Kawasaki sendromu nedir, belirtileri nelerdir?
Koronavirüs sonrası bazı ülkelerde Kawasaki hastalığı sayısında artışa rastlanması iki hastalık arasında bağlantı olabilir iddialarını gündeme getirdi. İlk kez 1967 yılında rastlanan hastalık Japonya’da Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedilmişti. Peki, tam olarak Kawasaki hastalığı nedir, bu hastalığın belirtileri nelerdir?
Kawasaki hastalığı sayısında bazı ülkelerde son dönemde artış yaşanmasının ardından koronavirüs ile arasında bağlantı olabileceği iddiaları ortaya atıldı. Kökeni 1967’lere kadar dayanan hastalık daha çok çocuklarda görülüyor ve erken teşhis edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Peki, Kawasaki hastalığı belirtileri neler?
KAWASAKİ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Geçtiğimi yıllarda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Özgür Kasapçopur geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklamada her yıl yaklaşık 40 Kawasaki hastasını tedavi ettiklerini söylemişti.
Kasapçopur’un o dönemde yaptığı açıklamalar ise şöyle: Kawasaki hastalığı çocukluk çağında görmüş olduğumuz bir damar iltihabıdır. Orta boylu damarları tutan bir hastalık ama buradaki en önemli bulgu kontrol altına alınamayan çok yüksek ateş. Bunun yanı sıra çok ciddi döküntüler ortaya çıkıyor. Özellikle gövdeye yerleşen döküntüler gözlüyoruz. Çok belirgin olan döküntüler oluyor. Gözlerde çok ciddi bir kızarıklıkla karşımıza gelebiliyor. Dudaklarında çatlaklar meydana geliyor hatta bir anne 'Sanki birisi çocuğun dudağını bıçakla doğramış' gibi bir benzetmede bulunmuştu. Boyunda yaygın lenf bezi büyümeleri oluyor ve bu lenf bezi büyümeleri dışında el ve ayaklarda çok ciddi şişlikler gözlüyoruz."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor