Kolit Hastalığı Nedir? Kolit Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kolit hastalığı, en sık karşılaşılan sindirim sistemi hastalıkları içerisinde bulunmaktadır. Halk arasında yaygın bilinen ismiyle bağırsak iltihabı; tedavisi yapılmadığı zaman ölüme kadar ilerleyen ciddi bir hastalıktır. Bundan ötürü kolit hastalığının tedavisinde erken teşhis oldukça önemlidir. Kalın bağırsağın içerisinde yer alan ince zarın mikrop kapmasıyla iltihaplanmanın genel ismi olan kolit hastalığı, tedavisi yapılmadığı zaman ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bağırsak iltihabında erken tanı, tedavinin olumlu sonuçlanması konusunda oldukça önemlidir.
Kolit Hastalığı Nedir?
Tıp dilinde bilinen Kolit hastalığı, bağırsak iltihabı olarak bilinmektedir. Kolit hastalığı, kalın bağırsağın içerisindeki ince zarın ya da bağırsağın tamamının iltihaplanması neticesinde bağırsağın görevini yerine getirmemesine sebep olmaktadır. Belirtiler, fark edilse de tedavi edilmediği zaman ölümcül neticeye yol açma olasılığı yüksektir.
Kolit Hastalığı Belirtileri
Kolit hastalığı belirtilerinin hakkında bilgi vermek okuyuculara yarar sağlayacaktır. Bu şikayetlerin bulunması halinde bir uzmana başvurmak önemli olacaktır. Belirtiler;
- Ateş,
- İshal,
- Kabızlık,
- Makatta akıntı oluşumu,
- Karın ağrısı,
- Titreme,
- Anemi,
- Karaciğerin fonksiyonlarının işlevini yerine getirememesi,
- Gözde yanma ve kızarıklık,
- Eklemde ağrılar ve şişme,
- Cilt döküntüsü,
- Böbrek veya safra taşı,
- Göz ya da cilt iltihabı,
- İştahsızlık,
- Kilo kaybı,
- Yorgunluk,
- Halsizlik şeklinde sıralanabilir.
Kolit Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kolit hastalığında tedavi metotları, rahatsızlığa yol açan etkilere göre değişkenlik göstermektedir. İlaç tedavisinde ilk hedef, hastalığa neden olan etkilerin ortadan kaldırılmasıdır. Rahatsızlığın hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayan ilaçlar, bağışıklık sistemine uygun bir şekilde verilir. Kolit hastalığının ilaçlarla tedavisi, basamaklar şeklinde yapılır. Kullanılan ilaçların ise yan etkisi, minimum seviyede olan ilaçların içerisinde bulunmaktadır. Bol bol su içmek, kolit hastalığına sahip kişilerin su ve sıvı alımı tedavinin başarılı sonuçlanmasında önemli bir etkendir.
Kolit Hastalığının Sebepleri
Kolit hastalığının birden fazla türüne neyin neden olduğu tam anlamıyla bilinmemektedir. Pek çok kolit hastalığı çeşidinin en yaygın sebebi, kolonun parazit ve virüs gibi bakteriler yüzünden iltihap kapması olarak belirtilebilir. Bu bakterilerin; E.Coli, Salmonella, Shigella, Yersinia, Campylobacter adlı bakteriler olduğu söylenebilir. Fakat bu bakteriler, her insanda kolit hastalığına sebep olmamaktadır. Mikrop bulaşan besinlerin tüketilmesi, kolit hastalığına kolay bir şekilde yakalanmaya neden olacaktır.
Entamoeba histolytica, dünya çapında kolit hastalığına neden olan ve en bilinen parazit enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon, enfekte olan ve su içen bireylere kolay bir şekilde geçer, Hastalığı kapan bireyden diğerine de bulaşması mümkündür. Kimi zaman alerjik durumlar, inflamatuar bağırsak hastalıkları, azalan kan akımı gibi durumlar kolit hastalığına neden olabilir. Stresli bir hayat, sigara içmek, genetik yatkınlık, çevresel etkiler bir başka kolit sebeplerindendir. Rahatsızlığa sebep olan unsurlar, rahatsızlığın hangi kategoride olduğunu anlamak açısından oldukça mühimdir.
Kolit Hastalığına İyi Gelecek Besinler
Kolit hastalığı tedavi edilirken ilaç kullanımının dışında dengeli ve düzenli beslenme de oldukça önemlidir. Bundan ötürü hastalık iyileşene kadar diyet listesine uymak oldukça mühimdir. Bol bol probiyotik yoğurtların tüketilmesiyle beraber kalın bağırsakta oluşan iltihap giderilebilir. Kolit hastalığı tedavi edilirken hekimin tavsiyesi ile balık yağı tüketmek de faydalı olabilir. Soya fasulyesi, bezelye, mercimek, şeftali, kiraz, badem, yulaf kepeği, buğday, kuru şeftali gibi lif içeren gıdalar, kişinin öğünlerinde sıklıkla yer almalıdır. Bu sayede kabızlık problemi de çözülebilir.
Kolit Hastalarına Öneriler
Kolit hastalarına verilecek bazı öneriler aşağıdaki gibi olacaktır;
- Süt ve süt ürünleri içeren besinlerin tüketilmemesi,
- Bol sıvı tüketimi yapmak,
- Sindirim sisteminin düzgün bir şekilde çalışması için gün içinde minimum 2 litre su tüketimi yapmak,
- Sigara ve alkolün bırakılması,
- Az ve sık yemek yemek,
- Soğan, rafine şeker, çikolata, kuruyemiş, brokoli, patlamış mısır, lifli besinlerin tüketimi bilhassa ülseratif kolit hastalığını olumsuz etkileyebilir. İshalin artmasına neden olacak bu besinler tüketilmemelidir,
- Ülseratif kolit hastalığı varsa hafta içerisinde en az iki defa balık tüketilmelidir,
- Hastalığın ne durumda olduğu hakkında bilgi edinebilmek adına periyodik şekilde muayene olmak oldukça önemlidir,
- Hekim tarafından, kişiye spastik kolit hastalığı tanısı konmuşsa stresi ve gerginliğin giderilmesi adına meditasyon ve yoga tarzındaki sporlara yönelmek gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yeni araştırma: Yaşlılıkta teknoloji kullanımı demans riskini azaltabilir
Prof. Dr. Tekin: Doğum şekli, genlerin kimyasını dahi etkiliyor
"Aort yırtılması erkeklerde, kadınlara oranla 2-3 kat daha sık görülür"
Demir eksikliğinin sebebi bu bakteri olabilir! Karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikayetlerle kendini belli ediyor
Belirti vermeden ilerliyor! Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden biri... Akciğer kanserinde risk faktörleri