğuk algınlığı... Kış hastalıkları kapıda! Uzman isimden önemli uyarılar
Dijital bağımlılık çocuklarda öğrenme güçlüğüne sebep oluyor
Parmaklarda soğukluk hissi, parmak kaybettiren tehlikeli hastalığın habercisi olabilir
Kışa hazırlık reçetesi! Dilara Koçak yazdı
Şeker gibi ilaç yutmayın! Ağrı kesicileri doğru kullanıyor musunuz?