Kanser hastalarına şiddetli ağrılardan kurtulma müjdesi
Sakarya'da akciğer kanseri yüzünden şiddetli göğüs ve sırt ağrısı çeken Mustafa Özbay, "Perkutan Kordotomi" tedavisi sayesinde ağrılarından kurtuldu.
Şiddetli göğüs ve sırt ağrısı şikayetiyle Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine (SEAH) başvuran 70 yaşındaki Özbay'a, yapılan tetkikler sonucu akciğer kanseri teşhisi konuldu.
İlaç tedavisine başlayan ve bir sonuç alamayan Mustafa Özbay, SEAH Anesteziyoloji Reanimasyon Anabilim Dalı ile Algoloji Kliniğinde görevli doktorların bilgisayarlı tomografi eşliğinde yaptığı "Perkutan Kordotomi" tedavisi sayesinde ağrılarından kurtuldu. Özbay, bir günlük istirahatinin ardından taburcu edildi.
SAÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serbülent Gökhan Beyaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, iğne elektrodlar sayesinde hastanın boyun hizasından omuriliğe girdiklerini, ağrı duyusunu beyne taşıyan yolları bularak tahrip ettiklerini söyledi.
"Hastalar sorunsuz şekilde servise gönderilir"
Hastaya genel anestezi verilmediğini ve neşter kullanılmadığını açıklayan Beyaz, uygulama hakkında şu bilgileri verdi: "Teknik olarak bu işlem bilgisayarlı tomografi görüntüsü eşliğinde güvenle yapılmaktadır. İğne elektrodlar ağrıyı taşıyan yolun (lateral spinotalamik traktus) ön tarafında omuriliğin içerisine (anterior kadran) yerleştirilir, radyofrekans cihazıyla uygun duyusal uyarılar verilerek, ağrının olduğu anatomik yerle uyarının örtüşmesi aranır. Hemen sonra hastaya zarar vermemek için bizim 'motor uyarı' dediğimiz kol ve bacak hareketlerinin olup olmadığının testleri yapılır. Sonuçta motor lifler içerisindeysek kol-bacak ve
diğer hareketler görülebilir. İstediğimiz yerdeysek sadece o bölgede sızlanma, elektriklenme hissedilir. Sonraki işlem kontrollü lezyon oluşturmadır. İşlem tedricen ve kontrollü şekilde gerçekleştirilir. Bu esnada 'hasta daha konforlu olsun, ağrı hissetmesin' diye sedo-analjezi uygulanır. Girişim sonlandırılır. Hastalar sorunsuz şekilde servise gönderilir."
Başarı oranı yüzde 90'in üzerinde
Doç. Dr. Beyaz, bu yöntemin ağızdan opioid (morfin türevi ilaçlar) tedavisine geçmeden önce uygulanması gerektiğine dikkati çekerek, "Bu teknik son çare olarak düşünülmemelidir. Bu yöntemin uygulanması, hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde arttırmaktadır. Başarı oranı ise yüzde 90'ın üzerindedir ve tedaviye anında yanıt alınmaktadır" şeklinde konuştu.
Hasta Mustafa Özbay da tedavi öncesi büyük ağrılar yaşadığını anlatarak, "Hekimlerimize 'artık beni bu ağrılardan kurtarın' dedim. Yapılan uygulamayla ağrılarım dindi. Gördüğüm tedaviden ve ilgiden çok memnunum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Uykuya dalmakta güçlük çekenler dikkat! 10 yıl boyunca 1.000'den fazla çalışan incelendi! Onlar bu risklere daha yatkın
Herkes yanlış biliyor! Meğer bitter çikolatanın doğru tüketim miktarı... Depresyonu önlüyor, kalp hastalıkları riskini düşürüyor!
Kışın Enerjinizi Tavan Yaptıracak! Enfeksiyona Lahana, Çorbalara Zerdeçal... İşte Bağışıklığı Güçlendirecek O Reçete
Uykusuz Kalınca Vücutta Neler Oluyor? Bağışıklıktan Ruhsal Sorunlara İşte Etkileri
Grip mi, Soğuk Algınlığı mı, Zatürre mi? Belirtileri Karıştırmayın! Prof. Dr. Tevfik Özlü Zatürrede Ayırt Edici En Önemli 2 Belirtiyi Açıkladı