Kepek Nedir, Neden Olur? Kepeğe Ne İyi Gelir, Kepek Nasıl Geçer?
Kepek, çoğunlukla kafa derisini kolonize eden ve hücre yenilenme sistemini bozan bir mantarın neden olduğu bir durum olan pityriazisten kaynaklanır. Gerçekten de, kafatasının derisi, ölü hücreleri kalıcı olarak ortadan kaldırarak yenilerini üretir. Pitriyazisin etkisi altında süreç hızlanma eğilimindedir. Ölü hücreler bir araya toplanır ve pullar şeklinde birikir.
Kepek Nedir?
Kepek, çoğu genç erkekler olmak üzere neredeyse her iki kişiden birini etkileyen bir saç sorunudur.
Ciddiyet olmadan, benlik saygısı ve yaşam kalitesi üzerinde etkileri olabilir. Genel olarak, kepek önleyici bir şampuanla tedavi bunun üstesinden gelecektir.
Kepek, saç derisinin kopan, saça yayılan veya omuzlara düşen küçük parçalarıdır (pullar).
Aşırı kafa derisinden kaynaklanmaktadır. İyi huylu ama çirkin bir durumdur ve buna sahip olan insanlar için rahatsız edici olabilir. Bazı durumlarda kepeğe kafa derisinde kaşıntı ve tahriş eşlik eder.
Kepek Neden Olur?
Bazı durumlarda kepek daha yağlı, kalın, sarımsıdır ve kafa derisinin iltihaplanmasıyla ilişkilendirilir.
Sorun; dermatit veya seboreik dermatit, cildin yağlı bölgelerinde pullarla kaplı kırmızı lekelerin varlığı ile karakterize iltihaplı bir cilt hastalığıdır.
Seboreik dermatitte lezyonlar genellikle vücudun başka yerlerinde, örneğin burun kanatlarında bulunur. Her iki durumda da, Malassezia adı verilen mikroskobik bir mantarın aşırı kafa derisi pullanmasına ve kepek görünümüne dahil olduğu görülmektedir. Bu mantar veya maya, kafa derisinin tahriş olmasına ve kafa derisi hücrelerinin çok hızlı yenilenmesine neden olur.
Diğer, daha nadir durumlarda, kepek varlığı, genellikle kafa derisini etkileyen kronik iltihaplı bir cilt hastalığı olan sedef hastalığına bağlıdır. Kepek kendi başına iyi huyludur. Kaşıntılı bir kafa derisi ile ilişkilendirilmedikçe, estetik açıdan elbette ki rahatsız edici değillerdir. Kepeği olan birçok insan, kepek sosyal etkisinden şikayet eder, bu nedenle onu ortadan kaldırmak için bir tedavi bulmak önemlidir.
Kepek Nasıl Geçer?
Kalıcı kepek durumunda bir eczacıya veya daha ağır vakalarda bir dermatoloğa danışmak mümkündür. Çoğu durumda, yağlı veya kuru saçlar için kepek önleyici şampuanın düzenli kullanımı (haftada iki kez) sorunu çözecektir. Bu şampuanlar genellikle bir mantar önleyici (mantar üzerinde etki yapar), bir keratolitik (bir peeling) ve kaşıntıyla savaşmak için yatıştırıcı maddeler içerir.
Sıklıkla kronik olmasına rağmen kepek tedavi edilebilir. Önce ilaçsız bir şampuanı deneyin, kafa derisine kuvvetli bir şekilde masaj yapın ve iyice durulayın. Şampuanın sık sık uygulanması kepeği giderir, yağ miktarını azaltır ve ölü deri hücrelerinin birikmesini önler. İyileşme yoksa özel kepek önleyici şampuanlar iyi sonuçlar verebilir. Kullanım talimatları, kullanılan şampuana bağlıdır. Bazıları her gün kullanılırken, diğerleri haftada bir veya iki kez kullanılır.
Kepeği kontrol etmeye yardımcı olmak için saçınızı sık sık yıkayın, stres seviyenizi azaltın, saçınıza koyduğunuz ürünlerin miktarını azaltmayı deneyin veya bunları kullanmayı tamamen bırakın ve dengeli beslenin.
Kepek Belirtileri Nelerdir?
Kepek, saçta ve omuzlarda beyaz pullar şeklinde görünür. Kafa derisinde kaşıntı, kızarıklık ve keder eşlik eder. Kepek kepeği genellikle kafa derisinin her tarafına dağılmıştır. Kepeğe seboreik dermatit neden oluyorsa, semptomlar genellikle yavaş yavaş ortaya çıkar. Saç derisi kuru veya yağlı hale gelir, kızarır ve kaşınır. Deri hücreleri öldüğünde sarımsı pullar oluştururlar. Şiddetli seboreik dermatit vakaları, vücudun diğer bölgelerinde görülen semptomlara neden olabilir.
Saç çizgisinde, kulakların içinde ve çevresinde veya burun veya gövdede sarımsı veya kırmızımsı pullar görünebilir. Bu durumdaki yenidoğanların "beşik başlığı" veya boğulma adı verilen sarımsı, kalın, huysuz bir kafa derisi vardır.
Kepek teşhisini kendiniz yapmak kolaydır. Saç derisi kaşınır, kurur ve pullarla kaplıdır. Seboreik dermatite kırmızımsı bir cilt, bazı sarımsı ve yağlı pullar ve belirsiz konturlu yamalar eşlik eder.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kalbimizin beyni var mı? Yeni araştırma sonuçları şaşırttı! Kalp hastalıklarına çare olacak
Baş ağrılarınızın nedeni bu olabilir! Migrenle karıştırmayın
Ülserden korunmak için bu besinleri tüketin! Ülsere yol açan hatalar
Avuç Avuç Tüketiyor Olabilirsiniz! Sonuçları Çok Ağır: Organlarınızı İflas Ettiriyor, Ölüme Böyle Sürüklüyor
Faydası 1 tatlı kaşığında saklı! Boğaz ağrısına doğal çözüm...