KOAH tedavisinde yeni yöntem, hastalara umut oluyor
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya: "Bronkoskopik akciğer hacim küçültme sarmalı yöntemi" ile KOAH hastalarının sağlığına kavuştuğunu söyledi.
Bilim insanları "Hunza Türkleri"'nin sırrını araştırıyor
Çetinkaya, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) özellikle solunumu kısıtladığını anlattı.
Sigara kullanımı nedeniyle KOAH'ın çok sık görüldüğünü ifade eden Çetinkaya, hastaların ancak nefes darlığı sorunuyla karşılaşınca doktora başvurduklarını söyledi. KOAH'ın hastanın yaşam kalitesini düşürdüğünü dile getiren Çetinkaya, hastalığın tedavisinde kullanılan yeni yöntemi şöyle anlattı:
"Bronkoskopik akciğer hacim küçültme sarmalı yöntemiyle hastaların akciğer bronşlarına uygulama yapılarak teller takılıyor. Her bronşa 10 ile 12 tel takılıyor. Aradan 1-1,5 ay geçtikten sonra ciğerin diğer lobuna da aynı işlem uygulanıyor. Yöntem uygulandıktan sonra hastaların nefesinde açılma oluyor, daha rahat nefes alan hastaların yaşam kalitesi artıyor." Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, Türkiye'nin değişik üniversitelerinin tıp fakültelerinde yöntemle ilgili ders verdiklerini de sözlerine ekledi.
KOAH hastası Mehmet Tahir Kılınç ise 40 sene sigara içtiğini belirterek, 2006'da kendisine KOAH teşhisi konulduğunu aktardı. Hastalık yüzünden tek başına yemek yiyemediğini ve yürüyemediğini dile getiren Kılınç, "Teşhis konulduktan sonra sigarayı bıraktım. Yeni uygulanan yöntem sayesinde solunum yolum açıldı. Artık daha iyi nefes alabiliyorum" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?