Kombine tedavilerle yüz şekillendirme
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Op. Dr. İlsun Aka, sıklıkla merak edilen kombine tedavilerle yüz şekillendirme yöntemlerini sizler için anlatıyor.
Her yüzün ihtiyacı farklıdır!
Herkesin yüzü ayrı karakteristik yapıya sahiptir. Bu nedenle yüz şekillendirme işlemlerinde farklı uygulamaların yapılması gerekir. Sıklıkla tercih edilen yüz şekillendirme işlemleri detaylarıyla ele alalım:
Gıdı mezoterapisi
Yaşlandıkça yüz bölgesi sarkmaya başlar ve bu sarkmalar ilk olarak çene bölgesinde ortaya çıkar. Gıdı oluşumunun ana nedenleri yaş, kilo alımı ve genetik faktörlerdir. Mezoterapi enjeksiyonları ameliyatsız ve etkili gıdı küçültme yöntemleridir. Mezoterapi, çenede biriken fazla yağ dokusunu azaltabilir, gevşek cilt dokusunu sıkılaştırabilir ve kırışıklıkları azaltabilir. Mezoterapi sadece 10 dakika süren ağrısız, çok etkili ve basit bir uygulamadır. Mezoterapi uygulamadan önce bölgeye anestezik krem sürülür. Ardından çene bölgesindeki yağlama alanı işaretlenir. Ardından mezoterapi solüsyonunu çene bölgesine enjekte etmek için çok ince bir iğne kullanılır. Bu, yaz-kış her mevsim tercih edilen bir yöntemdir.
Gıdı lipo
Gıdı lipoliz uygulamasında lazer ışınını termal etkilerden korumak için lazerin uygulandığı bölge anestezi jeli yardımıyla uyuşturulur. Lazer, yağ dokusunun tüm katmanlarını taramak için 15 ila 60 dakikalık bir zaman aralığında yağ birikim alanına uygulanır. Uygulama sonunda bandaj dikişsiz olarak birkaç gün kullanılır. Hafif morarma ve şişlik 2-3 gün sürebilir. Uygulanan lazer, yağ hücrelerinin zarını yok eder ve yağları parçalar, elastikiyetini kaybederek gergin bağ dokusunu ve kollajeni parçalar, yeni bağ ve kollajen oluşumunu artırır. İşlem sonrası zamanla eriyen yağ kana karışacak ve ortalama 3 ayda idrar yoluyla atılacaktır. Gerekirse liposuction benzeri bir kanül yardımıyla yağ alınabilir ancak bu işlemin daha ince bir kanül ile tamamlanması gerekir. Hangi işlem türünün uygun olduğuna ise kişinin durumuna göre alanında uzman hekim karar vermelidir.
İp askılama
İple askı sistemi lokal anestezi altında yüz ve boyundaki gevşeklik ve kırışıklıkları kısa sürede giderebilir. Tedavi yönteminde işlem yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanmaktadır. Çalışma alanına bağlı olarak 15-40 dakika içerisinde tamamlanır. Doku üzerindeki etkisi iki yıla kadar sürebilse de hastaların farklı cilt özelliklerinden dolayı bir yandan normal yaşlanma süreci devam ederken diğer yandan cerrahi etkinin kalıcılığı farklı olabilir. Modern iplik sistemlerinde etkinin kalıcılığını artırmanın önemli avantajlarından biri de kullanılan ipliğin deri altı dokuda çözünmesi ve deri altı dokusunda yenilenmeyi sağlayan mekanizmayı uyararak yeni kollajen sentezini uyarmasıdır. Ameliyattan sonra hasta günlük aktivitelerine rahatlıkla devam edebilir. Kullanılan ip cilt ile uyumlu, alerjiye neden olmayan ve güvenilirliği kanıtlanmış bir malzemeden üretilmiştir.
Dolgu
Dolgu işleminde kullanılan materyal dokunun hacmini artırmaya yöneliktir. Bu maddeler deriye enjekte edilebilen ilaçlardır. En yaygın olanları hyaluronik asit ve kollajendir. Bu iki madde farklı dolgu maddeleridir. Aynı şekilde yağ transferi de dolgu maddesidir. Yaşlanma, güneş ışığı ve benzeri faktörler cildimizdeki hyaluronik asit ve kollajen miktarının azalmasına neden olabilir. Bu maddelerin azalması ile cildimiz gençlik canlılığını kaybederek çöker, ince çizgiler ve kırışıklıklar ortaya çıkar. Özellikle bu tür şikayetler için tercih edilen yöntem hyaluronik asit içeren dolgudur çünkü şikayetleri ortadan kaldırır ve cilde hacim kazandırır. Etkisi genellikle 12-18 aydır. Dolgu uygulamasının yapılabileceğini bölgeler ise; burun kenarından aşağı inen çizgiler, dudak dolgunlaştırma, burun dolgusu, Jawline, yanak ve elmacık kemiği dolgusu.
