Kınanın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Kına Ne İşe Yarar? Kınanın Az Bilinen Faydaları
Kına, Arabistan'da yetişen kına ağacının yapraklarının kurutulması ile elde edilen bir toz. Eski çağlardan günümüze kadınların süs amaçlı olarak kullandıkları kına, ülkemizde geleneksel olarak yeni evlenecek kızların kına gecelerin vazgeçilemeyen bir parçası. Boyadığı dokuya kızıl bir renk veren kına, yeşil ve siyah kına olmak üzere iki tipte bulunuyor. Yeşil kına saf olmayıp boya karıştırılarak yapılmaktadır. Bununla birlikte kınanın saymakla bitmeyen pek çok yararı olduğu biliniyor.
Kınanın Faydaları Nelerdir?
Kınanın faydaları oldukça merak ediliyor ve sıklıkla araştırılıyor. Özellikle cilt, saç ve tırnak sağlığı bakımından değerli faydaları olan kına, ağrı kesici özelliği ile de ön plana çıkıyor. Herhangi bir sebepten dolayı meydana gelen ağrılara karşı etkili bir doğal tedavi yöntemidir. Ağrıya iyi gelen ve ağrıları azaltan kınanın bilinen bir diğer faydası ise yanık yaralarını iyileştirici niteliğe haiz olması. Bu niteliği ile kına, yanık yaralarının hızla iyileşmesine yardımcı oluyor.
Kına Neye İyi Gelir?
Kına, bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmakta olup içeriğindeki besin maddeleri sayesinde cildin kalınlaşmasını sağlamaktadır. Kına, ince ciltlerde ortaya çıkan dökülmelerin önlenmesine de kınanın iyi geldiği görülmektedir. Kına cilt hücrelerinin sağlığının korunmasında katkıları olan bir üründür. Dökülen saçlar için doğal bir şifa kaynağı olan kına, genel saç sağlığı bakımından faydalı olmaktadır. Düzenli bir şekilde kınanın saçlara uygulanmasının saçlarda oluşan kırılmaları önlediği gözlemlenmektedir.
Kına, kepeğe karşı etkili olan doğal bir tedavidir. Saçın yumuşamasını sağlayarak saça ipeksi bir görünüş kazandıran kına, erken saç dökülmesini engellemekte ve saç derisinde PH değerinin sağlıklı düzeylerde olmasına yardımcı olmaktadır. Kınanın PH değerini dengeleyici özelliği sayesinde saç derisindeki kuruluğun ortadan kalkmasına ve kepek sorununa iyi geldiği bilinmektedir. Kına, saç köklerini sağlamlaştırmakta olup saç çıkmasına sağlık bir zemin hazırlamaktadır.
Kına Ne İşe Yarar?
Kına, ayakta bulunan mantarları etkili bir şekilde temizler. Hoş olmayan ve istenmeyen ayak kokularını insanlar için kabus olmaktan çıkararak ayak kokularını gidermektedir. Yara ve çıban gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olurken ayaklarda oluşan yorgunlukları da giderir. Kına açık yaralara da faydalı olan bir doğal ürün. Yaraların yol açtığı acıları dindiren kına; kırılma, burkulma ve çıkma gibi vakalardan kaynaklı çeşitli ağrılara karşı da iyileştirici bir özellik taşıyor. Kına kendine özgü kokusu ile merkezi sinir sistemine iyi geliyor ve sinirlerin gevşemesini, rahatlamasını sağlıyor.
Kınanın Az Bilinen Faydaları
Kınanın az bilinen bazı faydaları ise şöyle:
- Avuç içine konulan kınayı koklamak baş ağrısına iyi gelmektedir.
- Kas sağlığına özellikle zeytinyağı ile karıştırılarak uygulandığı zaman sırt ağrılarını giderici özellik taşır.
- Etkili bir böcek kovucu olduğu dile getirilir.
- Kısmen bazı kanser tümörlerinin gelişmesini önleyebilmektedir.
- Bazı kaynaklarda cinsel isteği arttırdığı belirtilir.
- Dalak sağlığına yararları araştırılan kına, dalak sağlığı açısından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
- Sırt ağrılarına bal mumu ve gül yağı ile karıştırılarak uygulandığı zaman yararlı olmaktadır.
- Ayak tabanına uygulandığında su çiçeği ve bazı göz rahatsızlıklarına yararlı olmaktadır.
Kınanın Tırnaklara Yararları Nelerdir?
Kınanın tırnaklara olan yararları genel olarak bilinmekte ve bu amaçla tırnak tedavisinde kına yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çatlama eğilimi olan tırnakları tedavi eden kına, lapa halinde tırnaklara uygulandığında kırılma eğilimi olan tırnak yapısının ortadan kalkmasını sağlayabilmektedir. Hakiki yağ ve kına tozu karışımı kullanıldığında ise maksimum derecede verim alınabildiği açıkça ifade ediliyor.
Uyuz Tedavisinde Kına Etkili Olur mu?
Kınaya dair bir diğer merak edilen husus uyuz tedavisinde etkili olup olmadığıdır. Uyuz, çoğunlukla hayvanlar ile çok fazla temas neticesinde karşılaşılan bir cilt hastalığıdır. Uyuz hastalığına karşı kına yararlıdır. Uyuz hastalığından etkilenen bölüme lapa halinde uygulanması ile hastalığın tedavisinde iyileştirici bir etki ortaya koyduğu belirtilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ŞEKER HASTALARI DİKKAT! Ayak Tabanında Yanma, Susuzluk, Ağız Kuruluğu, İdrara Sık Çıkma! Uzman İsim Uyardı! Bunu Yapmayan Yandı!
HIV POZİTİF NE DEMEK? HIV nedir, nasıl bulaşır? HIV ölümcül mü?
Yemek sonrası uyku bastırması diyabet belirtisi
Çocuğu Dubai çikolatası tüketen veliler dikkat: 100 gramlık Dubai çikolatasını yakmak için 1 saat spor şart
Uzman isim böyle uyardı! “Herkese uyan standart bir diyet programı yok”