Kendini iyileştiren kas geliştirildi
Bilim adamları, laboravutar ortamında kendi kendini iyileştirebilen kas geliştirdi. Laboratuvarda yapılan kasın, kaza ya da hastalık sonucu kasları hasar gören insanların tedavisinde kullanılması amaçlanıyor.
Genetik mühendisliğinde dönüm noktası olarak büyük heyecan yaratan çalışma, "Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlandı.
Duke Üniversitesi araştırmacıları, laboratuvar ortamında geliştirdikleri kasılabilir kas dokularını gelişmemiş kök hücre havuzu içinde bekleterek yeni kas dokuları elde etti. Elde edilen kas dokularının kök hücreleri kullanarak kendi kendini iyileştirebildiği gözlemlendi. Kas dokuları farelere nakledildiğinde kolayca uyum sağladığı belirlendi.
Araştırmacılardan Nenad Bursac, "İlk kez genetik mühendislik sonucu kas elde ediyoruz ve bu kas dokusu, hem yeni doğan bir bebek kası kadar doğal hem de kendini iyileştirebiliyor" dedi.
Laboratuvar ortamında geliştirilen kasın, kaza ya da hastalık sonucu kasları hasar gören insanların tedavisinde kullanılması amaçlanıyor.
Kök hücreler, kandan kemiğe, sinirden deriye her tür hücreye dönüşebilme özelliğine sahip olduğu için beyinden kalbe, gözden böbreğe birçok alanda tedavi amaçlı kullanılıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Uykusuz Kalınca Vücutta Neler Oluyor? Bağışıklıktan Ruhsal Sorunlara İşte Etkileri
Grip mi, Soğuk Algınlığı mı, Zatürre mi? Belirtileri Karıştırmayın! Prof. Dr. Tevfik Özlü Zatürrede Ayırt Edici En Önemli 2 Belirtiyi Açıkladı
Grip Vakaları Patladı, Acil Servislerde Yoğunluk Var! Uzmanı İsimden 'Virüs' Uyarısı: "Tam İyileşirken Diğerine Yakalanıyorlar"
Hastalıklara Karşı Koruyucu Güç! Yaşlanmayı Geciktiriyor, İltihabı Söküp Atıyor... Kalp, Cilt, Göz, Beyin... İyi Gelmediği Şey Yok! İşte O Süper Besin
Kronik Mide Ekşimesi Yemek Borusu Kanserine Yol Açabilir