Kornea naklinde yeni teknikler
Gelişen teknoloji sayesinde kornea naklinde yeni dönem başlıyor. Artık korneanın tamamen değiştirilmesine gerek kalmadı. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç, kornea naklindeki yeni gelişmeleri anlattı.
Doç. Dr. Volkan Hürmeriç'in konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:
Kornea, gözün en ön kısmında yer alan, ışığı odaklama ve gözü dış etkenlerden koruma görevine sahip, görme işlevinde önemli bir rolü olan, gözün eğimli saydam tabakasıdır ve gözün en önemli kırıcı merceğidir. Kısacası kornea, bizim dışarı açılan penceremizdir.
Korneanın saydamlığı birçok hastalık tarafından bozulabilir. Bu hastalıklar doğuştan, genetik kökenli veya mikrobik olabilir. Keratokonusun son döneminde görüş çok düşük, hasta kontakt lens veya kornea içi halkalardan faydalanamayacak durumda ise tedavi seçeneği kornea naklidir. Halk arasında kornea nakline yerine göz nakli ismi de kullanılmaktadır. Uzun yıllardır ülkemizde de bu tedavisi yapılsa da artık son zamanlarda korneanın tamamının değiştirilmesi giderek daha az tercih edilmektedir.
Kornea neden bozulur?
Bir takım hastalıklar nedeni ile korneanın sadece ön yüzeyi ya da sadece arka yüzeyi etkilenebilir. Kornea tabakasının ön yüzeyini etkileyen hastalıklar arasında en önemlisi keratokonus hastalığıdır. Bu tarz hastalıklarda korneanın tamamı yerine sadece ön yüzeyini değiştirmekteyiz. Korneanın arka yüzeyini etkileyen hastalıklar ise özellikle katarakt cerrahisi sonrası ortaya çıkan komplikasyonlardır.
Kornea nakli nedir?
Kornea nakli, korneanın şeklinin veya şeffaflığının bozulduğu hastalıklarda hastalıklı dokunun sağlıklı donör doku ile değiştirilmesidir. Tıbbi olarak keratoplasti olarak bilinir. Eskiden hastalık nedeni ne olursa olsun tüm kornea nakillerinde kornea dokusu tamamen değiştirilmekteydi. Bu işlemin ciddi enfeksiyon, nakil dokusunun reddi ve düzensiz astigmat sonucu görememe gibi komplikasyonları vardı. Günümüzde kornea nakilleri, kornea dokusundaki hastalık korneanın hangi tabakasını tutuyorsa ona yönelik olarak yapılmaktadır.
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç
Korneanın ön tabakasının değiştirildiği kornea nakilleri ön lamellar keratoplasti (DALK) ve arka tabakası endotelinin değiştirildiği kornea nakilleri (DSAEK, DMEK) olarak adlandırılmaktadır. Bu tür kornea nakillerinde verici dokunun reddi ihtimali çok azalır veya neredeyse ortadan kalkar. Ayrıca iyileşme süreci de kısaltılarak kişinin ameliyat sonrası görme süresi de hızlandırılır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hastalıklara Karşı Koruyucu Güç! Yaşlanmayı Geciktiriyor, İltihabı Söküp Atıyor... Kalp, Cilt, Göz, Beyin... İyi Gelmediği Şey Yok! İşte O Süper Besin
Kronik Mide Ekşimesi Yemek Borusu Kanserine Yol Açabilir
Nefes Darlığı ve Bacaklarındaki Şişkinlik Şikayetiyle Hastaneye Başvurdu! Böbreklerinden Kalbine Kadar Uzanan Tümör Olduğu Tespit Edildi
Aralık Ve Ocak Ayında 'Domuz Gribi' Vakaları Patladı! 'Maske Ve Hijyen' Uyarısı
Alzheimer'a neden olabilecek nadir bir gen keşfedildi