Karın şişkinliğinizin sebebi bu hastalık olabilir
İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi (SIBO), ince bağırsağı etkileyen ciddi bir durumdur. İnce bağırsakta bakteri popülasyonunda bir artış olduğunda ortaya çıkar. Bu bakteriler, bağırsağın diğer kısımlarında küçük miktarlarda bulunabilir ve düzenli olarak elimine edilebilir. Bu durum, ağrı ve ishale neden olur. Bakteriler vücudun besinlerini tüketmeye başladığından, yetersiz beslenmeye de yol açabilir. Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Eylem Karatay, SIBO hastalığı, belirtileri ve tedavisini sizler için anlattı.
Haberin Devamı
Belirtileri nelerdir?
/

SIBO semptomları esas olarak bağırsağı etkiler. Belirtiler arasında midede ağrı, özellikle yemekten sonra, şişkinlik, kramplar, ishal, kabızlık, hazımsızlık, düzenli dolgunluk hissi ve gaz yer alır. Ayrıca beklenmedik kilo kaybı yaşayabilirsiniz.
Nedenleri nelerdir?
/

SIBO’nun sebepleri henüz iyi anlaşılmamıştır. İnce bağırsakta anatomik anormallikler olabilir. İnce bağırsakta pH değişiklikleri görülebilir. Bağışıklık sistemi düzgün çalışmaz. İnce bağırsağın kas aktivitesi arızalanır, bu da gıda ve bakterilerin organdan uzaklaştırılmadığı anlamına gelir.SIBO, çeşitli koşullarla ilişkilidir. Bunlar; viral gastroenterit veya mide böceği, Çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, hipoklorhidri veya düşük mide asidi seviyeleri, gastroparezi, sinir hasarı, siroz, portal hipertansiyon, huzursuz bağırsak sendromu, bazı gastrik bypass prosedürleri, darlıklara veya yapışıklıklara neden olan ameliyatlardır.
Haberin Devamı
Risk faktörleri nelerdir?
/

Gastrointestinal yolu etkileyen kronik bir durum veya ameliyat olması sizi SIBO riskine sokabilir. Belirli hastalıklar ve kronik durumlar da riskinizi artırabilir. Crohn hastalığı, şeker hastalığı, Sistemik Skleroz (skleroderma), HIV, Parkinson hastalığı, hipotiroidizm ve narkotikler gibi bağırsağı yavaşlatan ilaçlar risk oluşturabilir.
Nasıl teşhis edilir?
/

SIBO semptomlarınız varsa bir doktora görünmeniz önerilmektedir. Doktorunuz belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi soracaktır. Karnınızın elle muayene edilmesini veya hafifçe hissedilmesini de içeren bir fizik muayene yapılacaktır. Ayrıca kan, dışkı veya başka testler de isteyebilirler.Nefes testi, SIBO'yu teşhis etmek için yaygın bir testtir. İnce bağırsaktaki fazla bakteri, nefes testi ile tespit edilebilen hidrojen ve metan gazlarının salınmasına neden olabilir. Bu test invaziv değildir ve evde veya doktor muayenehanesinde yapılabilir.Nefes testi yaptırmadan önce gece boyunca oruç tutmanız gerekir. Test sırasında bir tüpe nefes verilir. Daha sonra doktor tarafından sağlanan özel bir tatlı içecek içilir. İçecek tüketildikten sonra 2 ila 3 saat boyunca düzenli aralıklarla tekrar nefes örnekleri alınır. Nefes testi kesin değilse veya SIBO tedavileri işe yaramıyorsa, doktorun ince bağırsakta hangi bakterilerin büyüdüğünü görmek için sıvıdan bir örnek alması gerekebilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Nasıl tedavi edilir?
/

SIBO, antibiyotik ve diyet değişikliklerinin bir kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Öncelikle bakterilerin kontrol altına alınması gerekir. Bu genellikle antibiyotiklerle yapılır.Dehidrasyon ve emilim bozukluğu durumlarında sıvıların, vitaminlerin veya minerallerin değiştirilmesi gerekebilir.Antibiyotikler ince bağırsaktaki bakteri sayısını azaltabilir, ancak soruna en başta neden olan altta yatan sorunu çözmezler. Doktor, SIBO'nun altta yatan bir durumdan kaynaklandığını belirlerse, bu durum için de tedaviye başlanması gerekir. Beslenme değişiklikleri de yardımcı olabilir.
Beslenme ve SIBO
/

Belirli bir beslenmenin SIBO'ya neden olduğunu kanıtlayacak hiçbir kanıt yok, ancak SIBO'lu birçok kişi özel bir diyet uyguladıktan sonra rahatlamıştır. Ancak diyetinizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce bir doktorla konuşmalısınız.Dikkat etmeniz gereken en önemli şey ise dengeli, besleyici bir diyet yapmaktır. Azar azar ama sık yemek yiyebilirsiniz. Çölyak hastalığınız varsa gluten ürünlerinden kaçınmalısınız. Probiyotik almak, bağırsaklarınızdaki bakterilerin normale dönmesine yardımcı olabilir. SIBO tedavi edilmezse yetersiz beslenme ve dehidrasyona neden olabilir. Bu komplikasyonları önlemek için hemen tedavi olunması çok önemlidir.