Kapalı ortamlar çocukları hasta ediyor
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Alper Tunga Özbek, bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmesi ve bulaşıcı hastalıklara yakalanmanın soğuk havalardan çok, kapalı ortamlarda fazla zaman geçirilmesinden kaynaklandığını söyledi.
Özellikle kış aylarında çocuklarda sık görülen hastalıklar başlıca nezle, grip, bronşiolit, zatürre ve rota virüse bağlı barsak enfeksiyonlar olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Alper Tunga Özbek, "Ortalama bir çocuk yılda 6 ile 8 kez nezle geçirebilir. Belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilmekle birlikte boğaz ağrısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akması, öksürük, hafif ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları sık görülen bulgularıdır. Sıkça grip ile karıştırılır fakat gribe göre daha hafif seyreder. Damlacık yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Genellikle tedavi gerektirmeden 5-7 gün içerisinde düzelir. Grip, influenza virüsün sebep olduğu kış aylarının en sık görülen hastalığıdır. Özellikle küçük çocuklarda, altta yatan kronik hastalığı olan bireylerde ve yaşlılarda ağır seyredebilir. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, titreme, bulantı, kusma gibi birçok şikayetle kendini gösterebilir. Nezle ile benzer şekilde damlacık yoluyla bulaşır. Grip de genellikle tedavi gerektirmeden 5-7 gün içerisinde düzelir. Korunmak amacı ile her sene Eylül-Ekim aylarında influenza aşısı uygulanabilir.
Bronşit ve bronşiolit, hava yollarının iltihaplanması durumudur. Hayatın ilk 2 yılında sık görülür ve özellikle sigara dumanına maruz kalan çocuklar ile alerjik yapıya sahip olan çocuklar risk grubundadır. Zatürre, akciğerlerdeki hava keselerinin iltihaplanması durumudur. Teşhisi fizik muayene, kan, balgam tetkikleri ve röntgen ile konulur. Ateş, şiddetli öksürük, balgam çıkarma, solunum sıkıntısı, göğüs ve karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi şikayetler görülebilir. Mutlaka doktora başvurmak gerekir, uygun tedavi ile tamamen iyileştirilebilir. Eğer senede 2 seferden fazla görülürse bu duruma sebep olabilecek bir bağışıklık yetmezliği olup olmadığı yönünden değerlendirmek gerekir" dedi.
Çocukların bu enfeksiyonlara karşı korumak için alınması gereken başlıca önlemlerin olduğunu ifade eden Özbek, "Çocukların uygun şekilde aşılanması en önemli korunmadır. Bununla birlikte bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olması için dengeli ve sağlıklı beslenmeleri, bol miktarda sıvı tüketmeleri ve en az 2 yaşına kadar anne sütü almaları çocuklarımızın hastalıklardan korunmasında yardımcı olacaktır. Kış hastalıklarının bulaşmasını engellemenin en önemli yolu elleri sık sık yıkamak ve ağız, burun, gözlere sürmemektir. Ortama uygun katlı kıyafetler giydirip duruma göre katlarını artırıp azaltmak, çocuğumuzu sigara dumanının bulunduğu ortamlardan uzak tutmak, sarılıp öpmek yerine insanlara vücut ile selam vermek, kapalı ve kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak, sürekli bulunduğumuz alanlarını sık sık havalandırmak da hastalıkların bulaşmasını engellemek için alınabilecek önlemler arasındadır" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
YENİ YILDA ZAYIFLAMAK İSTEYENLER İÇİN 6 ALTIN ÖNERİ! Daha hızlı kilo vermek için bu püf noktalarına dikkat!
Kreş ve anaokullarında bulaşıcı hastalıklara dikkat!
Harvard'lı Doktorun 'Asla Yemem' Dediği 3 Besin! Bağırsakların Çalışmasını Durduruyor
Ödem, Şişkinlik, Sindirim Sorunlarına Birebir! Yılbaşı Sonrasında Vücudu Rahatlatacak Tarifler
Aşırı ağrı kesici kullanmak baş ağrısını artırabiliyor