4- Gül, portakal, limon, nane, okaliptüs, biberiye ve lavanta kokularının yanı sıra başka hangi kokular beyne ve hafızaya iyi gelebilir?
Doç. Dr. Bozkurt: Geçmişte, kafa travması, Parkinson hastalığı ve yaşlanmaya bağlı demans yaşayan hastalarda, reçineli, çiçeksi, meyveli ve aromatik koku grupları ile hafızanın kuvvetlendirebildiği gösterilmiştir. Aslında kokuların cinsinden ziyade, kokulara maruz kalma süresinin daha önemli olacağı düşünülerek bu çalışmalarda kokular gece uyurken verilmiştir. Zira, bir gün boyunca ortalama 80 defa bir kokuyu açıp koklamak pratik olmayacaktır. Dolayısıyla, farklı kokular oluşturan kombinasyonların gece yatılan ortamda bulundurması etkili olacaktır. Koklamak beyne iyi geliyor…
Peki nasıl iyi geliyor? Hiç yanınızdan geçip giden birinin parfüm kokusu sizi yıllar öncesine, nostaljik bir yolcukla götürmedi mi?
Tanıdık bir koku, çocukluğunuzda yaşadığınız bir anıyı anımsatabilir. Bu nedenle, kokular sıklıkla duygusal anılarla bağlantılıdır ve duygusal durumları hatırlamak için kullanılabilir. Kokuların hafızaya ve bilişsel işlevlere etkisi oldukça güçlüdür. Beyin, kokuyla ilgili bilgileri işlerken, bu bilgilerin hafızada daha uzun süreli bir şekilde saklanmasını sağlar. Kokular, geçmiş deneyimlerle ilişkilendirilebilir ve bu da hafızanın hatırlama sürecini kolaylaştırabilir. Kokular ayrıca dikkati artırabilir ve konsantrasyonu destekleyebilir. Örneğin, nane kokusunun zihinsel uyanıklığı artırdığı ve konsantrasyonu iyileştirdiği bilinmektedir. Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli