Kansızlık İçin Hangi Doktora Gidilir? Kansızlığa Hangi Bölüm Bakar?
Tıp literatüründe kansızlık anemi olarak adlandırılmaktadır. İleriki ve orta yaşlardaki erkeklerde görülen kansızlık son yıllarda kadınlarda da sıklıkla görülmektedir. Kansızlık demir eksikliğine bağlı olarak oluşabileceği gibi dış etkenlere bağlı olarak da görülebilmektedir. Kansızlık için hastanelerde İç Hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekir.
Kansızlık İçin Hangi Doktora Gidilir?
Demir eksikliğine bağlı olarak görülen kansızlıkta hastalar kendilerini halsiz, yorgun ve güçsüz hissetmektedir. Halsizlik belirtileri dışında nefes darlığı ve konsantrasyon bozuklukları gibi etkenler de hastalığın önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Olası bir kansızlık şüphesi durumunda başvurulması gereken doktor İç Hastalıkları uzmanları olmalıdır.
Düzenli, kansızlık yaşanması önlem alınması ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu durum hastaların yaşamını olumsuz etkilemekte ve iş başarısını da düşürmektedir. Kansızlık belirtilerin görülmesi durumunda aile hekimlerinden veya dahiliye bölümünden tam kan sayımları yaptırılarak B12 veya demir eksikliği olup olmadığı öğrenilebilir.
Kansızlığa Hangi Bölüm Bakar?
Kansızlığın tedavi edilmemesi durumunda ileriki zamanlarda daha büyük problemlere yol açmaktadır. Belirtilerin görülmesinin ardından hastanelerin Dahiliye bölümlerine başvurmak gerekir. Dahiliye uzmanları tarafından istenilen testler sonucunda kansızlığın var olup olmadığı görülebilir. Dahiliye doktorlarının muayenesi sonucunda gerek görülür ise hematoloji bölümüne hastalar sevk edilebilir.
Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Kanda yeterinde kırmızı kan hücresi veya hemoglobin olmadığında ortaya çıkan duruma kansızlık veya anemi denilmektedir. Kansızlığın insan vücudunda bazı belirgin belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler şunlardır:
- Kısa sürede yorulma
- baş dönmesi
- Göğüs ağrısı
- Ciltte solukluk
- bacaklarda kramplar
- Baş dönmesi
- Uykusuzluk
Kansızlık Nedenleri Nelerdir?
Vücudun hayatta kalabilmesi için kırmızı kan hücrelerine ihtiyacı vardır. Kanda yeterince kırmızı kan hücrelerinin bulunmaması durumunda anemi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Aneminin sebepleri şunlardır:
- Vücutta yeteri kadar kırmızı kan hücrelerinin üretilememesi
- Kanama sebebiyle kırmızı kan hücrelerinde azalma
- Kırmızı kan hücrelerinin vücuttan normalden kısa sürede yok edilmesi
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
3 yıl erken yaşlandırıyor! Uyku sorunu olanlara kötü haber
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün
Araştırma: Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Uzun süre hareketsiz kalmak, düzenli egzersiz yapılsa da kalp sağlığını etkiliyor
KOAH’ın ihmale gelmez 3 belirtisi! Duman, gaz ve toza maruz kalmak tetikliyor