Kilo verememenizin nedeni çocukluktaki alışkanlıklarınız olabilir
Hemen hemen herkes hayatının bir döneminde yediklerine dikkat ediyor ya da diyete gidiyor. Sağlıksız işlenmiş gıdaların artması, paketlenmiş yiyecekler ve fast food beslenme şekli sağlıklı kilonuzda kalabilmenizi zorlaştırıyor. Çocukluk dönemindeki beslenme ve diyet alışkanlıkları bugün aldığınız kiloların nedeni olabilir. Sürekli yeniden diyete girmekten sıkıldıysanız uzmanına kulak verin. (Posta)
Beslenme alışkanlıklarının çocukluktan geldiğini ve tüm yaşamımızı etkilerdiği belirten Diyetisyen Beste Alimert Altunörs, kilolarla mücadele de beslenmenin ve çocukluk sürecinin önemini anlattı.
Altunörs, "Çocuklarımızın sağlıklı olmalarını ve iyi eğitim almalarını çok istiyoruz. Okulları konusunda büyük araştırmalar yapıyor ve özveri gösteriyoruz. Peki şimdiki ve ilerdeki sağlıklarını çok etkileyecek beslenmeleri konusunda aynı derecede kararlı ve bilgili olabiliyor muyuz?" şeklinde konuştu.
Büyüyünce verir çok yanlış bir yaklaşım.
Alışkanlıklar çocukken kazanılıyor, yiyeceklerle damak tadı ve duygusal bağlar kuruluyor, ilerde bunu değiştirmek hiç de kolay olmuyor.
Bir de artan yağ hücreleri var.
Çocukluk ve ergenlik döneminde alınan fazla kilolar yağ hücrelerinin sayısını arttırıyor.
Yetişkinlikte ise bu yağ hücrelerinin içini boşaltıp dolduruyoruz. Yani çocuklukta kilolu olanlar, yetişkin dönemde %80 fazla kilolu oluyor ve kilo verseler de tekrar kolay kilo alıyorlar.
Yo yo döngüsünde olan kişilerin genelde kilolu çocukluk / ergenlik geçirdikleri görülür.
Aile kendi konfor alanından çıkmadıkça ve doğru beslenme şeklini kazanıp sürdürmedikçe çocuklar daha kilolu, ve küçük yaşlardan itibaren sağlık sorunları ile tanışır hale geliyorlar.
“Kilolusun” “kilo vermen gerekiyor” “hareket etmen gerekiyor” “bunları yersen kilo veremezsin” gibi sürekli çocuklara söylenenler karşında çocuğun harekete geçmesini beklemek gerçekçi olmaz.
Çocuğun dünyasında sağlık konusu henüz önem kazanmamışken, sevdiği, alıştığı, hatta ailenin alıştırdığı yemeklerden uzaklaşıp, tatlarına alışkın olmadığı, çok da sevmediği yiyecekleri hemen yemesini bekleyemeyiz. Spor yapmak, hareketli olmak için çevresinde bir imkân yokken hareketini arttırması hiç kolay değil.
Bir dönem ailesinin isteği, çevre baskısı gibi nedenlerle kilo vermeye başlayan çocuklar genelde tekrar kilo alıyor.
Çözümü ailecek daha iyi beslenmek. Zor değil inanın. Amaç mükemmel bir düzen kurmak değil, yanlışların farkında olmak, iyileştirebileceklerimizi değiştirmek ve sürdürmek. Kendiniz için, çocuğunuzun sağlıklı geleceği için.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor