hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kemik iliği nakli için bağışçı aranıyor

    Kemik iliği nakli için bağışçı aranıyor
    expand

    Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Kapuağası, Türkiye'de kemik iliği nakli için yaklaşık 36 bin gönüllü verici bulunduğunu, uygun doku taraması için bu sayının yeterli olmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küçük büyük demeksizin, başta lösemi ve lenfoma olmak üzere birçok kan hastalığının tedavisi için gerekli olan kemik iliği naklinde akraba dışı verici önem taşıyor. Yurt dışında özellikle aile dışı verici sayısı yüzbinler hatta milyonları bulurken, bu sayı Türkiye'de son kayıtlara göre sadece 36 bin ile sınırlı kalıyor.

    Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 418'i çocuk toplam 663 hastanın kemik iliği nakli sayesinde yaşam şansı kazanabilmesi için mevcut verici sayısının artması gerektiğini söyledi.

    Son kayıtlara göre, "Türkiye'de kemik iliği nakli için yaklaşık 36 bin gönüllü verici bulunduğunu" belirten Kapuağası, uygun doku taraması için bu sayının yeterli olmadığını ifade etti.

    Kapuağası, özellikle akraba dışı verici sayısının yükselmesi gerektiğinin altını çizerek, yurt dışında aile dışından gönüllü verici sayısının yüksek olduğunu vurguladı. Verici olmanın duyarlı bir davranış olduğunu ifade eden Kapuağası, "Birgün herkesin, ya kendisinin ya da bir sevdiğinin hastalanabileceğini ve kemik iliği nakline ihtiyacı olabileceğini, dolayısıyla, kemik ilği nakli için sıra bekleyenlerden birinin kendimiz olacağını unutmadan hareket etmek lazım" dedi.

    Herkesin, bu duyarlılıkla gönüllü bağışçı olması gerektiğini dile getiren Kapuağası, yurt dışında bu konuda toplum bilincinin yüksek olduğunu ifade etti. Kapuağası, "İngiltere'de 815 bin, İtalya'da 215 bin, Almanya'da 4.5 milyon, ABD’de 7.1 milyon gönüllü kemik iliği vericisi var. Bu oran Türkiye'de ise 36 bin" dedi.

    Avrupa'da allojenik kemik iliği nakillerinin yaklaşık yüzde 55'inin akraba dışı bağışçılardan yapıldığını aktaran Kapuağası, Türkiye'de ise bu oranın ancak yüzde 10 seviyesinde kaldığını ve bunlarında çoğunun yurtdışı kemik iliği bankalarından getirtildiğini söyledi. Kapuağası, nakil sayısının artabilmesi için mutlak bilinçli gönüllü bağışçı havuzunun genişletilmesi gerektiğine işaret etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow