Klasik protezler tarih oluyor!
Diş hekimliğinde implantın yaygınlaşmasıyla klasik protez kullanımı artık tarih oluyor. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serhat Yalçın, implantların haklı olarak toplumda büyük rağbet gördüğünü, genç yaşta protez takmanın hayata küstürdüğünü, implantların ise doğal diş gibi hissettirerek ruh sağlığını da koruduğunu söyledi.
Diş eksikliğinin insanın hayatını önemli derecede etkileyen, tedavi edilmesi gereken bir durum olduğuna dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serhat Yalçın, implant uygulamalarının diş hekimliğinde önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.
Yalçın, "Artık implant tedavisi ile klasik ve hareketli protezler tarihe karışmaktadır. Önümüzdeki 10 - 15 yıl içerisinde bugün pek çok hastanın ağzında yer bulan bu protezleri görmek pek mümkün olmayacaktır" dedi.
Eksik dişlerin hastalarda fonksiyon kaybı, estetik şikayetler, konuşamama gibi şikayetlere neden olduğunu belirten Yalçın, "Akşam yatarken bir bardak içinde başucumuzda sakladığımız bu protezler hastalarda psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Özellikle genç yaşta kullanıldıklarında hastalar bazen hayata küsmektedirler. Diş kaybı sonucunda en kolay ve hızlı yapılan hareketli protezlerdir. Yapımı kolay ve ucuz olan bu protezlerin en büyük sıkıntısı bunların devamlı surette çıkartılıp temizlenmesi, yemek ve konuşma esnasında hareket etmesi ve estetik olmamalarıdır" şeklinde konuştu.
Doğal dişin yerini alan implant
Implant dişlerin doğal diş hissi vermesinin çok yönlü faydası olduğunu vurgulayan İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serhat Yalçın, "İmplant dişler hastalarımıza kendi dişi gibi hissettiren ve kendi doğal dişleri gibi kullanabildiği bir seçenektir. Bu sayede hasta hem fonksiyonunu hem de estetiğini en iyi şekilde geri kazanır" dedi.
Çenede kemik erimesini önlüyor
Yalçın şöyle devam etti; "Implantın başka önemli bir faydası ise kemik erimelerini önlemesidir. Nasıl kolumuz kırıldığında alçıya alınan kolda kullanılmamaya bağlı incelme oluşursa çene kemiklerinde de diş çekimi sonrası boş bırakıldığında ciddi incelmeler görülür. Rezorpsiyon dediğimiz bu kemik erimesi sürekli olarak devam eder. Ama implant uygulanan kemiklerde bu erime görülmez. Bunun nedeni kemik içine yerleştirdiğimiz implantların kemikte olusturdukları stres nedeni ile kemik devamlı olarak sağlıklı ve dirençli olmaya çalışır. Gelişen implant sistemleri nedeni ile çok hızlı ve hastalara sıkıntı vermeden yapabildiğimiz bu tedavinin en önemli dezavantajı maliyetinin klasik protezlere göre fazla olmasıdır. Ama yakın gelecekte maliyetlerin düşmesi ile beraber eski tip protezleri artık görmeyeceğiz."
Bir günde yeni diş
Klasik protezin artık tercih edilmemesinin bir nedeni de implantta, ileri teknoloji ve yeni uygulamalar sayesinde bekleme sürelerinin kısalmış olması… Diş eksikliği olan bir hasta çene kemiği normal olması kaydıyla bir günde implantını yaptırıp yeni dişine kavuşuyor.
Ayrıca doğal iyileştirici (PRF) gibi organik diş hekimliği uygulamaları ile kemik sorunu olan hastaların implantta bekleme süreleri de kısaldı. Kök hücre tedavileri dahil her türlü işlem sonrasında iyileşme hızı arttı.