Botoks
Botoks, belirli sinir türlerinin hareketini büyük ölçüde bloke ederek bir nörotoksin görevi görür. Botulinum toksini enjekte edildiği kastaki sinir sinyallerini bloke eder, bu sayede uygulama alanında beklenen sonuçlar alınır. Botoks enjeksiyonundan sonra sinir sinyallerinin kesilmesi nedeniyle etkilenen kaslar geçici olarak felç olur veya donar. Bu sayede yüz bölgesindeki bazı kırışıklıklar yumuşatılabilir, azaltılabilir veya yok edilebilir. Botoks işleminin etkisi kişiden kişiye değişmekle birlikte 3 ila 6 ay arasında kullanılabilir. Botoks uygulamasının yapılabileceğini bölgeler ise; yüz bölgesine kaldırma efekti vermek, alın bölgesinde oluşan kırışıklıklar, kaş arası çizgileri, burun yan duvar çizgileri, kazayağı, ağız ve boyun çevresi kırışıklıkları.
Mezoterapi
Mezoterapi çeşitli cilt problemlerinin tedavisinde başarılı bir yöntemdir. Mezoterapi cildin alt katmanlarındaki kollajen ve elastin yapılarını uyarır. Uyarı sonucunda kan ve lenf dolaşımı düzelir ve tepki oluşur. Mezoterapi sürecinde kişilerin istek ve ihtiyaçlarına göre belirlenen mineraller ve amino asitler karıştırılarak belirli oranlarda enjekte edilir. Yüz mezoterapisinde kişinin cilt problemine göre ilaç belirlenir ve cilt altına uygulanır. İlgili ilaçların az miktarda uygulanması nedeniyle yan etki olasılığı azalır. Yüz mezoterapisi sayesinde ciltteki kırışıklıklar ve sarkmalar giderilir, kırışıklıklar giderilir, cilt daha parlak ve genç olur.
Orta yüz germe
Yaşlanma sürecinde yüzün orta bölgesindeki hacim kaybı ve yüzün orta kısmındaki yumuşak dokuların yerçekimi nedeniyle sarkması, alt göz kapaklarının ve orta bölgenin görünümünü olumsuz etkileyecektir. Orta yüz kabul edilen bölgeler ise; burnun yanında yer alan ve gözlerin altındaki tarafla çakışan bölümdür. Gözlerin dış kenarından aşağıya doğru dikey bir çizgi çizdiğimizde, iki çizgi arasındaki alana "orta yüzey" denir.
Orta yüz yaşlanması esas olarak alt göz kapağı ile yanak arasındaki geçişte üst ve alt göz kapaklarının görsel görünümünün uzaması, göz torbalarının oluşması, alt göz kapağının sarkması ile kendini gösterir. Yaşlanma sürecinde yüzün orta bölgesindeki hacim kaybı ve sarkma yüz germe işlemi ile çözülebilir. Orta yüz germe işleminde bu bölgedeki yumuşak doku alt göz kapağı kirpik dibinden, periost altından girilerek gevşetilir. Kemiklerden kurtulan yumuşak dokular tamamen yukarı veya hafif yukarı ve yana doğru hareket eder ve istenilen pozisyonda kalıcı olarak sabitlenir. Orta yüz germe ameliyatı; genel anestezi altında yapılan, ortalama 2 ila 3 saat süren ve sıklıkla 1 gün hastanede yatmayı gerektiren bir ameliyattır.
Tam yüz germe
Tam yüz germe işlemi; kişinin kulağının önünden arkasına kadar ince bir kesi ile yapılır. Bu tekniğin amacı, derin dokuların gerilmesidir, çünkü cildin kendisi gerilirse iyileşme sürecinde problemler ortaya çıkabilir. Derin dokuları germek uzun süreli ve kalıcı sonuçlar sağlayabilir. Çeneye gerginlik sağlamak için boyunda da aynı işlem uygulanır. Ayrıca yağ enjeksiyonu, dolgu, kaş kaldırma, çene estetiği gibi içerikler eklenerek yüz germe işlemi desteklenebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası
Uzmanı korkunç gerçeği açıkladı: Antibiyotik direnci nedeniyle her 45 saniyede bir kişi ölüyor! Önlem alınmazsa tehlike büyük
Bel çevresi erkeklerde 94 CM, kadınlarda 80 CM'in üzerindeyse dikkat! Meğer bu hastalığın belirtisiymiş... '40 yaş uyarısı'
(1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı) “Öksürüktür, geçer” demeyin