Karanfil Çayı Nasıl Yapılır? Karanfil Çayının Faydaları Nelerdir?
Keskin ve kendine has bir kokusu olan karanfilin çayı da yapılabiliyor. Oldukça lezzetli olan karanfil çayı sağlığa da oldukça yararlıdır. Yoğun aroması ile ağızda hoş bir koku bırakan karanfil çayı kolay bir şekilde hazırlanabilir. Dünya mutfağında baharat olarak kullanılan bu bitkinin çayı da oldukça lezzetli oluyor. Sade karanfil çayının yanı sıra karanfil çeşitli bitki çayları ile karıştırılarak da tüketilebiliyor.
Karanfil Çayı Nasıl Yapılır?
Uzak Doğu ve Afrika ülkelerinde keşfedilen karanfil sonrasında tüm dünyaya da hızla yayılmıştır. Öğütülerek toz halinde kullanılabilen karanfil çayı ayrıca tomurcuk halinde de kullanılabilir. Arzuya göre karanfil çayı farklı şekillerde demlenebilmektedir. Aktardan ve ya marketten alınan karanfil tomurcukları su ile kaynatılarak lezzetli bir çay elde edilebilir.
Daha hafif bir lezzet oluşturmak isteyen kişiler kaynamış suyun içerisine karanfil atabilirler. Ayrıca daha keskin bir tat yakalamak isteyenler 2 bardak suyun içerisine 6 adet karanfil tohumu koyarak bunu da kaynatabilirler. Yaklaşık 15- 20 dakika kaynatılan karanfil çayı üstü kapalı bir demlikte de yapılabilir. Karanfilin yoğun ve keskin bir tadı olduğu için bu çay da bal ile tatlandırılabilir.
Karanfil Çayının Faydaları Nelerdir?
Karanfil çayı genel olarak bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu çayı düzenli tüketmek kabızlık ve iltihaplanma gibi problemlerin yaşanmasına da engel olmaktadır. İçeriğinde iltihap önleyici bileşenler bulunan karanfil ateş düşürücü olarak da kullanılabilir. Karanfil çayı özellikle kışın tüketildiğinde bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
Ateşi düşürmek için de düzenli şekilde karanfil çayı tüketmek gerekir. İçeriğindeki aktif bileşenler sayesinde karanfil çayı sinüslerdeki iltihaplanmaların da hafifletilmesine yardımcı olmaktadır. Karanfil çayı bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlık ve iltihaplanma gibi problemlerin de önüne geçebilir. Bu nedenle düzenli karanfil çayı tüketilmeli.
Karanfil Çayı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Karanfil çayı içeriğindeki bileşenler sayesinde iltihap önleyici ve ateş düşürücü olarak öne çıkmaktadır. Alternatif tıpta sıkça kullanılan karanfil çayı bağışıklık sistemini de güçlendirir. Anti- bakteriyel özelliği bulunan karanfil çayı mantar önleyici ve parazit önleyici olarak kullanılabilir. Karanfil çayı bağırsak parazitlerini de yok etmede önemli rol oynar. Karanfil çayı eklem hastalıklarına ve eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Karanfil çayı aynı zamanda eklem iltihaplanmalarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Kilo vermek isteyen kişiler de mutlaka günlük olarak karanfil çayı tüketmeliler. Karanfil çayı kilo vermeye yardımcı olması ile bilinir. Güçlü bir antioksidan olan karanfil çayı cilt lekelerini de azaltır.
Karanfil Çayının Yan Etkileri Var mıdır?
Karanfil çayını fazla tüketmenin bazı yan etkileri bulunmaktadır. Tüm bitki çayları gibi karanfil çayı da dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Özellikle hamile hanımlar karanfil çayı içmeden önce mutlaka bir uzmana danışmalılar. Karanfil çayını fazla tüketmek çeşitli sindirim sorunlarına yol açabilir. Ayrıca aşırı kilo verme, ateş, titreme ve zor nefes alma da ortaya çıkabilir. Günlük üç bardaktan fazla tüketilen karanfil çayları kas ağrılarına da neden olur. Öte yandan karanfile alerjisi olan kişiler de karanfil çayı tüketmemeliler.
Karanfil çayları damak tadına göre hazırlanabilir. Keskin ve yoğun bir karanfil tadı almak isteyen kişiler6 diş karanfil tomurcuğunu 2 bardak su ile birlikte kaynatabilirler. Bu karanfil çayı ise yaklaşık 15 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra 5 dakika demlenmeye bırakılabilir. Daha hafif bir lezzet olmasını isteyen kişiler de kaynayan 2 bardak suya 4 adet tane karanfil atarak 10 dakika demlenmeye bırakabilirler. Bu sayede daha hafif bir karanfil çayı elde edilebilir. Karanfil çayının içine tarçın da atılabilir. Bu şekilde tarçın aroması da hoş bir lezzet katar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi! Göğüste ağrı ve sıkışma, nefes darlığı, terleme! Bu belirtiler varsa dikkat! Her 15 saniyede 1 kişi...
Diyabetin Sessiz Göstergesi! Ayaklarda Görülen Bu Belirti Yüksek Şekerin Habercisi
Kötü anıları sildirmek artık mümkün
Yenidoğan Gelişiminde Gizli Risk: B12 Eksikliği
Acil Servislere Başvurular Arttı! Ardında Bu Hastalık Var... Uzman İsimden Salgın Uyarısı