Kolonyadaki yüksek alkol oranı virüsü ele yapıştırıyor!
Corona virüs salgını döneminde en çok talep gören ürünlerin başında kolonya da geliyor. Öyle ki kolonya, virüsü öldürmesi nedeniyle marketlerde, internet sitelerinde bile yok sattı. Peki, kolonya corona virüse kaşrı ne kadar etkili? Kolonyanın içindeki alkol corona virüsü öldürüyor mu? Kolonyada alkol yüzdesi kaç olmalı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Ayşe Wilke Topçu kolonyada kullanılan alkol oranlarıyla ilgili çok önemli bilgiler paylaştı
Corona virüs salgınında kullanılan antikor testleri dün itibarıyla Türkiye'de de başladı. İlk olarak İstanbul Üniversitesi'nde testler uygulanmaya başlarken daha önce belirtisiz bir şekilde hastalığı geçiren insanlar tespit edilebilecek.
Bu testlerin en büyük faydası ise plazma tedavisinde görülecek. Prof.Dr. Ayşe Wilke Topçu "Bu hastalık belirtisiz olarak da geçirilebiliyor. Belirtisiz geçirenleri saptamada çok işe yarayacak.
Hastalarda kullanılan plazma tedavisinde bu hastalığı geçiren kişilerin kanı alınıyor ve plazma ayrılarak hastalara veriliyor. Bu antikorların olup olmadığı bakılarak kanları plazma tedavisinde kullanıyoruz."
El hijyeninin önemine de dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Wilke Topçu "Bir kişi saatte 30 kere elini burnuna götürüyor.
Ellerimiz de her yere değdiği için biz onu alıp solunum yollarından vücudumuza alabiliyoruz. Onun için el hijyeni önem taşıyor.
El hijyeni en güzel su ve sabun ile yapılır. Eğer su ve sabun yoksa yüzde 60-70 alkollü kolonya ya da dezenfektan kullanılabilir.
Yüzde 90 alkollü olanlar ise virüs ve bakterilerin daha çok yapışmasına neden olur."
Normal şartlarda SARS ve grip virüsü gibi virüslerin ultraviyole (UV) ışınları ile yok edildiğini ancak corona virüste bunun etkili olmadığını belirten Prof.Dr. Topçu, "Bu garip bir virüs. Bu durum corona virüste geçerli değil çünkü şu anda yazı yaşayan bölgelerde de var. O nedenle bu konuda yeterli kanıt yok.
Muhtemelen etkisi az olacaktır. Biz bu virüse zarflı virüs diyoruz ve yapısında yağ var. Normal şartlarda bunun kolayca ultraviyole ışınları ile yok edilmesi lazım ama bunda kesinlikle böyle bir şey gösterilemedi.
Sıcaklığın ve nemin bu virüsün yayılmasında rolü yoktur diyen bir çalışma var ama umarım faydası olur."
Virüsün rüzgar ile taşınıp taşınamadığı konusunda da açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Topçu, "Taşınmaz diye bir şey söyleyemiyorum.
Klimadan gelen havanın virüsü yaydığı ve birkaç metre öteye klima ila virüsün taşındığına dair araştırmalar var. Ancak biraz daha az olduğunu düşünüyorum" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kısa sürede 63 kilo verdi! 57 yaşındaki yaşındaki kadının zayıflama sırrı: 'Trafik ışığı sistemi kullandım!'
BEBEK GİBİ BİR CİLT! 10-15 dakika bekletmek yetiyor! Koyu cilt lekelerini silgi gibi siliyor, daha canlı bir görünüm sağlıyor
DOĞAL ANTİBİYOTİK! İbrahim Saraçoğlu uyardı: Grip ya da nezle olanlar dikkat! 1 kaşık tüketmek yetiyor! Öksürük ve balgamı söküp atıyor
Beyin Hastalıkları İle İlgili Yeni Araştırma: Depresyon, Bağımlılık Ve Epilepsi Tedavisinde Devrim Yaratacak!
Kışın cilt sağlığınız için ılık suyla yıkanın